Десь рік по тому, пірнаючи у морі, на глибині 2.5 метри я знайшов п’єзо запальничку. Це була звичайна дешева газова запальничка, яку можна придбати будь де. Для чого я її витягував? Мені спало на думку, що є можливість перевірити надійність такого виду запальничок.
збільшити
Можу з впевненістю стверджувати, що знаходилася вона на дні більше за добу. Ще під водою я бачив наявність газу, і натиснув на кнопку, газ виходив невеликими бульбашками, тобто клапан був справним. Стряхнувши морську воду, на поверхні зробив спробу отримати полум'я, але іскри не було. Лишивши запальничку сохнути на сонці, я повернувшись близько за 40 хвилин, і от тепер запальничка працювала як нова, тобто полум’я з’являлося одразу з першої спроби, а іскра була потужною та стабільною.
збільшити
Виробник запальнички має логограм з трьох латинських літер "k", іржа з’явилася не потім, а ще на дні і я її не видалив. Лише прийшовши до дому промив запальничку прісною водою та ретельно просушив, і вона все ще працює, звичайно використовую я її не часто, бо не палю, але все ж надійність приладу дивує.