колись я тестив для себе маленьку туристичну сокирку грам на 350-400 - мені дуже не сподобалося. тому було цікаво щодо роботи такм томагавком
отже приїхав мені томагавк

як виявилося він ну геть невеличкий. довжина черена 300мм. довжина леза 48мм.

скажу одразу. як тільки взяв у руки відчув, що не вистачає довжини черена. десь 100мм. тому нашвидкоруч зробив необхідної довжини черен - виявилося, що так дійсно краще.

ну але вирішив тестити саме оригінальний томагавк як він до мене приїхав
тож зібрав необхідні речі в рюкзак. одягнув капелюха і пішов до лісу

вже в лісі підібрав палицю. за час табору звик ходити з палицею. в лісі так комфортніше

але та що підібрав була тонка і коротка, тож знайшов ліщину і достав томагавк для початку тестів. вирубав при землі палицю товщиною біля 30мм. туристичну сокирку тестив якраз на такій само роботі і тоді вона мені не сподобалася. а от томагавк впорався з нею дуже швидко і комфортно

прийшов на своє місце в лісі. та галявина, що весною була галявиною поросла бур"яном та кропивою вище поясу

трохи розчистив місце біля вогнища та протоптав стежки
невеличкий натюрморт

треба розпалити багаття та зварити кави. знайшов сухостій десь 50-60мм завтовщки. зрубав і на колоді порубав на дрова. виявилася цікава особливість. при рубці мачетиною комфортніше рубати тримаючи гілку сторчма упираючи в землю, а не кладучи на колоду. з томагавком та сама історія. рубанути на колоді під правильним кутом не вистачає ваги, а от сторчма томагавк дуже гарно врубається в гілку і за кілька ударів з поворотом гілки розрубує

наступний тест - роколювання дрів на трісочки для розпалу. на дровиняці біля 70мм томагавк пасував, а от до 50мм коле дуже гарно

своїм ножем реплікою ножа Кефарта наробив індіанських паличок для розпалу. та підготував все для розпалювання вогню кресалом.

поки викрешував іскру мене ледь не з"їли комарі. щось я взяв маленькі шматочки кремня і було незручно кресати

ще натюрморти

готую каву

поки вариться кава приготував палички для тента. загострив та томагавком вирізав зарубки.

аж ось в очі впала суха дубова(!!!) колода десь 90-100мм завтовщки. вирішив взяти томагавк на слабо
увімкнув секундомір на годиннику і став рубати. результат мене здивував. не дуже спішачи і перерубав дровиняку за 2хв.

я з томагавком

ще натюрморти

вирішив нашвидкоруч зробити чохол для томагавка. взяв шматок шкіри, у який загорнув томагавк в дорогу, взяв Стокмена. нарізав смужечки для зшивання та викроїв чохол. зшив смужками і вийшов чохол у стилі маунтінменів

пройшовся лісом і зібрав трохи грибів. як виявилося великих трутовиків не було. тож назбирав менших. ще дорогою трапилося перо чи то якоїсь сови чи яструба

загальний висновок:
як для своїх розмірів досить вправний. я б його брав на вихід на добу. якщо нічого суттєвого не передбачається, його вистачить.
товсте кільце на проушині додає вагу до голови, що в свою чергу дозволяє рубати на рівні важчих сокир
але як на мене треба збільшити черен і збільшити лезо хоч на 1.5-2 см. буде комфортніше, бо іноді вузьке лезо заважає.