Трішки предісторії. Днями дістався мені Фоллкінен Ф1 у ламінаті ВГ 10 і шкіряних ножнах. За словами попереднього власника, ніж у нього з 2003 року, ножем майже не користувалися. Я дуже зрадів придбанню, оскільки давно задивлявся на цей ніж, але зупиняла кусюча ціна. А тут на дуже приємних умовах я раптом став власником Ф1 ще "тих часів випуску".
Аж тут один із камрадів, не будемо тикати пальцями, якому я похвалився обновкою, облив мене відром холодної води у вигляді новини, що ринок просто кишить чайнафальками різних ступенів схожості на оригінал. Звісно, я заліз в інтернет у пошуках фоток оригіналів і підробок Ф1. Лінза і смуги на кордоні обкладок і центрального слою свідчили на користь оригінальності мого екземпляру (китайці мають прямі спуски). Але цинізму китайців, як виявляється, таки нема кордонів. Існує фейк классу люкс з лінзою і нанесеною лазером смугою псевдоламінату!

А мій екземпляр ще й має клеймо світлого кольору (на фото оригіналів воно темне) і біленьку кнопку на ножнах (на оригіналах вона чорна). Коротше кажучи, я почав втрачати віру у людство

І тут мене осінила геніальна думка пошукати ознаки ламінованості сталі в, скажімо так, інших місцях. І о диво на тильній стороні руківя де виходить метал (склобій там чи що) на металі при детальному вивченні видно смуги слоїв ламінату, на частині леза, яке знаходиться між руківям і дулькою теж чудово видно ламінатну структуру. Отже, таки маю оригінал

А колір клейма і невідповідність фурнітури очевидно просто данина віку мого ножа. Десять років тому робили так, зараз по іншому.
Резюмуючи викладене, якщо хочете, шановні камради, стати власником легенди світу ножів а не китайського фейку, шукайте дві смужки
Фото мого екземпляру викладу у понеділок.