Silky vs Tajima - невеличке порівняння.

Запитання, описи, відгуки, рекомендації щодо використання та застосування
Ответить
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Благодарил (а): 612 раз
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Почну цю тему , та буду доповнювати матеріалом . Давно хотів Таджиму , але якось було не на часі. Огляди та відео дуже підігрівали інтерес , ну і не витримав, придбав таки собі красуню Tajima Jump Saw 240. А до купи ще й Покетбоя 170 з нової лінійки Сілки . От ці дві пили і буду порівнювати , ну і додам ветерана Гомбоя для більш розвернутого порівняння . Крок зубів у пил однаковий , товщина полотен також , а довжину ми обмежемо скотчем :-D . Короче ось такі у мене думки. А так як всі пили мої власні , сподіваюсь висновки будуть +- об`єктивними :D .

Изображение

Изображение
Последний раз редактировалось stilet 27 окт 2023, 22:19, всего редактировалось 2 раза.
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Изображение
догони-ветер
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 7 раз

Сообщение догони-ветер »

Брали тут, чи замовляли? І ще суто ножеманьске питання. Розбирали вже? Чи конструкція передбачає можливість нормально розібрати, почистити всередині? Буду слідкувати за темою!
winch
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 127 раз

Сообщение winch »

Таджиму купував батьку на подарунок. Відпрацювала сезон, зараз завезли ії мені на зберігання в гаражі до весни… Корочше, ще детально не дивився, але полотно в жорсткому пітінгу на грані іржі - в кращіх традиціях пролюбили в саду на тиждень. Ось думаю обдерти наждачкою та протравити хлорним залізом..
догони-ветер
Найфоман
Найфоман

Сообщение догони-ветер »

winch писал(а): 08 дек 2023, 22:45 Таджиму купував батьку на подарунок. Відпрацювала сезон, зараз завезли ії мені на зберігання в гаражі до весни… Корочше, ще детально не дивився, але полотно в жорсткому пітінгу на грані іржі - в кращіх традиціях пролюбили в саду на тиждень. Ось думаю обдерти наждачкою та протравити хлорним залізом..
Там жеж вуглецева сталь на лезі. Все одно іржавіти буде. Варто воно мороки? Це ж просто інструмент.
snikolaev28
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 924 раза

Сообщение snikolaev28 »

winch, берете зелений або бордовий скотчбрайт Mirca, р320 чи р240, далі пшикаєте на скотчбрайт WD-40 і стираєте іржу. Я так роблю регулярну профілактику сусідській ножовці.
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

догони-ветер, Про яку саме пилу йде мова ? Вони трохи різні по конструкції.
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Ось як воно виглядає в порівнянні .

Изображение

Изображение

Изображение
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

В руці .

Изображение

Изображение

Изображение
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Ракурс трохи не вірний , але приблизно так і є :-D .
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Що по пилам . По порядку . Сілки Гомбой багато описувати не буду , вже колись робив огляд на неї , то мій ветеран. Але коротко скажу. Полотно вже трохи кривувате , проте до сих пір гостре , хоча юзав пилку багато . Це найкраща пила з всіх трьох . Неймовірно зручне руків`я , довжини полотна вистачає на все. Фактично ідеальна пилка , хоча сама габаритна , для рюкзака добре, на пояс мабуть не дуже , не перевіряв.
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Tajima Jump Saw - пилка від японського бренда , з довжиною полотна 240 мм та автоматичним відкриванням :) . Власне за любов до всього автоматичного їі і купив :-D , знову же оригінальне рішення . В цілому непогана пилка , хоча і програє Сілки по швидкості різу . Мабуть вся справа в тому , що форма зубів у Таджими менш гостра , та має менший кут нахилу . Ріже менш агресивно . Розмір пилки та довжина полотна , на мій погляд , оптимальні . Пилка не важка , конструкція проста , все розбирається та чиститься без проблем.
Руків`я пластикове , обрезинене. Досить зручне , але у Гомбоя всеж таки зручніше. Пластик у Таджими тактильно не дуже комфортно тактильно відчувається , наче якась дешевизна присутня . Хоча до якості в цілому питань взагалі немає.
Щодо автоматичного відкривання , не так все , як гадалося . Для комфортної роботи потрібно попустити осьовий , відповідно виникає люфт. Не критичний, але неприємний . В другому випадку приходиться "доводити" відкривання махом . Або ,якщо затиснути осьовий повністю, відкривати мануально (це третій спосіб). Я вибрав середній варіант . В любому випадку , відкриття пилки однією рукою, це дуже зручно rt24 .
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Відкривання Таджими відповідно відрізняється від традиційного - якщо у інших пил потрібно просто потягнути за полотно і таким чином привести пилу в робочий стан, то у Таджими потрібно натиснути клавішу коромисла замка , а вже потім пилка стає в робоче положення . Або автоматично, або мануально. Недолік в цьому не бачу .
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Изображение
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Ще пару моментів по Таджимі . Демонтаж-монтаж полотна , власне люфт та регулювання плавності ходу, здійснюється за допомогою такого гвинта . Дуже зручно rt24 .

Изображение

Присутній також імпровізований запобіжник для полотна , хоча не розумію, для чого він там потрібний. Клавіша коромисла навряд чи випадково натиснеться . А без неї полотно не відкриється . Ну але є, та й є :D .

Изображение
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

В принципі по Таджимі все . Хороша річ за свої гроші rt24 .
догони-ветер
Найфоман
Найфоман

Сообщение догони-ветер »

stilet писал(а): 09 дек 2023, 20:37 догони-ветер, Про яку саме пилу йде мова ? Вони трохи різні по конструкції.
А мене обидва бренда зацікавили. Бо треба брати щось у розмірі 240, мабуть мм. Раніше була в мене Фіскарс. Зуб класний, ріже смачно, але тонке полотно. Швидко їй рідня голову "скрутила". А ці виглядають значно краще та ше й полотна змінні є. Бо якщо не помиляюсь, крутіше цих двох у світі складаних, немає.
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Сілки дорожча , але вибір полотен більший , та модельний ряд ширший. Таджіма досить слабо представлена , але теж достойна . Тут питання смаку . І одна ,і друга вартують своїх грошей :) .
snikolaev28
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 924 раза

Сообщение snikolaev28 »

Головне наступне. Робіть й не забувайте це робити хоча би раз на 2 тижні. Краще робити після кожного використання по сирій деревині.
Для своїх столярних пилок - японок роблю, звісно не кожного разу після використання, каюсь, але роблю.

Так - попрацювали, попиляли. Добре.
Беремо пляшечку з розчинником - будь-який підійде. Я користуюсь технічним спиртом, уайт-спірітом, керосином, скіпідаром (наведені за зростанням ціни за 1 літр).
Крапаємо на ганчірку, бажано ХБ (шматок старої футболки) і ретельно видаляємо зволоженою ганчіркою залишки смоли та опилок. Приділяємо увагу зубцям також. З обох сторін.
Після цього беремо і крапаємо кілька краплин олії з кожного боку пилки і ррозтираємо. Не забуваємо про зубці.
Користуюсь Джонсон Бебі, масло камелії, нейтральне масло для чищення зброї.
Після цього беремо чисту ганчірку й витираємо з обох сторін залишки масла.

Все. Це запобігає виникненню іржі.
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Контактная информация:

Сообщение stilet »

Деколи чищу , але досить рідко . Іржі не має. Але ріжу переважно суху деревину.
shapirus
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 18 раз

Сообщение shapirus »

snikolaev28 писал(а): 15 дек 2023, 12:16 Головне наступне. Робіть й не забувайте це робити хоча би раз на 2 тижні. Краще робити після кожного використання по сирій деревині.
мой опыт с Silky F180.

применение: таскается в рюкзаке на рыбалку со спиннингом, используется временами для расчистки проходов и мест на берегу, то есть, практически исключительно по сырому дереву. бывали случаи использования в несильный дождь.

никогда не вытирал ее насухо. никогда не смазывал полотно или шарнир маслом. снял просто пальцами опилки с полотна, и хорош. сложил, и обратно в рюкзак ее.
за несколько лет в таком режиме ни одного следа ржавчины не появилось. а если бы даже и был легкий питтинг, то и на здоровье, он кроме внешнего вида сменного, между прочим, полотна ничего бы не изменил.

вот по производительности резания она мне не слишком нравится. не то даже что коротковата, а, во-первых, склонна к заклиниванию, а во-вторых, очень медленно и трудоемко ею пилить, когда приходится держать пилу в неудобном положении, например, когда залез на дерево и пилишь перед собой ветку, на которой сидишь, из-за чего приходится пилу держать боком. не знаю, впрочем, была ли бы какая-нибудь другая пила лучше в такой ситуации, но от более агрессивного зуба и нормального разведения зубьев, чтобы ширина пропила была существенно больше толщины полотна в обухе, я бы точно не отказался.

зато она очень легкая, это одна из причин, почему я до сих пор ее ни на что не поменял. большинство даже 180 мм пил заметно тяжелее, чем F180, не говоря уже о более длинных.
Ответить

Вернуться в «Сокири та пили»