Розмови про заточку. Питання та відповіді.

Огляди інструментів, обговорення методик та нюансів заточування ножів
Ответить
Аватара пользователя
Puente
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1121
Зарегистрирован: 03 авг 2010, 16:22
Откуда: Київ
Поблагодарили: 6 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Puente »

judge_arm писал(а):Підкажіть для початківців, маю декілька ножів і прийшов час їх підточити. З чого краще почати? З каменів вручну чи придбати точилку типу апексу? Якщо з каменів, то з яких і де їх можна придбати? Бюджет обмежений..
Ну - основна тема про це тут : http://knifeclub.com.ua/forum/viewtopic ... 44&t=30622
Де конкретно у Львові ?
Тут колись був продавець - але схоже постійно порушував правила - із Запоріжжя фірма Скалько .
Для початківця у них були практично всі необхідні зернистості . І ціна бюджетна . Пошукайте ...
Ну і ще нюанс - як руки стоять ...
judge_arm
Новичок
Новичок
Сообщения: 2
Зарегистрирован: 01 апр 2015, 12:06
Откуда: Львів

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение judge_arm »

Так, у Львові.. Мені процес точіння подобається, є бажання побавитись. Так тільки точу кухонні ножі на камені (маленька зернистість) для коси, потім доводжу на шкірі..
W.Kalmar
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман
Сообщения: 252
Зарегистрирован: 06 окт 2014, 18:49
Откуда: Київ
Поблагодарили: 1 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение W.Kalmar »

готовлюсь к стульям.

вот есть процесс заточки, ок, да? :?

1) есть люди которые точать один нож надцать часов на надцати камнях и получают мего остроту и мего идеальную заточку. Естественно нож тупиться. Естественно его опять точат так же придирчиво.

2) есть люди занимающиеся експресс заточкой. обчесал, довел, режет , чет бреет. подравил на коже или триангле - та и все. не заморачиваях о многих аспектах заточки, максимально быстро и просто. Делают так умышленно , не от отсутствия умения точить.

И как же все таки оправданно?....
Аватара пользователя
Puente
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1121
Зарегистрирован: 03 авг 2010, 16:22
Откуда: Київ
Поблагодарили: 6 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Puente »

W.Kalmar писал(а):готовлюсь к стульям.

вот есть процесс заточки, ок, да? :?
1) есть люди которые точать один нож надцать часов на надцати камнях и получают мего остроту и мего идеальную заточку. Естественно нож тупиться. Естественно его опять точат так же придирчиво.
2) есть люди занимающиеся експресс заточкой. обчесал, довел, режет , чет бреет. подравил на коже или триангле - та и все. не заморачиваях о многих аспектах заточки, максимально быстро и просто. Делают так умышленно , не от отсутствия умения точить.
И как же все таки оправданно?....
І що ж тут дивного ? Перші просто люблять сам по собі процес . Другі гострять чисто для користування .
Купити натуральні камені чи навіть штучні дорогі водники і скоренько на них щось погострити ?
А суспензія ? А нагура ? А підбір масла ? А прозорий , чи не дуже ? А ...
Захотіли потролити ?
Аватара пользователя
Erick
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1894
Зарегистрирован: 10 ноя 2013, 21:23
Откуда: Киев
Поблагодарили: 13 раз
Контактная информация:

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Erick »

W.Kalmar писал(а):готовлюсь к стульям.

вот есть процесс заточки, ок, да? :?

1) есть люди которые точать один нож надцать часов на надцати камнях и получают мего остроту и мего идеальную заточку. Естественно нож тупиться. Естественно его опять точат так же придирчиво.

2) есть люди занимающиеся експресс заточкой. обчесал, довел, режет , чет бреет. подравил на коже или триангле - та и все. не заморачиваях о многих аспектах заточки, максимально быстро и просто. Делают так умышленно , не от отсутствия умения точить.

И как же все таки оправданно?....

Сдается мне в вопросе вашем уже содержатся ответы...
Кто любит рыбалку - идет в магазин удочек, кто любит рыбу - идет в рыбный магазин :wink:
W.Kalmar
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман
Сообщения: 252
Зарегистрирован: 06 окт 2014, 18:49
Откуда: Київ
Поблагодарили: 1 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение W.Kalmar »

Puente
захотів почути думку, з поясненням. Відповідь як, я зрозумів - і один і інший варіант має право бути.
W.Kalmar
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман
Сообщения: 252
Зарегистрирован: 06 окт 2014, 18:49
Откуда: Київ
Поблагодарили: 1 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение W.Kalmar »

Erick писал(а): Кто любит рыбалку - идет в магазин удочек, кто любит рыбу - идет в рыбный магазин :wink:
метафора понравилась :-)
Аватара пользователя
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 1444
Зарегистрирован: 18 сен 2007, 00:29
Откуда: Рівне
Благодарил (а): 19 раз
Поблагодарили: 69 раз
Контактная информация:

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение пгупгу »

W.Kalmar
От є у вас ніж, яким ви користуєтеся виключно по дереву. Як думаєте, зубаста "мясна" заточка для нього підійде, довго вона триматиметься? А на що більше витратиться часу, на зубасту заточку чи на тонку, як для дерева, наприклад, чи на таку, що рубає овочі на дошці, чи на ніж, яким людина шкіру кроїть тощо?
W.Kalmar
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман
Сообщения: 252
Зарегистрирован: 06 окт 2014, 18:49
Откуда: Київ
Поблагодарили: 1 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение W.Kalmar »

пгупгу писал(а):W.Kalmar
От є у вас ніж, яким ви користуєтеся виключно по дереву. Як думаєте, зубаста "мясна" заточка для нього підійде, довго вона триматиметься? А на що більше витратиться часу, на зубасту заточку чи на тонку, як для дерева, наприклад, чи на таку, що рубає овочі на дошці, чи на ніж, яким людина шкіру кроїть тощо?
та я всі ножі точу однаково, і довожу однаково :-D
Хіба що виділяю: 1) підвод для ножів зведених до 0,7мм, 2) лінза для ножів товсто зведених - понад 1мм, 3) правка серрейтора. ну і кут по ножу вибираю (зазвичай це 40 градусів)

і якщо чесно зовсім не зрозумів що мається наувазі під "зубаста "мясна"", "заточка для дерева" , така, що рубає овочі на дошці" , для ножа "яким людина шкіру кроїть" - в чому між ними різниця? :=(
які є варіанти? який де краще???
Аватара пользователя
Чкылчи
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 4009
Зарегистрирован: 10 мар 2008, 11:32
Откуда: Запорожчина - ХМАО-Югра - Дагестан
Поблагодарили: 2 раза

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Чкылчи »

W.Kalmar писал(а):готовлюсь к стульям.

вот есть процесс заточки, ок, да? :?

1) есть люди которые точать один нож надцать часов на надцати камнях и получают мего остроту и мего идеальную заточку. Естественно нож тупиться. Естественно его опять точат так же придирчиво.

2) есть люди занимающиеся експресс заточкой. обчесал, довел, режет , чет бреет. подравил на коже или триангле - та и все. не заморачиваях о многих аспектах заточки, максимально быстро и просто. Делают так умышленно , не от отсутствия умения точить.

И как же все таки оправданно?....
так результат разный у этих двух способов
следовательно дилемма находится в плоскости вопроса "какой зелультат нужен?"
Аватара пользователя
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 1444
Зарегистрирован: 18 сен 2007, 00:29
Откуда: Рівне
Благодарил (а): 19 раз
Поблагодарили: 69 раз
Контактная информация:

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение пгупгу »

W.Kalmar писал(а):
пгупгу писал(а):W.Kalmar
От є у вас ніж, яким ви користуєтеся виключно по дереву. Як думаєте, зубаста "мясна" заточка для нього підійде, довго вона триматиметься? А на що більше витратиться часу, на зубасту заточку чи на тонку, як для дерева, наприклад, чи на таку, що рубає овочі на дошці, чи на ніж, яким людина шкіру кроїть тощо?
та я всі ножі точу однаково, і довожу однаково :-D
Хіба що виділяю: 1) підвод для ножів зведених до 0,7мм, 2) лінза для ножів товсто зведених - понад 1мм, 3) правка серрейтора. ну і кут по ножу вибираю (зазвичай це 40 градусів)

і якщо чесно зовсім не зрозумів що мається наувазі під "зубаста "мясна"", "заточка для дерева" , така, що рубає овочі на дошці" , для ножа "яким людина шкіру кроїть" - в чому між ними різниця? :=(
які є варіанти? який де краще???
Ви що дійсно вважаєте, що я можу на всі ваші питання от так відповісти? Я сам для себе ще не все вирішив :) В усіх перерахованих мною випадках відіграє роль геометрія підводу, фініш кромки і сталь, врешті решт.
W.Kalmar
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман
Сообщения: 252
Зарегистрирован: 06 окт 2014, 18:49
Откуда: Київ
Поблагодарили: 1 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение W.Kalmar »

пгупгу
я думаю що якщо ви щось згадали, то і можете пояснити про ви пишите. чи не так?
W.Kalmar
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман
Сообщения: 252
Зарегистрирован: 06 окт 2014, 18:49
Откуда: Київ
Поблагодарили: 1 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение W.Kalmar »

Так конкретне питання наступне для всіх - поясніть, будь ласка, чим відрізняється заточка для деревини та для м'яса?
Поясніть нерозуміючому це питання) :-) ::hi:::
Аватара пользователя
Dima_atopol
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 3461
Зарегистрирован: 06 ноя 2012, 13:58
Откуда: Киев
Поблагодарили: 1 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Dima_atopol »

А чого тут Гєна пояснювати має? Якщо ви самі не розумієте про що йде мова?
Під який кут точити кухонного ножа?
:=(
Чекаю змістовної відповіді, а не аби щось віповісти.
Теперь у меня 2-а 630-х Benchmade Skirmish и ношу 630-й, как ЕДС :)
P.S. ищу третий...
P.P.S. Не ищи подвох, там где его нет.
Аватара пользователя
Weltkind
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 714
Зарегистрирован: 09 янв 2013, 18:08
Откуда: Мариуполь
Благодарил (а): 16 раз
Поблагодарили: 4 раза

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Weltkind »

Как только у меня появился китапекс, то сразу залез в гугл, нашел там ответ на "угол заточки кухонных ножей" 30° и я переточил все кухонники(все из мягкой нержи) на этот угол, обдирал подводы долго помню)). Потом ещё долгая игра "выведи заусенец", который появляется буквально из ниоткуда на таких малых углах. В результате я тратил много времени на заточку, а нож тупился быстро, примерно через неделю уже начинал плохо резать бумагу, а через две и вовсе переставал и снова предстояла заточка. Потом я наткнулся на один метод, то ли Дмитрича с ганзы... Метод заключался в том, чтобы делать подвод на малый угол, например 30, а затем в конце заточки, делать микроподвод градусов на 40. Я попробовал и результат меня очень удивил, особых различий в резе я не ощутил, но ножи стали затупляться гораздо дольше, теперь я затачиваю их примерно раз в месяц и то они всё ещё острые и через месяц)). А да, и время на заточку тоже уменьшается, так как теперь затачивать нужно не весь подвод, а только микроподвод на 40°.
Думаю это не актуально для ножей с твердостью выше 60, только для мягких нержавек...
Ни один добрый поступок не останется безнаказанным.
Аватара пользователя
Dima_atopol
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 3461
Зарегистрирован: 06 ноя 2012, 13:58
Откуда: Киев
Поблагодарили: 1 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Dima_atopol »

Weltkind
Вот, Ваш метод для кухни из пищевой нержи.
Не интересен для японцев из углеродки и ножей из хороших порошков.
Вы собственно ответили отчасти, но вопрос не к Вам был.)))
Теперь у меня 2-а 630-х Benchmade Skirmish и ношу 630-й, как ЕДС :)
P.S. ищу третий...
P.P.S. Не ищи подвох, там где его нет.
Аватара пользователя
himeraha
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 3980
Зарегистрирован: 21 мар 2012, 16:41
Откуда: Киев
Благодарил (а): 11 раз
Поблагодарили: 7 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение himeraha »

Я так понял вопрос не о угле, по фразе "зубастая мясная"
А про доводку, типо доводить не надо кухонники ?
А для дерева типо обязательно.

П.с , кухонники точу на 45-50 , они у меня в 0,1 сведены и из нержи 55+/-
Нож был настолько хорош, что его было совсем не жалко... (с)
Аватара пользователя
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 1444
Зарегистрирован: 18 сен 2007, 00:29
Откуда: Рівне
Благодарил (а): 19 раз
Поблагодарили: 69 раз
Контактная информация:

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение пгупгу »

Візьмемо різ з потягом не ножем, а пилкою, як збільшену модель того що робиться на кромці ножа.
Замість мяса та дерева візьмемо відповідно дерево та сталь.

Якщо хтось пробував пилкою для дерева розпиляти головку молотка на трудах у школі, то йому одразу стане зрозуміло, що великий зуб пилки для дерева в цій справі не годится. Зуби або повиламуються або позагинаються. Я пробував, я знаю. Ну і навпаки - пилкою для каленої сталі деревяний брус та ще радість пиляти.

Ну то що обираєте собі як одну і незмінну пилку? :-D
Аватара пользователя
himeraha
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 3980
Зарегистрирован: 21 мар 2012, 16:41
Откуда: Киев
Благодарил (а): 11 раз
Поблагодарили: 7 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение himeraha »

пгупгу
Теоритически то верно, но на практике то... Доведенный на пасте или камне р3000, скажем, нож будет уверенно резать шо мясо шо дерево)
А головку молотка не будет резать нож что с микропилой что с дьявольской доводкой, вероятней всего))
Нож был настолько хорош, что его было совсем не жалко... (с)
Аватара пользователя
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 1444
Зарегистрирован: 18 сен 2007, 00:29
Откуда: Рівне
Благодарил (а): 19 раз
Поблагодарили: 69 раз
Контактная информация:

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение пгупгу »

Заточений 3000 камінням ніж буде різати дерево не так довго, як заточений і доведений. Це ж дві різні речі. Пиляти головку молотка саме ножем я і не пропонував. Я наводив приклад і сподівався, що я зробив це зрозуміло: різати пилкою для дерева головку молотка - це як різати ножем з зубастою заточкою дерево.
arma
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман
Сообщения: 194
Зарегистрирован: 27 окт 2011, 12:56
Откуда: Чернігів

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение arma »

Где то на просторах ганзы была тема о "цыганской заточке" - для мяса должно пойти - такой себе микросерейтор , ну и поскольку мясо не сильно твердый продукт то стойкость там не сильно играет . На канат , как и мясо - то же волокна , точили вроде алмазами не плохо - тот же самый серейтор гарантированый . А дерево там понятно - прямая без никаких микросерейторов , иначе срез придется шлифовать , а у всяких краснодеревщиков это не приветствуется . И стойкость уже важна - материал далеко не мягкий .
Аватара пользователя
Dima_atopol
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 3461
Зарегистрирован: 06 ноя 2012, 13:58
Откуда: Киев
Поблагодарили: 1 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Dima_atopol »

А если кухонник 61+? )))
порошок.
Теперь у меня 2-а 630-х Benchmade Skirmish и ношу 630-й, как ЕДС :)
P.S. ищу третий...
P.P.S. Не ищи подвох, там где его нет.
arma
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман
Сообщения: 194
Зарегистрирован: 27 окт 2011, 12:56
Откуда: Чернігів

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение arma »

Вы думаете что все порошки одинаково точатся ? Или что у них у всех одинаковые характеристики при 61 единице твердости ? Третий вариант - это вопрос тем кто обладает способностью читать мысли на расстоянии ...
Аватара пользователя
inki
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1765
Зарегистрирован: 27 янв 2013, 11:19
Откуда: Малин Житомирська обл.
Благодарил (а): 9 раз
Поблагодарили: 76 раз
Контактная информация:

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение inki »

16215
Аватара пользователя
Dima_atopol
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 3461
Зарегистрирован: 06 ноя 2012, 13:58
Откуда: Киев
Поблагодарили: 1 раз

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Dima_atopol »

arma писал(а):Вы думаете что все порошки одинаково точатся ? Или что у них у всех одинаковые характеристики при 61 единице твердости ? Третий вариант - это вопрос тем кто обладает способностью читать мысли на расстоянии ...
Я? Нет не думаю, знаю что по-разному и те же порошки ох какие разные и от термички тоже ОХ как зависят. Один отлично держит и 22°, другой и 30° не держит, приходится делать микроподвод. Вопрос был чисто риторический, скорее W.Kalmar адресован.
::hi:::
Костя, хорош жевать. )))
Теперь у меня 2-а 630-х Benchmade Skirmish и ношу 630-й, как ЕДС :)
P.S. ищу третий...
P.P.S. Не ищи подвох, там где его нет.
Ответить

Вернуться в «Точильні пристосування та заточування»