1.Історія. Модель 318 була другою (після 319) з представлених фірмою Benchmade у 2017 році з лінійки Proper.
Варто зазначити, що в каталозі на 2018 рік присутні одразу 4 новинки : 318, 318-1, 319, 319-1. Ножі відрізняються матеріалом і кольором руків'я ( червоний G-10 або сіро-зелена мікарта) , а також формою клинка ( clippoint або sheepfoot). На всіх ножах використано добре відому сталь S30V. Ось лист з каталогу 2018 року. Ціна від 100 $

Вже в 2019 році анонсували версії 318-2 і 319-2 з більш дорогих матеріалів, накладки з використанням вуглеволокна та клин з S90V. Ціна вже стартує від 240$

За інформацією з деяких джерел Proper в 2017 році увійшов під №6 в ТОП-25 ножових бестселлерів.
І, як вишенька на торті успішної моделі, в 2020 році виходить лімітована в 500 шт. топова версія Gold class – 319-201, з найкращих люксових матеріалів: дамастіл, мокуме, мікарта кольору бургунді. Ціна теж люксова – від 1000$

Сьогодні я хочу розглянути одну з найпростіших, модель 318, з клином clippoint та лляною мікартою.
2.Загальна інформація Всі представники цієї лінійки являють собою складані ножі без замка, а вірніше сказати системи slipjoint. Для відкривання призначений нігтьовий зачіп. Дизайн досить консервативний і близький до історичних прототипів кишенькових ножів. Ніж приїхав у синій фірмовій коробці, з коротким мануалом та мішечком.

Короткі характеристики:
Загальна довжина: 170 мм
Клинок : 73 мм
Товщина клинка: 2,3 мм
Матеріал клинка: CPM-S30V
Твердість сталі: 58-60 HRC
Финіш : Satin Finish
Матеріал накладок : Canvas micarta
Механізм фіксаціи: Slip Joint

А от з вагою цікавинка – мої ваги наміряли 59,6 гр. Що аж на 5 гр. легше офіційних даних)
В будь якому разі ніж досить компактний і легкий для того щоб бути непомітним в кишені.

3.Зовнішня будова . Як я вже писав на ножі є досить жорсткий замок slip joint, з фіксацією в 3х
положеннях. На спейсері та верхній частині клинка є не дуже агресивна насічка.

Заточка більш-менш пристойна і рівна. На лівій частині клина лого та номер моделі, на правій лише марка сталі. Спуски прямі , на 2/3 клина. Фурнітура срібляста, пристойної якості. Всього 3 гвинта – осьовий і 2 на руків'ї. Є отвір для темляка. Про сталь CPM-S30V написано дуже багато, вона широко використовується багатьма виробниками, тому не буду повторюватись. Накладки сіро-зеленого кольору, шершаві на дотик.
4.Внутрішня будова. Ніж просто і легко розбирається. Всередині бачимо максимально полегшені лайнери, бронзові шайби на осьовому, стоп пін та пружину замка. Все досить якісно оброблено і підігнано.
Фото взято з інтернету (https://gearjunkie.com/benchmade-proper ... ife-review)

5.Висновки. Ніж дуже приємний. Поєднання класичних форм та сучасних матеріалів, приємна на дотик мікарта – цього малюка не хочеться випускати із рук. Звичайно що коротким клинком багато не зробиш, але до основних щоденних задач він цілком готовий. Він майже не відчутний в кишені через тонкий профіль та малу вагу. А широка лінійка варіантів дозволить обрати саме «свій» ніж. Ну і традиційно трохи фото, змішані з фотика та телефона, вже як вийшло)