И ведь не поспоришь...Kart писал(а):Вот совсем не волшебный нож, сделанный не гуру ножестроения, не закаленный в теле жирного нубийца и моче рыжего мальчика...
Просто грамотная геометрия (под массового пользователя, для поля) и хорошая ТО.
И кизил, и гвоздь, и помидор...
Посоветуйте сталь и Мастера
- krapper
- Найфоман-эксперт
Re: Посоветуйте сталь и Мастера
- krapper
- Найфоман-эксперт
Вопрос в большей степени идеологический, чем технологический.Milkman писал(а): ТС только попросил совета по выбору стали и мастера для изготовления ножа своей мечты...
И тут понеслось.
Я не верю, чтобы нельзя было объяснить мастеру свои пожелания.
По крайней мере, покойный Сева Сосков, закрутил мне дамаск на длине клинка 90 мм, исключительно по личной просьбе.
"Посоветуйте сталь и Мастера"...
Вот мне интересно - если я сейчас посоветую - какой будет ответ?
-
- Найфоман-эксперт
Судя по всему, прийдется сразу и гарантию давать железобетонную. Может мамой клясться, может недвижимостью слова подкреплять? Или страховку, по аналогии с КАСКО заключить, процентов под 30 годовыхЦиркач писал(а):"Посоветуйте сталь и Мастера"...

- Мутний
- Гуру-найфоман
Майстер максимум може якість виконаних робіт гарантувати, а не те хто і що робитиме ножичком, тут тільки тести покажуть на що здатний окремо взятий екземпляр, як на мене.
Але цілком розумію, що хоче ТС і сам чомусь таким питанням озадачився на днях, тобто потестити ножички більш серйозніше чім картон, кухня і канат.
В хаотичному порядку брав і фікси й фолдери та цвях стругати пробував, легенько й з мінімальними боковими навантаженнями.
І що можу сказати-справді результати дуже неочікувані й дивні, м'яко кажучи.
Наприклад:
420 від Бака шкрябала легенько лише, а не стругала нормально і РК постраждала, але сколи і замини не глибокі.
440с на 704 ганзо майже не чіпляла, гірше 420, а РК постраждала сильніше разів у 2.
х12мф хендмейд як і х12 посипалися просто і толком не встигли нічого зробити.
Sandvik 14C28N у керша впевнено так вгризся і стругав прекрасно, РК просто підсіла, без деформацій.
срм д2 і стругала і пробувала кришитися з елементами заминання, але краще х12 і х12мф, хоча по відчуттях й твердіша.
нонейм сталь на фіксі від гренд вей, що обухом, що РК стругав впевнено і РК тупилася і трішки пробувала заминатися, але скоріше здалося, чім замин.
Геометрія різна в кожного, але переточені мною на 2 типи кутів, тонко зведені під менший, а товстіші під +10*, лише керш з рідною заточкою був.
+ раз така п'янка вирішив того нонеймового кетайця використати як твердомір, то х12мф хендмейд як і х12 дозволяли знімати із себе метал, але не стружку звісно
, методом обух потерти об обух легенько. Тобто з всіма кандидатами повторив спробу й схожа поведінка була у 440с і 420, а сендвік й порошок не піддалися, як і ЗДП-189 спеціально притяг
.
Хоча в тестах на різ ножики зовсім по іншому себе поводили, як і в кухонних і буденних задачах, але хотів дізнатися, а що ж буде коли доведеться робити щось не планове, а вікса чи тула не візьму.
Відповідь тепер знаю, ножики річ універсальна, але підібрати спочатку потрібно їх вірно
Та й ніяких претензій не маю до виробників, ножички всі подобаються і роботу виконують, лише переоцінивши їх можливості ,можна легко зіпсувати екземпляр, навіть геометрія тут вторична річ, сталь і ТО здається більш важливі у виборі, тут й починаються складності вибору.
Але цілком розумію, що хоче ТС і сам чомусь таким питанням озадачився на днях, тобто потестити ножички більш серйозніше чім картон, кухня і канат.
В хаотичному порядку брав і фікси й фолдери та цвях стругати пробував, легенько й з мінімальними боковими навантаженнями.
І що можу сказати-справді результати дуже неочікувані й дивні, м'яко кажучи.
Наприклад:
420 від Бака шкрябала легенько лише, а не стругала нормально і РК постраждала, але сколи і замини не глибокі.
440с на 704 ганзо майже не чіпляла, гірше 420, а РК постраждала сильніше разів у 2.
х12мф хендмейд як і х12 посипалися просто і толком не встигли нічого зробити.
Sandvik 14C28N у керша впевнено так вгризся і стругав прекрасно, РК просто підсіла, без деформацій.
срм д2 і стругала і пробувала кришитися з елементами заминання, але краще х12 і х12мф, хоча по відчуттях й твердіша.
нонейм сталь на фіксі від гренд вей, що обухом, що РК стругав впевнено і РК тупилася і трішки пробувала заминатися, але скоріше здалося, чім замин.
Геометрія різна в кожного, але переточені мною на 2 типи кутів, тонко зведені під менший, а товстіші під +10*, лише керш з рідною заточкою був.
+ раз така п'янка вирішив того нонеймового кетайця використати як твердомір, то х12мф хендмейд як і х12 дозволяли знімати із себе метал, але не стружку звісно

Хоча в тестах на різ ножики зовсім по іншому себе поводили, як і в кухонних і буденних задачах, але хотів дізнатися, а що ж буде коли доведеться робити щось не планове, а вікса чи тула не візьму.
Відповідь тепер знаю, ножики річ універсальна, але підібрати спочатку потрібно їх вірно

Та й ніяких претензій не маю до виробників, ножички всі подобаються і роботу виконують, лише переоцінивши їх можливості ,можна легко зіпсувати екземпляр, навіть геометрія тут вторична річ, сталь і ТО здається більш важливі у виборі, тут й починаються складності вибору.
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
А я бы посоветовал по другому. Что у наших кузнецов со сталями - это годами надо курить форумы. Поэтому покупал готовые клинки в "стране эльфов" и тут их уже одевали. Результат для рабочей ковырялки -
. Беру в руки два режика ... и вопрос о покупке парамили отпадет. Ножей два т.к. нержа и д2 - на любой случай.

- ljoint
- Найфоман-эксперт
Ничего не понятно...vaclav писал(а):А я бы посоветовал по другому. Что у наших кузнецов со сталями - это годами надо курить форумы. Поэтому покупал готовые клинки в "стране эльфов" и тут их уже одевали. Результат для рабочей ковырялки -. Беру в руки два режика ... и вопрос о покупке парамили отпадет. Ножей два т.к. нержа и д2 - на любой случай.
Так, эти 2 режика, которых тут одевали - фолдеры?
Иначе, каким образом отпадает вопрос о покупке парамили?
Не. Оба - фиксы. А парамиля.... я тут ею болел на прошлой неделе - чуть не взял. Но... как написал - взял по ножу в руку и понял, что у меня уже всё естьljoint писал(а):Ничего не понятно...
Так, эти 2 режика, которых тут одевали - фолдеры?
Иначе, каким образом отпадает вопрос о покупке парамили?

Хотя Вы правы - сравнивать мелкий фолдер и фикс-ковырялку может не совсем удачно.
Кстати... Оба заказных ножика - финки (клинок Helle, второй - Enzo).
Я вот достал нож Helle Fjellkniven в оригинале - по сравнению с нашими мастерами сразу бросаются косяки. Рукоять обработана хорошо, но... щели между больстером и клинком. Стыковка больстера с рукоятью - у больстера один размер, у рукояти - другой. Гуляет в 0.5...1мм.
Это, на секундочку, ножик за 700..800грв. Не мартини/мора за $20-30.
Не, нож приятный - не жалею что взял, всё лечится. Но осадочек...
А те что наш мастер делал - там всё на месте, и размеры и припуски - не топором делалось. А как сделал в размер моей руки - вообще загадка - лежат как влитые.
Так что по моему опыту проще придти к мастеру и сказать "хочу большое, круглое, но с острыми углами" - очень велики шансы что скрестит ужа с ежом и получится то что хотелось. Вот только надо уметь сразу хотеть правильное....