Нічого не поробиш, люблю я маленькі ножі і фінки.

Купив Муру (я читаю Нортера) Елдріса, та він неповороткий у моїх руках... Але вчасно потрапила на очі одна реклама. І вирішив я придбати зі знижкою у 50% свій перший Хелле -

Відгуків в інтернетах багато про хелле. І не дуже гарних. Але вирішив спробувати. І не пошкодував. За ціною повновкомплектованого елдріса отримав лампового теплого ножа. Звичайно ж не без проблем. Перше - це великі щілини між лезом та руків'ям. Вилікувалося епоксидним клеєм. Друге - воскоподібна коричнева речовина, якою було просякнуте руків'я всотувало воду. Вилікувалося наждачним папером та данішем.

А тепер невелике порівняння з елдрісом. Перший плюс для мене - нуууу дуже маленький підвід, практично в нуль
Олакнівен

Елдріс

Друге - вага. Хелле - 48 гр, Мура - 63 (без піхв)
Третє, четверте, п'яте і т.д. - більш зручне для мене руків'я, вужче лезо (Хелле - 18 мм, Мура - 22,8 мм). Хоч лезо і товще на Олакнівені (2,6 мм проти 1,9 на Елдрісі), та більш комфортне, наприклад, для чистки картоплі. Довжина спуску біля руків'я: Хелле - близько 6 мм, Мура - 5 мм з "мікро"підвідом товщиною у 0,25 мм . Щодо ламінованої сталі - затуплюється не так швидко, як елдріс, але канатів я не різав (Перевірив - Хелле середнім шаром залишає подряпини на Елдрісі, Мура залишає подряпини лише на обкладках леза Хелле і жодним чином на середньому шарі).
Довжини клинків: Хелле - 56 мм, Мура - 58 мм. У Хелле є невелике "фальшлезо" на обусі. Загальна довжина руків'я: Хелле - 80 мм, Мура - 85 мм, ширина в найширшому місці - 27 і 33 мм відповідно, товщина в найтовщому - 18,5 і 23 відповідно. РК Хелле починається за два міліметри від руків'я, Мури - одразу з руків'я (мені на дуже зручно такі леза гострити).

Що можу сказати. Мені ніж дуже сподобався. Але краще, при можливості, купувати не через інтернет, а в магазині.
Всім гарного Нового року! Будуть питання - пишіть, бо щось мені ліньки (свята, мабуть). Вітання з Чернігівського Полісся!