Основные принципы выбора первой точилки начального уровня.

Огляди інструментів, обговорення методик та нюансів заточування ножів
Karl
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 699 раз
Контактная информация:

Сообщение Karl »

Солнцедар писал(а): 25 фев 2023, 17:01 Хто мочив, опишіть свій досвід, а головне навіщо це робили.
а зачем смачивают камни или маслом смазывают перед работой?
По наждачке я не в курсе, но некоторые ж зачем-то делают влагостойкой. Интересно, зачем? :cool:
СМЕРТЬ РАШИСТСКИМ ОККУПАНТАМ!
papay
Новичок
Новичок
Благодарил (а): 1 раз

Сообщение papay »

Вода використовується для відведення шламу при абразивній обробці матеріалів , чим менша грітність наждачного паперу тим бажаніше використання води . Хоча при заточуванні це не так критично , можна й без води працювати .
Ross
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 2221 раз

Сообщение Ross »

При изготовлении ножа обычно используют гриндер с лентой из наждачки . Она работает быстрее и агрессивнее камня .
И вопросов это не у кого не вызывает .
Почему наклеенная на пластину она не может заточить нож ? Съемы при заточке совсем мизерные .
Тут сие действие прямо в позор какой-то превратили .
Karl
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Контактная информация:

Сообщение Karl »

Ross писал(а): 25 фев 2023, 18:43 вопросов это не у кого не вызывает .
гриндер такой станок, что там камни невозможно использовать. Хонинговальные станки именно камнями работают. Насколько я знаю.
Martine
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 202 раза

Сообщение Martine »

valera_dnepr писал(а): 25 фев 2023, 09:53 Додам - китайскі камені. Це буде трошки дорожче за 50 грн, но точно не кілька сотень доларів про які ви казали раніше:
Коли я писав про сотні долларів на камні, то я мав на увазі полтавські алмази або ельбори. Якшо Ви не знаєте, то доводжу що на сьгодні один алмазний броусок 150х25х3 на МО зв'язці стоїть 2048 грн, а ельбор 2337 грн. При сьогодняшньому курсі гривні до доллару 40:1 не трудно підрахувати що один брусок коштує більше 50 баксів.
А тепер порахуйте самі скільки буде коштувати сет з 4-8 брусочків. Що я написав не так?
ВНИМАНИЕ! Заточка ножей и другого режущего инструмента это работа, требующая внимания и аккуратности. Можете считать, что нож во время заточки вас ненавидит и не упустит своего шанса поквитаться.
Yurassik
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 1584 раза

Сообщение Yurassik »

Ross писал(а): 25 фев 2023, 18:43 Почему наклеенная на пластину она не может заточить нож ? Съемы при заточке совсем мизерные .
Тут сие действие прямо в позор какой-то превратили .
Тру-заточники считают, что из-за пластической деформации бумажного слоя валится кромка, особенно на микроподводе. На самом деле, на определенной гритности и с правильным усилием - вполне.
valera_dnepr
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман
Благодарил (а): 21 раз

Сообщение valera_dnepr »

Martine писал(а): 25 фев 2023, 19:23 Коли я писав про сотні долларів на камні, то я мав на увазі полтавські алмази або ельбори.
Ага, зрозумів де непорозуміння... Коли я казав про 50 грн то, звісно, це було в контексті цієї теми - приблизно в той час, коли її автор починав працювати з наждачним папером то можна було купити навіть вітчизняні бруски за 50 грн - вибір був...

Що стосується сьогодення, то як я пам'ятаю, ціна на ельбори в 50$ з плюсом була і рік і майже два тому. Тому я і не дивуюсь. Хоча, звісно, хотілося б іншой ціни. Це надто дорого... З іншого боку, для прикладу ви вібрали дуже дорогі каміння.
Последний раз редактировалось valera_dnepr 25 фев 2023, 20:51, всего редактировалось 1 раз.
valera_dnepr
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение valera_dnepr »

Yurassik писал(а): 25 фев 2023, 20:27 из-за пластической деформации бумажного слоя валится кромка, особенно на микроподводе. На самом деле, на определенной гритности и с правильным усилием - вполне.
Не зовсім так. Папір є папір. Завал кромки тут йде через м'якість самого паперу. Це особливо помітно в сеті з використанням 3-4 або більше паперів різних гритностей. Для когось це може важливим, для когось ні...
Roomster
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 81 раз

Сообщение Roomster »

Ross писал(а): 25 фев 2023, 18:43 работает быстрее и агрессивнее камня .
И вопросов это не у кого не вызывает
Гріндерна стрічка працює агресивно тому, що має велику швидкість проходу через ділянку обробки, має величезну кількість абразиву на одиницю площі, яка помножена на швидкість дає ефективну шліфовку. Ну і обдирають ножі на гріндері стрічкою з великим абразивом. А тепер спробуйте вирізати з тієї стрічки фінтіфлюшку під бланк точилки і порівняйте характер роботи. Заточку на гріндері можна виконати тільки на малій швидкості ( без частотника ніяк) та на затертій стрічці високої грітності. І то, потім ніж фінішують на камені чи керамічному мусаті, щоб забрати лахміття з рк. Як заводська/стокова - норм, як основна для копійчаних ножів - теж. В інших випадках ....дурня.
Roomster
Найфоман
Найфоман

Сообщение Roomster »

Резюмуючи:
- заточити ніж наждачками цілком можливо :)
- заточити ніж на простих і дешевих апексоїдах, костилях - без питань ( при певному досвіді і набутому навиці)
Це все питання компромісу між бажанням, потребою, матеріальним станом та рівнем занурення в тему. Нема заборонених методів, абразивів і т.п. Це все холівар не вартий витраченого часу. Це не цікаво - чіплятись, навішувати ярлики, "станочники", "ручники", алмазофіли і фоби...,"чого так дорого, я то зберу та зроблю в сто раз дешевше"... Аж верне. От тому і доводиться читати москальскі сайти, бо люди там викладають макрофото, описують характер роботи, методику, нюанси в заточці певної сталі на певних абразивах. Це цікаво. І у нас цього нема. Трохи намагались хлопці, але....
snikolaev28
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 921 раз

Сообщение snikolaev28 »

Наждачка, використовувати чи ні.... Ось в чому питання....
Моя думка наступна - для спробувати наточити щось кілька раз це саме те що потрібно.
Наприклад - підправити ножі м'ясорубки. Спробувати себе у заточці.
Все. Не більше. Є правда ще один варіант, але потім.
І в першу чергу вибір у постійній заточці не на користь наждачки це кінцева собівартість заточки.
Я підбираю для себе - рубанки та стамески. Рубанок працює 30 хвилин за радянських ГОСТів, потім заточка.
Кілька заточок - переточка. У деталі влазити не буду.
Водні камені при цьому ходять роками.
Масляні камені типу Нортонів та Індій та інших також роками.
Повнорозмірний арканзас, куплений у 1930-х роках, або використовують правнуки, або продають з аукціонів.
Звісно можливо навести й інші чинники, зазначені колегами, але для мене в першу чергу це вартість однієї заточки. Перший внесок для каменів звісно більше але ж економія буде потім.
Алмазів, ельборів практично не маю, тому мовчу.
Однак, як вже казав, існує досить відомий метод заточки на наждачці який використовують для початківців на столярних курсах. Метод Scary Sharp.
І це дійсно має право на існування - дешевше купити припустим 20 наборів шліфшкурки для новачків ніж 20 комплектів каменів. До того ж на каменях треба ще вчити працювати, і возити їх важче. Так що цим методом користуються але чітко вказують навіщо та у яких умовах.
На тих же столярних курсах а Японії (камені водні свої...) стоять відра з водою в яких лежать камені, різні, багато.... Для новачків. Але вони ж ці камені або вирізають в кар'єрах або виробляють.

Для заточування ножів відомий окремим представник північних сусідів Ніколай Коршенін в польових умовах дійсно рекомендував використання тоненьких смужок наждачки, наклеєних на жорсткі притири? Я клеїв на тонкі рейки 100*30*4-5 з клену чи ясену.
А далі заточування мікрофаски по засвічуванню (блик - російською) мікрофаски з чередуванням напрямків рисок.
Так підправляа свій робочій ніж на відпочинку - рейки зі шкуркою займають мізер місця а перед виїздом додому йдуть у багаття шашлику.
Може ще є якійсь варіанти щоденного професійного використання у заточці наждачки але не бачу.
Ross
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Сообщение Ross »

snikolaev28 писал(а): 25 фев 2023, 22:52 Наждачка, використовувати чи ні.... Ось в чому питання....
У меня например не только по наждачке были , да и остались некоторые вопросы .
Почему все дружно уцепились именно в неё , не знаю . Тема вроде как технического характера , но как обычно без срача никуда . Адекватно отвечают несколько человек , остальные пытаются друг другу тут что-то доказать , размазывая этот самый срач ещё больше.
У меня ни когда не были точилки , и будет и ли нет - не знаю .
Но мне очень интересна эта тема . Просто интересна и все . Много вопросов по конструктиву , отдельным узлам , материалам для их изготовления . и.т.д
Я сам до недавнего времени занимался изготовлением интересных механизмов , правда абсолютно не связанных с ножевой тематикой . И мне очень интересна
общая механика устройств которое тут пытались обсуждать .
Но очень не интересно обсуждать это все в таком духе . ::hi:::
Volodia
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 2892 раза

Сообщение Volodia »

Ross, створіть нову тему і опишіть що Вас цікавить.
Топікстартер розпочав спілкування на форумі невдало і це частково спровокувало трохи срачу.
snikolaev28
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 921 раз

Сообщение snikolaev28 »

Ross писал(а): 26 фев 2023, 07:50 У меня ни когда не были точилки , и будет и ли нет - не знаю
Ну раз так - спробуйте. Вважаю, що оптимальними варіантами "для дому, для родини" будуть наступні:

1. Точилка типу "Апекс" (вона же китайська Руіксін, вона же Козак, вона же дерев'яна ....).
2. Точилка типу "Костиль" (на думку відразу приходить "костиль" від Моті).

Чому типу "Апекс" - за наявності вузла з підшипником виготовляється "на колінці". Меж для вдосконалення немає - як за конструктивом так і за матеріалами. На самій дешевій точилці можливо набити руку і потім рухатись у потрібному напрямку. Під такі точилки багато абразивів і абразиви дешевші від повнорозмірних каменів.

Чому типу "Костиль", але на другому місці. Також цю точилку можливо зробити на колінці з використанням болтиків та кронштейнів з магазину метизів. "Костиль" також чудово працюватиме на абразивах типу "апекс", вони дешевші за повнорозмірні, але краще купити таки "Апекс" варіанти точилки. :D
Все ж таки краще "костиль" працює на повнорозмірних абразивах.

Однак, як то кажуть з особистого досвіду ()(! - є у мене точилка "Руіксін". У картонній коробці. Користувався за 5 років 1 раз. "Костиля" немає.
Рубаночні ножі та стамески заточую з каретками/точилками для витримування потрібних кутів, однозначно.

А ножі, ну так вийшло ()(! , заточую на повнорозмірних водних каменях вручну із завдаванням куту заточки фаски/мікрофаски монетками.

Обдирка грубими алмазами вручну також з використанням "криши" Дмітрича (див. Ганзу).
Ось так вийшло.
Мені просто ліньки ставити оту точилку Руіксін, виставляти кути в залежності від фаски/мікрофаски, замочувати періодично камені на бланках....
Повнорозмірні камені закинув у відро з водою, набрав води, камень витягнув, монетки виставив й точи. Трохи поточив - змив суспензію у відрі, камень знову набирає води, точі далі. Закінчив роботу з цим каменем - у відро, береш наступний. Закінчив цикл заточки, фініншний камень у відро, достаєш перший грубий за грітністю, береш новий ніж і цикл повторюється....
Стосовно як точити руками без фіксації - роліки пгупгу допоможуть.

Однак для перших кроків таки раджу купити найдешевшу точилку типу "Апекс", після нетривалої практики з нею користувач визначиться сам що йому потрібно - рухатись далі в плані "ескалації гонки озброєнь" - нові пристрої, або просто докупити нові камінці на бланках.

В окремих випадках хвороба набуває хронічного характеру і в людини з'являється кілька десятків сетів заточних камінців, навіть повнорозмірних, під найулюблені сталі. Це нормально.
Сам маю більше 200 ручних рубанків, з яких в щоденному користуванні 3-5, в активному 6-10, просто користуюсь кілька раз в тиждень 10-15, користуюсь прийнаймні 1 раз на два тижні 15-20, десь 40 чекають на невеликі дії з відновлення/налаштування, інші - чекають натхнення чи просто чекають. Однак вони приносять задоволення коли ти їх раз на квартал перераховуєш, витираєш пилок, перекладуєш з коробки до коробки :smile:
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 6937 раз

Сообщение GeorgCH »

якщо криві руки, то і точилка з камінням не допоможе... :smile:
Изображение
клубне фото
Life is a series of choices.
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Сообщение GeorgCH »

Karl, те не,я же писал фото клуба спайдерко :) а мне костыли не нужны ,поворотную точилку не доставал больше трёх лет,лень :smile:
Я начинал с ручной заточки,потом приспособы,сейчас снова руками :D
Karl
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Контактная информация:

Сообщение Karl »

GeorgCH, Ясно.
А тоже начинал с ручной. Но держать угол и чтоб камень не ерзал - не удобно все это.
Тоже лень, но жду натхнення и тогда собираю точилку и точу.
Yurassik
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 1584 раза

Сообщение Yurassik »

Roomster писал(а): 25 фев 2023, 21:10
Це все питання компромісу між бажанням, потребою, матеріальним станом та рівнем занурення в тему. Нема заборонених методів, абразивів і т.п.

Саме так. Все виходить з тих самих компромісів.
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Сообщение GeorgCH »

Karl, я на куреневке когда-то купил кусок резины,специально подбирал чтобы камень не скользил,-теперь гуд .
valera_dnepr
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение valera_dnepr »

Roomster писал(а): 25 фев 2023, 21:10 От тому і доводиться читати москальскі сайти, бо люди там викладають макрофото, описують характер роботи, методику, нюанси в заточці певної сталі на певних абразивах. Це цікаво. І у нас цього нема.
Кілька місяців тому мені скинули посилання на відео жирова, де він оркам на фронт відправляє подарунок - посилку з профілем, повним набором брусків та якийсь ніж. Ще щось, вже не пам'ятаю. Він пишається собою. Втім, це не дивно... Я знаю, ну, напевно, кілька десятків заточників із запоребрика. З деякими знаком особисто. Зі всіх них мені лише одна людина зателефонувала. У 14 році він розповідав про вагони бендерівців, що їдуть до Криму. А зараз – всю розмову твердив "Ви на нас не нападали". Вибачився за себе. За своїх дітей. За всю свою родину. Але ж це виключення. Тому ні. Тут і зараз нам потрібно не сваритись, а розвивати свої сайти та форуми, напрацьовувати досвід та ділитися ним. Вкладати гроші в обладнання, у т.ч. і в якісну оптику. А не продовжувати розвивати сайти та форуми чужої, ворожої країни. ІМХО. Не наполягаю. Лише особиста думка... До речі. Нещодавно дізнався - з чуток, закрився AquaStone. Хороші він робив точильні каміння чи ні, але це був український виробник. У Полтаві ціни захмарні. Косім ще тримається. Хлопці, якщо кому треба (або треба але не дуже і не прямо зараз) то підтримайте його. Камені у нього справді гарні. Плюс він ще й точилки робить. Як прості, так і поворотні... Ну а запоребрик... Коли він забереться з моєї країни. Заплатить за все, що вкрав та зруйнував. За тих, кого вбив, кого покалічив та кому зламав життя. Ось тоді я і подумаю, варто вже спілкуватися з ними, йти на їхні сайти та форуми, чи ні. Тому зараз краще я буду сам помилятися та набивати собі гулі... Але це я тільки про себе та про себе... Соррі. Вибачайте. Накатило щось. В загалі то, не звертайте уваги.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Благодарил (а): 5583 раза

Сообщение Ramok »

GeorgCH писал(а): 26 фев 2023, 15:12кусок резины
Я для цього килимок для пайки використовую.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Roomster
Найфоман
Найфоман

Сообщение Roomster »

valera_dnepr, та все я прекрасно розумію, тим більше, після двох років в полях проти тих вилупків... Звісно верне, але іноді я такі канали дивлюсь, що просто швах.....по їх методам війни, по саперній справі, по такмеду. Щоб знати ворога. А заточка....оно на Райберті хлопець алмази веньовські продає (до речі з під трейдмаркою Хапстона), бо не може мати і користуватись москальским продуктом. Я це розумію, але....я більш товстошкірий. А Жирову за його позицію я хуїв навтикав на його стрімі, він там зачитував мої коменти, в якості демонстрації "нацизма"... З ним все ясно, як і з Акімдімом (той взагалі класичний рагульний ватнік). А от приміром oldTor поки що не був помічений в цій шизі, тож все таки раджу використовувати його досвід і праці, бо вони того варті. Рідкої породи людина. Що ж він винен, що народився в тих єбенях? Але то вже дикий оффтоп і тема для політички
valera_dnepr
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение valera_dnepr »

Roomster, я ж не суддя, щоб когось судити. Але знаю одне - всі вони точно винні у тому виборі, який зробили раніше і який в т.ч. привів до війни. Та несуть відповідальність за той вибір що роблять зараз. Тому, пробачте, але мені все одно у кого з них яка порода...Це лише особиста думка, в жодному разі не наполягаю, не нав'язую.

Додам тут, щоб не створювати новий допис. До речі, як вам ваш веньовець? Останнім часом я свій практично не використовую. Цікаво, у вас ще працює? Яке враження?
whiteriver
Новичок
Новичок

Сообщение whiteriver »

valera_dnepr писал(а): 26 фев 2023, 18:22 Косім ще тримається

дякую за підказку, ніколи не чув про такого, обшукав вже весь олх )
Ross
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Сообщение Ross »

whiteriver,
У них свой сайт .
https://kosim.com.ua/ua/g90345223-tochilni-kameni
Ответить

Вернуться в «Точильні пристосування та заточування»