Тим не менш, саме зручність носіння мене не вразила, маючи «пивний», роками здобутий живіт, спереду – не комфортно
Але ж людина істота «стадна» )) обговорення на форумі знову зачепили старі струни, хоча пузо і стало більше
З лірикою зрозуміло, тож до практики. Почав шукати вибирати і загальна картина Bradford Gardian 3 -дорогувасто, якщо з М390, а якщо й 3D-накладки (а саме такі і хотілось, до….) то зовсім жабка сумувати починала. N690 чи AEB-L не хотілось. Нічого не маю проти 690-ї, чудова сталюка, маю і мав ножі з неї. Проста, збалансована і дуже дуракостійка сталюка, тож і шлях їй, до великих, довгомірних фіксів, де вона буде на своєму місці, але на такій «щипці», хотілось би чогось юзабєльного і нержавучого, і модного

Тож вибір був очевидний, і «ібєй в помощь», ніж був отриманий пару тижнів тому.. І фактично вже була поставлена крапка в стєнаніях і муках вибору, як, дай йому Боже здоров’я, як і всім читаючим )), камрад Alex_LV підкинув замануху, якусь казкову ціну на Гардіан з 390-ю на ібей…. Так що, трохи поочкувавши на ту тему, (поки біг за карткою, щоб внести зміни в пейпал, бо термін скінчився)
І ось практично до фіналу, обидва кандидати в руках, перед очима… Думав «програвший» піде в барахолку. Але зараз домовляюсь з жабою, і якщо перемовини досягнуть компромісу, хотілось би залишити обидва.. Тож до суті, що маємо. (далі власні думки, але орієнтуватись буду на ринкові ціни, а не дивні шари).
Маємо 2 схожих функціонально ножі, але які дуже відрізняються. Спойлер – вважаю М1 White river таки більш виправданою покупкою.
По «одєжкє». Гардіан програє вчисту перед дерев’яною «шкатулкою» від Ріверу. Подача – на вищому щаблі, бумажки на крафтовому папері… все по-красоті.
По комплекту, знову на мою думку Рівер, бо шикарні кайдексні піхви, і треба докупити (зробити) накладки. Це 100 + 30, якщо купляти (і ціни вже тут) або 100+10, якщо робити самому. Тобто у висновку 110 доллярів, порошок, і фул-комплект. Гардіан, накладки норм, навіть ті Ж10, що по фото не зайшли зовсім, а зараз не впевнений, що ще хочу 3-Д накладки. Піхви – повний шлак, пробнічєк, типу дивіться «ножик зручно і можна носити в піхвах, ось ми вам показали, навіть пробнічєк поклали. Але нормальні – тре купити». І ось, до ціни ножа додаються кайдексні піхви, а це 40-50 і так до дорожчого зі старту ножа. Тобто все разом вже небагато і до 200 доллярів не дотягує.

По сталі – вже писав, М390 модніша, але до 35-ї, не маю ніяких претензій. Суб’єктивно, термічка у рівера здається доброю, не знаю як то словами пояснити, але цей «сухий» звук, коли ніж навіть випадково падає на щось м’яке. Тобто умовно, перевага на боці Гардіан, але не кардинальна.
По обробці/геометрії – плюсую знову рівер. По-перше, спуски та зведення краще, наміряв в середньому – 0.4 проти 0.58-0.7 у Гардіана. Обробка торців, закруглення на підпальцевій, Рівер виграє. Ергономічність та контрольованість в руці у Рівера краща (все таки більша довжина руків’я, і це зручно навіть з паракордом. Тож кому потрібен шийник, нема сенсу заморачуватись навіть з накладками). По довжині леза – попереду Гардіан (це теж важливо). Але в плані безпеки, Гардіан програє. Тож по сумі балів, знову Рівер виправданіший.

Але, чисто візуально, мені більше подобається Гардіан. Йому тільки треба доплести короткого і товстого темляка, щоб хоча б «трішки» подовжити руків’я. І для себе бачу, Рівера – допоміжним ножем на природі, або шийником в місті, коли не зручно кишеня/пояс. А Гардіан – чисто місто, АЛЕ тільки після того як зроблю або шкіряні, з більш продуманою конструкцією, або розкошелюсь на покупний кайдекс. Його і дома можна зробити, але для цього тре купа «оснастки» купити-зробити, тож для разової задачі – не виправдано.
І на завершення, теж саме в відео, хоча там більше аудіо, чим відео. Просто думки вслух, кому ліньки читати буде
Текстовая ссылка на видео - https://youtu.be/ze613vOvmik
Все вищесказане лише моя думка, і не претендує на "фінальний" вирок. Кожному - своє.