
Трішки загальної інформації.
Торгівельна марка Ahti належить фінській компанії Kivikangas. Існує дві основні лінії виробництва ножів Ahti – традиційна та сучасна. Традиційна лінія виробляється у місті Каухава (Фінляндія). Каухава є центром виробництва ножів вже сотні років і знаходиться у самому серці фінської ножової культури. Ці ножі виробляються вручну у магазині Reino Kamppila та його сином Janne.

Виробництво ним ножів обмежене, але це гарантує, що якість ножів задовольнить навіть високі стандарти. Ножі з вуглецевою сталлю (0.8 % С) загартовані до 59 одиниць за шкалою Роквела. Ножі з нержавіючої сталі (C-0,479%, Si-0,37%, Mn-0,38%, Ni-0,09%, Cr-14,53%, Mo-0,51%, P-0,019%) загартовані до 57 одиниць. Усі традиційні ножі комплектуються піхвами з телячої шкіри з пластиковим вкладишем в середині.
Тепер, власне, перейдемо до ножа.


Lamnia.fi перекладає слово Janka, як «Wetland», тобто, водно-болотні угіддя.


Продавець позиціонував цей ніж, як скінер. Але я вже давно полюю лише з фотоапаратом. Тому перевірити, наскільки це правда, мабуть, не доведеться.


Ніж купувався спеціально до грибного сезону. І з цією задачею справляється дуже непогано.


Зручними для цього є його параметри.
Загальна довжина - 194 мм
Довжина леза - 75 мм
Товщина леза - 3,2 мм
Ширина леза - 20 мм
Вага - 87 г
Сталь - нержавіюча (продевець заявляє 12C27M)
Больстер зроблений з нейзильберу, з чого проставки не знаю.
Декілька порівняльних фото з компаньйоном.






Монтаж леза – наскрізний з розклепом на латунну шайбу.




Ніяких щілин між лезом та больстером нема


Руків’я не для малої руки. Наприклад, компаньйон мені здається трохи замалим. Янка здається трішки великою, але рівно до тих пір, доки не доводиться різати з силою. Тоді руків’я не відчувається. Руків’я з магазину було чимсь просякнуте. Запах чорносливу зберігався до тих пір, доку я не покрив її датською олією.
Досить цікавими є піхви. Зроблені вони не з дуже товстої шкіри товщиною у 2,5 мм. Є пластиковий вкладиш. Ніж фіксується добре. Підвіс нерухомий під 45 градусів. Носити дуже зручно, якщо підвішувати ніж з переду з правого боку недалеко від пряжки ременя. Деякі незручності виникають, коли лізеш через кущі.








Нанесення логотипу Ahti підтверджує те, що ніж зроблено вручну.


На останок хочу сказати, що ніж ріже набагато краще, ніж той же вуглецевий компаньйон. Стороння людина завжди цей ніж бере в руки з посмішкою, але варто почати їй різати якусь деревину, як в очах з’являється сумнів у тому, що це ріже цей малюк. Майже суху березову гілку товщиною у 3 см я перерізаю одним рухом.
Мабуть все. Ставте запитання, якщо є. Всі фото розкриваються, якщо на них натиснути. Якщо у вікні з фото натиснути на три крапки під фото, можна подивитися максимальний розмір.
Все. Всім миру та грибів

На другій сторінці враження від ножа через рік користування

