а зачем смачивают камни или маслом смазывают перед работой?
По наждачке я не в курсе, но некоторые ж зачем-то делают влагостойкой. Интересно, зачем?

а зачем смачивают камни или маслом смазывают перед работой?
гриндер такой станок, что там камни невозможно использовать. Хонинговальные станки именно камнями работают. Насколько я знаю.
Коли я писав про сотні долларів на камні, то я мав на увазі полтавські алмази або ельбори. Якшо Ви не знаєте, то доводжу що на сьгодні один алмазний броусок 150х25х3 на МО зв'язці стоїть 2048 грн, а ельбор 2337 грн. При сьогодняшньому курсі гривні до доллару 40:1 не трудно підрахувати що один брусок коштує більше 50 баксів.valera_dnepr писал(а): ↑25 фев 2023, 09:53 Додам - китайскі камені. Це буде трошки дорожче за 50 грн, но точно не кілька сотень доларів про які ви казали раніше:
Тру-заточники считают, что из-за пластической деформации бумажного слоя валится кромка, особенно на микроподводе. На самом деле, на определенной гритности и с правильным усилием - вполне.
Ага, зрозумів де непорозуміння... Коли я казав про 50 грн то, звісно, це було в контексті цієї теми - приблизно в той час, коли її автор починав працювати з наждачним папером то можна було купити навіть вітчизняні бруски за 50 грн - вибір був...
Не зовсім так. Папір є папір. Завал кромки тут йде через м'якість самого паперу. Це особливо помітно в сеті з використанням 3-4 або більше паперів різних гритностей. Для когось це може важливим, для когось ні...
Гріндерна стрічка працює агресивно тому, що має велику швидкість проходу через ділянку обробки, має величезну кількість абразиву на одиницю площі, яка помножена на швидкість дає ефективну шліфовку. Ну і обдирають ножі на гріндері стрічкою з великим абразивом. А тепер спробуйте вирізати з тієї стрічки фінтіфлюшку під бланк точилки і порівняйте характер роботи. Заточку на гріндері можна виконати тільки на малій швидкості ( без частотника ніяк) та на затертій стрічці високої грітності. І то, потім ніж фінішують на камені чи керамічному мусаті, щоб забрати лахміття з рк. Як заводська/стокова - норм, як основна для копійчаних ножів - теж. В інших випадках ....дурня.
У меня например не только по наждачке были , да и остались некоторые вопросы .snikolaev28 писал(а): ↑25 фев 2023, 22:52 Наждачка, використовувати чи ні.... Ось в чому питання....
Ну раз так - спробуйте. Вважаю, що оптимальними варіантами "для дому, для родини" будуть наступні:
Кілька місяців тому мені скинули посилання на відео жирова, де він оркам на фронт відправляє подарунок - посилку з профілем, повним набором брусків та якийсь ніж. Ще щось, вже не пам'ятаю. Він пишається собою. Втім, це не дивно... Я знаю, ну, напевно, кілька десятків заточників із запоребрика. З деякими знаком особисто. Зі всіх них мені лише одна людина зателефонувала. У 14 році він розповідав про вагони бендерівців, що їдуть до Криму. А зараз – всю розмову твердив "Ви на нас не нападали". Вибачився за себе. За своїх дітей. За всю свою родину. Але ж це виключення. Тому ні. Тут і зараз нам потрібно не сваритись, а розвивати свої сайти та форуми, напрацьовувати досвід та ділитися ним. Вкладати гроші в обладнання, у т.ч. і в якісну оптику. А не продовжувати розвивати сайти та форуми чужої, ворожої країни. ІМХО. Не наполягаю. Лише особиста думка... До речі. Нещодавно дізнався - з чуток, закрився AquaStone. Хороші він робив точильні каміння чи ні, але це був український виробник. У Полтаві ціни захмарні. Косім ще тримається. Хлопці, якщо кому треба (або треба але не дуже і не прямо зараз) то підтримайте його. Камені у нього справді гарні. Плюс він ще й точилки робить. Як прості, так і поворотні... Ну а запоребрик... Коли він забереться з моєї країни. Заплатить за все, що вкрав та зруйнував. За тих, кого вбив, кого покалічив та кому зламав життя. Ось тоді я і подумаю, варто вже спілкуватися з ними, йти на їхні сайти та форуми, чи ні. Тому зараз краще я буду сам помилятися та набивати собі гулі... Але це я тільки про себе та про себе... Соррі. Вибачайте. Накатило щось. В загалі то, не звертайте уваги.