Ножові сталі.

Про все, що визначає ефективний різ - сталь, геометрія, зручне руків'я
Ответить
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 962 раза

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Мутний писал(а): 18 окт 2023, 13:47 Не памятаю на чому щупав спм154 але після того точно памятаю хотів собі з неї фікс, реально здивувала і більше за 3в серійну. Потім Елмакс від трс показав високий рівень,
А 35ка та 45 завжди як і 30ка були середнячками, м390 цікавіше, але теж не мегарізниця. Аєбл хз як туди взагалі потрапила, нічого особливого не побачив там, на Сендвіки схожа мені. Згадав ще бд1 міцна й різуча штука.
Вы именно прочность сравнивали? Гнули каждый клинок? :shock:
Износостойкость то в другом графике.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Показывал уже когда-то - клин Брокен Скала. С учетом того, что там еще и кончик поднят от доски - угол изгиба страшно представить. Если это не прочность - тогда я уж и не знаю.

Изображение
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Благодарил (а): 5664 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan писал(а): 18 окт 2023, 14:07 Но в 3-3,5 раза показатели прочности отличаются.
12 фут сили = 16.3 Ньютон-метра. Момент затяжки гайки на колесі на якій-небудь БМВ - 120-140 Ньютон-метра (інтернет). Це невелика різниця. Випити 10 грам горілки чи 40? Різниця у 4 рази, а сенсу жодного нема :smile:
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 2655 раз

Ножові сталі.

Сообщение Мутний »

olegpan, зносостійкість теж значно краще за 154см і т.п. мені пластичність та не крихкість сподобалися, але не тестив звісно як в роликах кс. Та й не бланк чи клинок в мене а готові ножі ще й складальні в основному, тож тести лайтові та побутові.
Для фікса подобається мені 1095 нормальна на все цілком вистачає, дуракостійкість її мене вражає, але не серійка) якщо ще й кухня то рвл34 норм. З того що маю ці 2 найбільше запамяталися, а х12мф, м390, н690 теж є але просто ок. З серійних Лаєнстіл не великий ломик з Д2 прям круто тримається, а як клинок 13-21 сантиметри то сталь пофіг взагалі, щоб не крихка головне)
Последний раз редактировалось Мутний 18 окт 2023, 14:43, всего редактировалось 1 раз.
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, я не знаю, как это мерялось - возможно, деформировалась не толстая пластина стали - к примеру, несколько десятых мм. Там же не ломали ножи.
Поэтому как применить к колесам - я не знаю.

Но можно пойти и от обратного. 154см на Бенчах была, наверное, у всех нас. Она явно не стекло, не билась при падениях, сколы тоже были не чрезмерными. То есть вполне прочная и пластичная.
И тут оказывается, что та же сталь, но выплавленная через распыление - в 3-3,5 раза прочнее. Это прям прорыв в технологии был бы, все бы забыли о ржавеющей 3V и ставили ее на весь аутдор.
Но чудес не бывает.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Мутний, наверное, самая известная СРМ154 - на серии Лонч от Кершей. По-моему, только последний тактик они из М4 сделали, а до этого все модели вроде из 154 порошка были.
Ну, хз, тестов прочности я не видел, а износостойкость на ютубе тестили - не поразила.
У меня был только кинжалоид Лонч 8, но до работы так и не добрался - продал, слишком деликатный для меня. Лончи 1 и 5 - я бы прикупил, но поздно спохватился, хотя единичка еще иногда и проскакивает.

Кстати, порошковые аналоги Д2 и 8хр13 (или какой там стали соответствует китайский порошок АРМ...) - тоже ничего не показали в тестах по резу.
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 2655 раз

Ножові сталі.

Сообщение Мутний »

olegpan, то не так працює, бо й всі інші продукти в лідерах не тому, що вони найкращі та самі корисні та вигідні нам й все таке. Спм154 масово мало хто ставить чи ставив, на Кершах через неї і ціну хотів брати, але моделі та якісь недохотів. А більше й не пригадаю доступних варіантів особливо.
Продати простіше те що вже розкручено й багато вироблено, обробляти не тяжко і люди вже зараз хочуть. Чім сіру конячку розкручувати і гратися з тим всім самим. Хоча хз як воно насправді, її й в кастомах мало чомусь.
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Мутний, маркетинг маркетингом, а тесты - хоть и частично проплаченные - тоже показывают ху из ху.
Лично я канат резал давно и буквально на нескольких ножах - занудное занятие. Но чаще всего мои серийные ножи из самых разных сталей - ведут себя +- схоже с тестами.

Но прочность - да, чаще это виртуальная характеристика, кроме того же КС никто вроде таким не занимается и то у них то больше показуха, чем тесты.
Из моих ножей жестко работал только Ф1 и Моры всякие. А складни, где сталей намного больше - максимум легкие ковыряния и разнообразный силовой рез....ну и Брокен Скалл в процессе ремонта натерпелся :) А то все же износостойкость, а не прочность.
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 6947 раз

Ножові сталі.

Сообщение GeorgCH »

olegpan писал(а): 18 окт 2023, 12:45 у меня есть расхождения
так термичка должна быть оптимальной для каждой стали согласно даташита :smile: :cool:
Life is a series of choices.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

GeorgCH, должна быть. А где какая ТМО на тестах и в конкретном ноже - только догадываться, слишком много неизвестных. Поэтому лично я больше доверяю тестам на канате конкретного ножа.
Зольдатен
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 2095 раз

Ножові сталі.

Сообщение Зольдатен »

Та що ви спорите, олежка все знає, він у кожній дірці затичка :smile:
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 6947 раз

Ножові сталі.

Сообщение GeorgCH »

olegpan, Larrin Thomas можно верить в его тестах ТМО оптимальная,когда вступил в клуб спайдерко я со многими спорил ,но он меня поддержал,он rt24
Life is a series of choices.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan писал(а): 18 окт 2023, 14:40 все бы забыли о ржавеющей 3V
Ось тільки у 3v 40 пунктів, а не 17-18.
olegpan писал(а): 18 окт 2023, 14:40 в 3-3,5 раза прочнее
Ви не політик? 1,5 кг зусилля на метровому ричагу.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

Зольдатен писал(а): 18 окт 2023, 15:05 Та що ви спорите
Не ліхтарики і не політика. Це ж добре :D
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok писал(а): 18 окт 2023, 15:22 Ви не політик? 1,5 кг зусилля на метровому ричагу.
А на 5 см - в 20 раз больше. Дальше - мы знаем, как там тестится прочность? Может там гнется пластинка толщиной в 0.5 мм.

Да и вообще, с чего вы взяли, что 154см - ноль, а спм154 - в 3 раза лучше ноля? 154см вполне прочная сталь.
Либо я где-то потерял нить, либо мы о разном.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan писал(а): 18 окт 2023, 15:36 Либо я где-то потерял нить
Ви оперуєте разами, я кілограмами. По кілограмам обидві сталі слабкі і різниці практично нема, а у разах - ого, у 4 рази міцніша.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, а где брать прочнее? Судя по графику, более прочных нержавеек почти и нет. А ржавейки сильно ограничивают универсальность.

Если забыть о вопросе с 154ками, то насчет Сандвика как самого прочного - ну, хз. Я особой прочности за ним не замечал. Пластичность - да, но прочность - хз.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan, 420hc та aeb l. Але тримають погано. Тому отой дядько з нердсів і вигадав магнакат. А сандвік міцний. Порошки такого не витримають.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, когда-то слышал мнение, что порошок прочнее аналогичного по составу проката - но при условии одинаковой твердости. Возможно и так, все же порошки в серийке обычно калят выше 60, а прокатные стали на таких твердостях очень хрупкие.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan, цілком можливо. Але нащо мені порошок з 56 по роквелу, і нащо мені прокат на 63. Хоча aeb l гартують на 62 і вона, як пишуть, доволі міцна. Я навіть собі з неї купував ножа до війни, але американці її загартували на 55, а може і менше. Тому нічого сказати не можу..
Зольдатен
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 2095 раз

Ножові сталі.

Сообщение Зольдатен »

Зара я вам підкину на вентилятор))
Всі ті порошки маркетинг, от найти справжню р18 та закалити на вторичку ото буде ножара rt24 найкращий робочий
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, так, я шось пропустил. Я думал, что аебл - это аналог Сандвика 14с28. Не так?

П.С. если общая идея с прочными порошками на низкой твердости, то разве это не гуд? К примеру, нож из 110 для аутдора на 57-59 все равно перережет бюджетный прокат, но будет прочнее...хотя и дороже
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan, для мене утримання кромки в аутдорі вторинний показник (я якось канати рідко ріжу, щоб вловити ту різницю). Скільки разів я гострив свій edc з 1095, хоча користуюсь ним чи не щодня? Жодного. У кращому випадку 10 секунд на шкірі чи на кераміці файн правив раз у тиждень, щоб голило добре. Усі ці порошки більш примхливі до якості загострення, бо у іншому випадку вони себе не покажуть. А ця дроч з заусенцями, мікроскопами, переходами на 0.1 градусу та на іншу зв'язку у абразиві і підбором фінішного каменю - не про мене.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, тут скорее от изысканности вкусов :) Если привык к высокой остроте в сочетании агрессивным резом - то да, будешь заморачиваться и заточкой, и правкой.
Если же достаточно, чтобы нож был просто острым - к примеру, просто брил запястье, то да - хватает и обычных правок, а прокатные стали можно навсегда посадить на мусат без заточки вообще.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan писал(а): 18 окт 2023, 18:35 высокой остроте
Як казав георгіч, ріже не сталь, а геометрія. Я дозволяю собі батонити ножем із бракованої 1095 і нічого. Бо конвекс. Нащо батоню? Бо можу і на заміну є ще такий же ніж, отриманий безкоштовно за брак термічки.
Ответить

Вернуться в «Сталі, геометрія, теорія та практика різання»