Тинявся я недавно по барахолці на Петрівці і побачив голову від невеликої сокирки (десь до 400 грам). В принципі, вона мені була непотрібна, але, коли подивився на рік випуску, вирішив узяти. Взяв тому, що ми з нею - ровесники

. Голова викована у 1966 році на заводі "ЗИГ". У інтернеті стовідсоткової інформації по клейму не знайшов, але більшість сходиться, що це завод ім.Горбунова з Казані,Татарстан. Залізо хвалять.

Голова виявилася специфічною: з трикутним отвором всаду і лезом, ледь помітно направленим вліво, якщо на неї подивитися зверху. Спочатку подумав, що то брак, а потім спало на думку, що оскільки я правша, цей момент буде цікавим при роботі, так як лезо буде "допомогати" вгризатися у бік рубання. Якщо легенько клацнути по кінчику леза пальцем - лунає приємний дзвін. Отже, непогане гартування. Специфічна форма отвору для всаду руків'я, потребувала відповідно кастомного

топорища, оскільки в магазинах я не побачив подібних заготовок з тильною стороною шириною у три сантиметри. Вирішив зробити сам. Знайомий дідок-столяр дав мені стару сушену дощечку потрібних розмірів з бересту. Берест ще має другу назву - в'яз. Ніколи не користувався топорищами з цього дерева, але вирішив спробувати. Деревина легка, оброблялася теж легко, як поведе себе у роботі - побачимо. Зрештою, вистругав таку форму. Двічі вкрив лляною олією.

Розклинив хрестом на клей ПВА, клинцями з того таки бересту. Оскільки ідеально підігнати топорище до отвору мені не вдалося, дрібні щілини залив тим же ПВА, перемішаним з мілкою тирсою, яка назбиралася після полірування дерев'яхи наждаком.

Чохол для леза вирішив зробити на зразок чохлів з даблбіту від Грансфорса - через простоту конструкції. Оскільки я не дуже вправний швець, частини шкіри зібрав на заклепки. Фіксуюча кнопка - кобурна застібка. Вийшло, може, не ідеально, але функціонально: тримається міцно (хоча дещо голова у чохлі підгулює) і, головне, безпечно.

Оскільки мені притаманна жага до досконалості

, на можу сказати, що вийшло все так, як я б хотів, але для першого подібного досвіду, здається, непогано

.
Порівняльне фото зі знайомих для багатьох коротуном-Фіскарсом.