GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Обзоры Ramok

Чи чули Ви про Great Eastern Cutlery раніше?

Так
11
39%
Ні
17
61%
"Справжньому" ножоману це не треба
0
Голосов нет
Що я тут роблю?
0
Голосов нет
 
Всего голосов: 28
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8324
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5596 раз
Поблагодарили: 7827 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Ramok »

Вітаю, шановні. Давайте поглянемо на GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman, а то все ліхтарики і ліхтарики.
Изображение
Отже, трохи нудного тексту. Tidioute Cutlery Co. існувала з 1909 по 1916 рік у місті Тітусвіль, Пенсільванія. Саме там розташована компанія Great Eastern Cutlery, яка і повернула до життя цей бренд.
Изображение
А що це за Great Eastern Cutlery? Якщо у вас виникло таке питання, то відповідаю. Компанію заснував 2006 року Bill Howard, який був головним дизайнером Queen Cutlery, яка, всласне і розташовувалася у тому ж таки Тітусвілі, який також є батьківщиною для компанії Schatt & Morgan Cutlery Company. Коротше, ножове містечко. Компанія займається виготовленням класичних складаних ножів під 4ма різними брендами: TIDIOUTE CUTLERY, NORTHFIELD UN-X-LD, GEC, FARM & FIELD TOOL. Також виготовляє багато ножів для інших компаній (Remington, Northwoods і т.д.). Заявляють, що по максимуму намагаються використовувавти саме американські матеріали.
We try to keep our Great Eastern Cutlery knives as All American as possible by using American cattle bone, American elk antlers and American hardwood for handle materials.
Повернемося до ножа.
Изображение
Це не дуже класичний стокман. Власне - Dixie Stockman. Dixie - це регіональна назва південних штатів США.
Dixie, also known as Dixieland or Dixie's Land, is a nickname for all or part of the Southern United States.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dixie

Ніж дещо більший за середнього стокмана і має у складеному вигляді 10.5 см.
Изображение

Основне лезо має довжину 7,6 см та форму пді назвою "muskrat clip". На лезі нанесені оті два штампи, фото яких показані вище. Товщина леза 1,8 мм, потрійний клин, зведено десь у 0,2 мм. Сталюка 1095. Власне, GEC використовує у своїх ножах тільки сталі 1095 і 420.
Поряд з основним лезом розташовне "sheepscliffe" лезо довжиною 6 см.
Изображение

На ньому нанесено код моделі 828318
Изображение

Де (зліва направо):
82 - номер моделі Dixie Stockman;
8 - форма основного леза (muskrat clip);
3 - кількість лез;
18 - рік виготовлення.
Изображение

Третє лезо - це "spey". Довжина - 5,4 см.
Изображение
Лезо має цікавий грінд. Одна сторона з пласким спуском, інша - такий собі "saber grind".
Изображение
На ньому нанесено марку сталі.
Изображение
І для нього зроблений проріз для доступу до нігтьового зачепа. Це оте поглиблення на плашці.
Изображение
Накладкки з натуральної мікарти.
Изображение
З іншої сторони вмонтовано шильдик у формі "serpentine"
Изображение

Ніж виготовлено ну дуже якісно. Ніяких люфтів, щілин.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Але маю декілька претензій. Перша - це гострі куті на прорізах під пружину. Дуже гострі, можна подряпати руку або те, що лежить поруч.
Изображение

Друга - розташування нігтьового зачепа для шіпскліфа. При традиційному відкриванні великим пальцем ніж треба розташувати так, що лезо опиняється у оберненому утриманні.
Третя - якого дідька він настільки сильно іржавіє? ()(! . При сумісному утриманні усіх моїх ножів (одні і ті самі умови, порівнюю з CV, CS від Кейс та 1095, 1075 від різних виробників), тільки GEC зловив іржу. Був неприємно здивований.

Ну а так дуже приємний ніж, який приємно тримати у руці.
Изображение

П.С. Огляд присвячується тим ножоманам, які дивуються, що хтось не знає якоїсь там ножової торгової марки.
П.П.С Сонечко десь заховалося, тому фото такі темні :D
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 8802
Зарегистрирован: 09 дек 2010, 23:47
Откуда: Переяслав
Благодарил (а): 2654 раза
Поблагодарили: 1905 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Мутний »

Оцей сподобався, й сталь подобається, але для фікса, а тут її плюси спірні. Тобто ні батонити, ні консервити, чисто різати ж ніж, тому в нержі хоч й скучно та влучно.
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8324
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5596 раз
Поблагодарили: 7827 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Ramok »

Мутний писал(а): 29 сен 2023, 12:35 тому в нержі хоч й скучно та влучно.
Це більше аксесуар, а не ніж. Тому можна і вуглецеву сталь. В місті буде норм. Головне, не носити в кишені влітку.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
vld
Майстер хайку
Майстер хайку
Сообщения: 4768
Зарегистрирован: 19 окт 2009, 21:02
Откуда: Рівне
Благодарил (а): 5981 раз
Поблагодарили: 3323 раза

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение vld »

Мутний писал(а): 29 сен 2023, 12:35 Тобто ні батонити, ні консервити,
Для цього ножа потрібно підбирати "правильні" батони та консерви :-D

Ramok, ніж та огляд - супер! Дякую.
Як нерозумно випрохувати те, чого можеш сам досягти.
Аватара пользователя
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 8802
Зарегистрирован: 09 дек 2010, 23:47
Откуда: Переяслав
Благодарил (а): 2654 раза
Поблагодарили: 1905 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Мутний »

Та в мене Лезермани в своєму сраному бідбласті що в чохлі на мені, що в тумбочці від лежання місяцями - прям іржу ловить)) тому якщо регулярно носити і чимось обробляти корозійна стійкість не так важливо
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8324
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5596 раз
Поблагодарили: 7827 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Ramok »

Мутний, є шикарний олдтаймерний метод прискореного патинування. Запхати ніж на ніч в картоплину. Доречі. З Лезерів у мене жоден не поіржавів.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8324
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5596 раз
Поблагодарили: 7827 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Ramok »

vld писал(а): 29 сен 2023, 13:01 ніж та огляд - супер!
Дякую!
Аби ще вони коштували, як у докоронавірусний час. Зараз вартість якась неадекватна.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 8802
Зарегистрирован: 09 дек 2010, 23:47
Откуда: Переяслав
Благодарил (а): 2654 раза
Поблагодарили: 1905 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Мутний »

Ramok, або зарплату в 100 раз більше, що навіть краще)
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8324
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5596 раз
Поблагодарили: 7827 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Ramok »

Мутний, від того вартість не перестане бути неадекватною :)
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Reineke
Летописец форума
Летописец форума
Сообщения: 8339
Зарегистрирован: 11 янв 2012, 12:48
Откуда: Троя
Благодарил (а): 2104 раза
Поблагодарили: 3818 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Reineke »

Ramok писал(а): 29 сен 2023, 12:17 а то все ліхтарики і ліхтарики.
:smile: доржу, потом дочитаю
Аватара пользователя
Explorer
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 2715
Зарегистрирован: 12 авг 2010, 23:09
Откуда: Нетішин
Благодарил (а): 853 раза
Поблагодарили: 385 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Explorer »

Що вони робили трьома лезами? rt20
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8324
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5596 раз
Поблагодарили: 7827 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Ramok »

Explorer, нарізали яблучко, яке дістали з пакування, яке відкрили іншим лезом, а перед тим почистили рибу третім :-D

П.С. На конгресі їх взагалі 4
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Кузьмич
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 8877
Зарегистрирован: 18 сен 2007, 00:27
Откуда: Київ
Благодарил (а): 2962 раза
Поблагодарили: 1487 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Кузьмич »

Explorer писал(а): 29 сен 2023, 17:06 Що вони робили трьома лезами?
Існує хочаб теоритечне обгрунтування?
Як на мій хлопський погляд, це щось на кшталт 5-6 колісного возика :-D за місяцеохід не будемо, бо там вимоги поверхні...
Мова, це також наша зброя
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8324
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5596 раз
Поблагодарили: 7827 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Ramok »

Кузьмич писал(а): 29 сен 2023, 19:15 це щось на кшталт 5-6 колісного возика
У Вас одні вимоги, у когось інші.
Кузьмич писал(а): 29 сен 2023, 19:15 за місяцеохід не будемо, бо там вимоги поверхні...
Изображение
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Explorer
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 2715
Зарегистрирован: 12 авг 2010, 23:09
Откуда: Нетішин
Благодарил (а): 853 раза
Поблагодарили: 385 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Explorer »

Ramok писал(а): Изображение
Тут колеса заради коліс, але ж в ті часи кінця 19 початку 20 століття маркетинг ще не був таким безпощадним, значить сенс якийсь у цьому є. Два клинка в одному ножі можна легко обґрунтувати, а 3-4... :?
Аватара пользователя
Thorwald
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 5387
Зарегистрирован: 17 сен 2007, 19:05
Откуда: Київ
Благодарил (а): 629 раз
Поблагодарили: 859 раз
Контактная информация:

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Thorwald »

::hi::: дякую, за огляд.
Все ж я не помилився. Всі три клинка нетипові))) спей ближче до дропа.
А ніж прекрасний
Аватара пользователя
Thorwald
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 5387
Зарегистрирован: 17 сен 2007, 19:05
Откуда: Київ
Благодарил (а): 629 раз
Поблагодарили: 859 раз
Контактная информация:

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Thorwald »

Кузьмич, є обгрунтування.
Ніж "стокмен" - ніж скотаря. Таки дійсно дуже популярні на фермах.
Спей - клинок для кастрації. Наскільки зрозумів з описів, його саме так і використовували. Шіпфуд для мотузок, брезента, плівки(пізніше). Щось вистругати дрібне.
А великий кліппойнт для їжі, для стругання дерев'яшок, тощо. Для більш чистої роботи.
І старі ножі уточені в хлам. А люди в той час працювали ножами побільше нашого. Тим паче на фермах.
Аватара пользователя
Thorwald
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 5387
Зарегистрирован: 17 сен 2007, 19:05
Откуда: Київ
Благодарил (а): 629 раз
Поблагодарили: 859 раз
Контактная информация:

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Thorwald »

Ramok, а. Ну і 4" це стандартний розмір для стокмена. Ну може трішечки більше стандартного)
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8324
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5596 раз
Поблагодарили: 7827 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Ramok »

Thorwald писал(а): 29 сен 2023, 20:59 4" це стандартний розмір для стокмена
Так він трошки більше. А ніж Ви цей тримати повинні були у руках. Бо йшов у комплекті з Вашими ковбойським чохлом.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
norther
Експерт по фінкам
Експерт по фінкам
Сообщения: 6663
Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
Откуда: Kiev
Благодарил (а): 2451 раз
Поблагодарили: 4713 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение norther »

дякую за огляд! дуже сподобались всякі пояснюючі фото та викладки
(там де про маркування та інші символи).
Читав з задоволенням.
ГЕКи роблять класні ножики.
Аватара пользователя
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 8802
Зарегистрирован: 09 дек 2010, 23:47
Откуда: Переяслав
Благодарил (а): 2654 раза
Поблагодарили: 1905 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Мутний »

Теж сподобався огляд, хоч й без тестів, але привабливо та пізнавально
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8324
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5596 раз
Поблагодарили: 7827 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Ramok »

Мутний, а що тут тестити? Це дуже якісно зроблений олдтаймер. А олдтаймер - це ніж для тих, кому нема куди поспішати. Можна і по іншому сказати. Олдтаймер - це ніж для тих, хто вже не носить презерватив у гаманці :smile: :=(
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Thorwald
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 5387
Зарегистрирован: 17 сен 2007, 19:05
Откуда: Київ
Благодарил (а): 629 раз
Поблагодарили: 859 раз
Контактная информация:

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Thorwald »

Ramok писал(а): 29 сен 2023, 21:01
Thorwald писал(а): 29 сен 2023, 20:59 4" це стандартний розмір для стокмена
Так він трошки більше. А ніж Ви цей тримати повинні були у руках. Бо йшов у комплекті з Вашими ковбойським чохлом.
Швидше чохол з тих, що я роблю "на склад". Бо я б запам'ятав би його
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8324
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5596 раз
Поблагодарили: 7827 раз

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Ramok »

Thorwald писал(а): 29 сен 2023, 21:52 Швидше чохол з тих, що я роблю "на склад"
Дивно, бо сидить ідеально :)(:?
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Thorwald
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 5387
Зарегистрирован: 17 сен 2007, 19:05
Откуда: Київ
Благодарил (а): 629 раз
Поблагодарили: 859 раз
Контактная информация:

GEC #82 Tidioute Cutlery Dixie Stockman - огляд

Сообщение Thorwald »

Мутний, дійсно. Що там тестити...
Олдтаймерам не треба нічого доводити. Вони вже все довели довгими роками робіт. В часи, коли ножами саме працювали, а не купували для тестів і понтів
Ответить

Вернуться в «Обзоры Ramok»