Якутський ніж
- Ramok
- Модератор-найфоман
Якутский нож
norther, сантиметрів 11. Не пам'ятаю.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
- norther
- Експерт по фінкам
Якутский нож
13-14 см дають трошки краще розуміння ЯН.
як користувач фінок, та подібного, звик до клинків десь 10см.
Але весь "смак" в якутах, як на мене, це 13-15 см довжини клинку.
Воно наче і задовге... і після 10 см фіночних клинків, очікуєш,
що зайва довжина буде заважати.
А як покористуєшся, то 13-15см клинки в ЯН- саме те!
на мою думку, звісно.
як користувач фінок, та подібного, звик до клинків десь 10см.
Але весь "смак" в якутах, як на мене, це 13-15 см довжини клинку.
Воно наче і задовге... і після 10 см фіночних клинків, очікуєш,
що зайва довжина буде заважати.
А як покористуєшся, то 13-15см клинки в ЯН- саме те!
на мою думку, звісно.
Последний раз редактировалось norther 17 июл 2022, 23:40, всего редактировалось 1 раз.
- norther
- Експерт по фінкам
Якутский нож
що заважає оцінити ЯН, так це недостатній за якістю виріб
(коли клинок зроблений не до ладу, неправильний монтаж),
після чого багато хто в ЯН розочаровується
та бажання не приймати участь у цьому "флешмобі" захоплення ЯН.
А так... непоганий польовий/лісовий ніж.
З своїми "викрутасами", але з душою та характером.
суум куікве...
(коли клинок зроблений не до ладу, неправильний монтаж),
після чого багато хто в ЯН розочаровується
та бажання не приймати участь у цьому "флешмобі" захоплення ЯН.
А так... непоганий польовий/лісовий ніж.
З своїми "викрутасами", але з душою та характером.
суум куікве...
- Ramok
- Модератор-найфоман
Якутский нож
norther, фінки у мене взагалі з побуту пішли (окрім шийників, які я тільки взимку ношу). Довжини цього якута вистачає 

Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
- Ramok
- Модератор-найфоман
Якутский нож
Мій якут 10 см. Поміряв. Ну і ще вражень від новачка у якутських ножах. Дол любить збирати сміття (пісок, кров, жир і т.д.). Вичистити це просто протерши об штані чи рукав - зась. Використовувати для батонінгу чи як лом також не вийде. Ну і, повторюсь, заморожені продукти - це якась магія. Порівнював з лінзою та плейном. Якут перемагає з відривом. По дереву у мене також переміг лінзу і, однозначно, плейн. Але треба враховувати, що карвінгом якутом не позаймаєшся (або звикнути треба, не знаю). Тут фінки краще. Взагалі всім дякую за поради на етапі вибору і виробнику
. Взагалі не жалкую, що у мене з'явився такий ніж.

- Кузьмич
- МАЙСТЕР
Якутский нож
Напевно в мене був неправильний якут, з тих про які згадував комрад norther бо переваг, про які згадували, не побачив

Последний раз редактировалось Кузьмич 19 июл 2022, 09:33, всего редактировалось 1 раз.
Мова, це також наша зброя
- Ramok
- Модератор-найфоман
Якутский нож
Кузьмич, мабуть це і є недоліком. Треба ще й правильного купити. Фінку або плейн набагато легше підібрати. З лінзою не все так однозначно.
-
- Новичок
Якутский нож
На ютубе как то парень показывал какая не допускается линза При неправильной нож не заточит на правильный угол При приобритении якутов акцентировал именно на это внимание
-
- Новичок
Якутский нож
из наблюдений
Правильно отслесареный клин- самое важное, одни из самых толковых клинков , что приходилось пользовать, а пришлось немало, у Александра.Яременко и у Сергея Буйняка, это толковые кузнецы
правильная сборка- вопрос второй , тут зависит от сборщика, если он понимает- нож будет мало того что хорошо резать, но и комфортно сидеть в руке, а не выдрачивать кисть или резать пальцы из-за коороткой рукояти, это тоже зависит от опыта сборщика, как врезать клинок, чтоб был правильный угол атаки клинка.
все остальное- на тягу не влияет, а на эстетику только
жаль только, что понимающих немного, а копирайторов- вагон

Правильно отслесареный клин- самое важное, одни из самых толковых клинков , что приходилось пользовать, а пришлось немало, у Александра.Яременко и у Сергея Буйняка, это толковые кузнецы
правильная сборка- вопрос второй , тут зависит от сборщика, если он понимает- нож будет мало того что хорошо резать, но и комфортно сидеть в руке, а не выдрачивать кисть или резать пальцы из-за коороткой рукояти, это тоже зависит от опыта сборщика, как врезать клинок, чтоб был правильный угол атаки клинка.
все остальное- на тягу не влияет, а на эстетику только
жаль только, что понимающих немного, а копирайторов- вагон
-
- Найфоман-эксперт
Якутский нож
Аналогично. У мня значит были тоже не правильные . ..Целых три

Пожалуй правильный искать уже не буду .
- norther
- Експерт по фінкам
Якутский нож
за моїми спостереженнями 1 з 5ти, а швидше 1 з 10ти - непогані ЯН.
Так, можливо, що не поталанило... Я розумію цей весь скепсіс, що ну не може такого бути,
що примітивний ніж вже не можуть нормально зробити...і у всіх - лише неякісні вироби.
А кажуть, що якісні ЯН є, та ніхто їх не бачив...
Погоджуюсь з Дон Хуан, У Яременка одні з кращих клинків на ЯН.
Космос брав переважно в нього.
І ЯН , зборки того ж космоса - достатньо якісні.
В мене його ЯН немає. Через мої руки пройшло близько десятка.
Лишив собі троє...
Так, можливо, що не поталанило... Я розумію цей весь скепсіс, що ну не може такого бути,
що примітивний ніж вже не можуть нормально зробити...і у всіх - лише неякісні вироби.
А кажуть, що якісні ЯН є, та ніхто їх не бачив...
Погоджуюсь з Дон Хуан, У Яременка одні з кращих клинків на ЯН.
Космос брав переважно в нього.
І ЯН , зборки того ж космоса - достатньо якісні.
В мене його ЯН немає. Через мої руки пройшло близько десятка.
Лишив собі троє...
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
Якутский нож
ой .. та там все від ступеня випуклості лінзи залежить.. і відстані розташування піка дуги лінзи від рк. Хочте шоб якут різав шукайте ніж, у якого в профіль кома витягнута до рк.. чим вище поворот дуги і чим дуга пологіша, тим універсальніший і кращий різ... я свої два рази переспускав, поки вони різать не почали.. сотню мабудь фоток і відео передивився..
а як кома класична, то шкребок виходить а не ніж.. тому й не ріже..але красіво... один знайомий побачив і зразу сказав-- з таким ножем харашо гоп-стопом займатися.. )))
а ну ще одне.. але це імхо.. по враженням.. чим меньша відстань від рк до края долу.. ну помірно .. не 2 мм.. а 3-4 мм.. тим кращий різ.. коли дол вузький а відстань до рк од його края більше сантиметра, то ніж працює просто як ніж рубанка.. або ніж косяк.. тіки гірше.. бо на зворотньому боці лінза а не плоский спуск..а от коли полоска тонка.. начебто зменьшується супротив матеріалу..
а як кома класична, то шкребок виходить а не ніж.. тому й не ріже..але красіво... один знайомий побачив і зразу сказав-- з таким ножем харашо гоп-стопом займатися.. )))
а ну ще одне.. але це імхо.. по враженням.. чим меньша відстань від рк до края долу.. ну помірно .. не 2 мм.. а 3-4 мм.. тим кращий різ.. коли дол вузький а відстань до рк од його края більше сантиметра, то ніж працює просто як ніж рубанка.. або ніж косяк.. тіки гірше.. бо на зворотньому боці лінза а не плоский спуск..а от коли полоска тонка.. начебто зменьшується супротив матеріалу..
О. О. Phesun 

- Nerv
- Гуру-найфоман
Якутский нож
от тут і виникає цікаве питання щодо
а чи не зробить японець зі стамесковим строєм того якута з його магією
Carpe diem
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
Якутский нож
по гостроті зробить.. а за рахунок геометрії лінзи якут міцніший.. тому японець скоріш за все хрупне.. а якут ріже і витримує..думаю так..
О. О. Phesun 

- Ramok
- Модератор-найфоман
Якутский нож
Nerv, може і зробить. У мене стамескового японця нема, перевірити не можу 

- Ramok
- Модератор-найфоман
Якутский нож
-
- Найфоман
Якутский нож
на ФБ один чИлавек написал :
"Якуцкий нИж повЫнен знЫкнутЫ як и московська ковбаса"(С)
Простите - надеюсь все поняли..
Ваше мнение , " господа" ..?
"Якуцкий нИж повЫнен знЫкнутЫ як и московська ковбаса"(С)
Простите - надеюсь все поняли..
Ваше мнение , " господа" ..?
- Кузьмич
- МАЙСТЕР
Якутский нож
Я б не ставив на одну полицю нещасний зневолений народ півночі, деякі представники якого зараз воюють проти нас з певним прапорцем руського міру, ми перестали їсти і купувати московську ковбасу в 14-тому
Для мене московське - ЛАЙНО!!!
Для тих хто думає "прі чем тут колбаса?" - в мене погані новини він ІНФІКОВАНИЙ БАЦИЛОЮ РУСЬКОГО МІРУ

ЗІ: До речі одна з найсмачніших колись була салтівска... комбінат було евакуйовано... продавчині казали що зараз виробництво в київський обл. Це для осмислення...

Для тих хто думає "прі чем тут колбаса?" - в мене погані новини він ІНФІКОВАНИЙ БАЦИЛОЮ РУСЬКОГО МІРУ

ЗІ: До речі одна з найсмачніших колись була салтівска... комбінат було евакуйовано... продавчині казали що зараз виробництво в київський обл. Це для осмислення...
Мова, це також наша зброя
- Ramok
- Модератор-найфоман
Якутский нож
штрафной, це історичний ніж, що використовувався віками якутами та евенками, яких поневолили кацапи. А в армії зараз колаборанти, а не якути. Це як чеченці та кадирівці. Так піде?
- AleksR
- Найфоман
Якутский нож
штрафной,
Тут, дивлячись з якої позиції подивитися. Якщо людина мала на увазі "Нах@й все російське", то має право. Хоча якути можуть і не вважати себе росіянами. Якщо ніж як виріб, то де його використовувати, я особисто не уявляю. Але як екземпляр на поличку, я купив би. У Григорія Андрощука шикарний якут на продажі вже давно. Взяв би, але за такі гроші жаба задавила.
Тут, дивлячись з якої позиції подивитися. Якщо людина мала на увазі "Нах@й все російське", то має право. Хоча якути можуть і не вважати себе росіянами. Якщо ніж як виріб, то де його використовувати, я особисто не уявляю. Але як екземпляр на поличку, я купив би. У Григорія Андрощука шикарний якут на продажі вже давно. Взяв би, але за такі гроші жаба задавила.

-
- Найфоман
Якутский нож
та не Я спросил..
я к тому что " мудаков" меньше не становится . .и иногда " показывая " якута " можно нарваЦа на Мудака..
Будьте осторожны!
п.с.
у меня было 2 якута. отличный строй клинка!!Строгать резать- на 5ку .!
Друг пользует 2 шт -один "наших " Мастеров( я собирал " комплект" , 2 й подарок к Севера- ( работаЛ на Северах- Якутов видел там много . но качеством попроще )-тоже в восторге . .
я мудаков оч не люблю.. любой нации..
я к тому что " мудаков" меньше не становится . .и иногда " показывая " якута " можно нарваЦа на Мудака..
Будьте осторожны!
п.с.
у меня было 2 якута. отличный строй клинка!!Строгать резать- на 5ку .!
Друг пользует 2 шт -один "наших " Мастеров( я собирал " комплект" , 2 й подарок к Севера- ( работаЛ на Северах- Якутов видел там много . но качеством попроще )-тоже в восторге . .
я мудаков оч не люблю.. любой нации..

Последний раз редактировалось штрафной 01 ноя 2022, 20:19, всего редактировалось 1 раз.
- Ramok
- Модератор-найфоман
Якутский нож
штрафной, цей якут цілком і повністю український, так що пофіг.