Дивно, але я і не гадав, що напильники теж заточують, доки не помітив різку відмінність сучасних напилок встановлених на Victorinox та Leatherman.
Напилок Victorinox Spirit
збільшити
Напилок Leatherman Super Tool 300, 2012 року виробництва.
збільшити
збільшити
Замислився, чому не помічав це раніше?
Не помічав я таке тому, що раніше напильники Leatherman були не гірші за Victorinox.
Напилок Leatherman New Wave, 2006 року виробництва, практично не відрізняється від напильника Victorinox.
збільшити
Мій Leatherman New Wave досить цікавий, на ньому якраз помітно, що після насічки та ТО, його робочу поверхню додатково заточували.
Перехід від поверхні з насічкою до обробленої абразивом.
збільшити
Цікаво, Leatherman просто водночас покинув ідею якісного напилка, чи цей перехід якось розмазано у часі? Наприклад на Leatherman Surge, 2008 року виробництва, напильник зроблено вже просто насічкою.
збільшити
Також просто насічка на Leatherman PS4, не знаю року виробництва.
збільшити
Вдалося знайти однакову модель різних років виробництва, Leatherman BLAST. Я був дуже здивований тим фактом, що на Leatherman BLAST 2007 року виробництва, напилок дуже якісний, і навіть агресивніший за напильник Victorinox.
збільшити
збільшити
А от на Leatherman BLAST 2010 року виробництва, має такий самий напилок як Leatherman Super Tool 300 2012 року виробництва та Leatherman PS4, фото нема, зроблю пізніше.
Взагалі то "нові" напильники Leatherman все ж пилять метал, пластик та деревину, дуже схоже як мої старі напилки виробництва СРСР, якими я користуюсь вже років за 20, не агресивно, а так якщо наполегливо братися за справу, то щось вийде. Звичайно зрозуміло, що напилок не самий потрібний інструмент, а коштує досить багато, наприклад різниця вартості Victorinox Сlimber та Victorinox Mountaineer 5..6$, при різниця вартості Victorinox Сlimber та Victorinox Huntsman 2..3$, тобто пилка по дереву коштує у два рази дешевше за напилок. Напевне тому Leatherman і почав ставити "макет" напильника, щоб не зменшити функціонал та втримати хоча якусь конкурентну вартість.