Ножові сталі.

Про все, що визначає ефективний різ - сталь, геометрія, зручне руків'я
Ответить
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

CPM 4v проти сосни. Зведення під 0.2 мм, але кут градусів 20 загальний. Сосна та сама :-D . Результат норм, але кут таки треба більше 30.

Изображение
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
norther
Експерт по фінкам
Експерт по фінкам
Сообщения: 6665
Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
Откуда: Kiev
Благодарил (а): 2453 раза
Поблагодарили: 4716 раз

Ножові сталі.

Сообщение norther »

ай, сосна! :-D ай, молодець!
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

norther, але ж таки видно, що сталь пластична :D
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Yurassik
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1774
Зарегистрирован: 26 мар 2022, 10:23
Откуда: Харків
Благодарил (а): 1590 раз
Поблагодарили: 1020 раз

Ножові сталі.

Сообщение Yurassik »

На аутдорному ножі робити зведення менше 0,3 зовсім недоцільно, хоч з чого. 0,2 - це кухня, це шеф.
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

Yurassik, а як же фінки з підводом в 0,1-0,2 мм. То ж аутдорні ножі.

П.С. Загалом, я з Вами згоден.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Nutty
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 1366
Зарегистрирован: 20 фев 2014, 21:26
Откуда: Вінниця
Благодарил (а): 417 раз
Поблагодарили: 1182 раза

Ножові сталі.

Сообщение Nutty »

Yurassik писал(а): 13 май 2025, 17:29 На аутдорному ножі робити зведення менше 0,3 зовсім недоцільно, хоч з чого. 0,2 - це кухня, це шеф.
Залежить від сталі і кута заточки :D Х12МФ, гартована на 58 одиниць і зведена в нуль на 24 градуси цілком спокійно і без нарікань працює на леуку. Елмакс, 60-61хрц на сканді з мікропідводом (прям геть мікро - заусенця знімав мікрокварцитом, котрий елмакса так собі бере) - теж особливих проблем не помічено.
Саме зведення то не надто показник - комплексно дивитись треба
Хто "ми" то, я один тут!
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

Nutty писал(а): 13 май 2025, 20:50 працює на леуку
То дивлячись, як працює та які вимоги до стану РК на сканді. Не було в моєму житті фінки, щоб РК після мого користування ідеально виглядала.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Nutty
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 1366
Зарегистрирован: 20 фев 2014, 21:26
Откуда: Вінниця
Благодарил (а): 417 раз
Поблагодарили: 1182 раза

Ножові сталі.

Сообщение Nutty »

Робочу гостроту тримає нормально, рк не викришується, а злегка заминається. Ідеально нуль жодна сталь не триматиме, але так, шоб і не заминалась від погляду, і не кришилась - це зробити можна, якшо не перегинати з твердістю і делікатністю геометрії
Хто "ми" то, я один тут!
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

Nutty, є невеличка проблема. Ті, у кого виникають проблеми з гартуванням, дуже рідко про це кажуть :D . Чому, я думаю, зрозуміло.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Nutty
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 1366
Зарегистрирован: 20 фев 2014, 21:26
Откуда: Вінниця
Благодарил (а): 417 раз
Поблагодарили: 1182 раза

Ножові сталі.

Сообщение Nutty »

Не без того :) Але, з досвіду, проблеми найчастіше виникають там, де від заліза хочуть більше, ніж воно може - в стилі "має бути мега-кріо-нано гартування на 1488HRc, інакше як і продам цю банальну залізяку задорого/ за шо я плачу гроші". І плюс всяки термоциклювання і інші хитромудрі методи, аби витягти зі сталі максимум. А потім цей максимум сиплеться на товстому зведенні і великому куті ()(! Зато циферки красіві :-D
Хто "ми" то, я один тут!
Yurassik
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1774
Зарегистрирован: 26 мар 2022, 10:23
Откуда: Харків
Благодарил (а): 1590 раз
Поблагодарили: 1020 раз

Ножові сталі.

Сообщение Yurassik »

Nutty, Антоне, тут така справа - отримати скляний клин можна, банально не дотримуючись норми з відпуску. Але деякі сталі залишаются доволі пластичними й на достатньо високій твердості, наприклад, М398 на 63-64 тільки заминами йде, та ще й треба докласти для цього зусиль. А взагалі-то дурна твердість тільки заважає, як і замала. За моєю думкою, 61-63 - саме те. І сучасні неіржавіючи порошки з цим пораються на відмінно.
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

Ramok писал(а): 13 май 2025, 13:38 сталь пластична
Коротше, пару хвилин на ОА 4000/8000 та шкірі з пастою і все добре. Доречі, сталь патинує, але не миттєво.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
norther
Експерт по фінкам
Експерт по фінкам
Сообщения: 6665
Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
Откуда: Kiev
Благодарил (а): 2453 раза
Поблагодарили: 4716 раз

Ножові сталі.

Сообщение norther »

Ramok,
перепрошую, а ота срм4в, то шо за ніж?
шо за контора? (цікаво ж :) )
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

norther, я думаю, Ви на досвіді можете вгадати по фото РК, що то за контора :D . Враховуючи сталь :-D
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
norther
Експерт по фінкам
Експерт по фінкам
Сообщения: 6665
Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
Откуда: Kiev
Благодарил (а): 2453 раза
Поблагодарили: 4716 раз

Ножові сталі.

Сообщение norther »

ну шось таке й думав...
але здогадуватись - то одне, а точно бачити -то краще. :)
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

"Супер" сталь 1095. Рубає цвяхи без втрати гостроти.


Текстовая ссылка на видео - https://youtu.be/wedfuml_WJg
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
tacha79
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 638
Зарегистрирован: 04 янв 2011, 21:15
Откуда: Киев
Благодарил (а): 13 раз
Поблагодарили: 34 раза

Ножові сталі.

Сообщение tacha79 »

пишуть наш аналог У8, а це якраз інструментальна для зубил
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

tacha79, так зубило так папір не ріже :D
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Nutty
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Сообщения: 1366
Зарегистрирован: 20 фев 2014, 21:26
Откуда: Вінниця
Благодарил (а): 417 раз
Поблагодарили: 1182 раза

Ножові сталі.

Сообщение Nutty »

Ой ну нафіг такі тести з такими показниками - тут далеко ходити не треба, є один...виробник - деБіла зброя - теж ножами виробами прокат рубають і папірець ріжуть :-D
Хто "ми" то, я один тут!
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

Nutty, та я і віксом цвяхи стругав :D
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

Ну що, бачили дбк із рокстедом, що сколовся при перевірці гостроти, чого не робив жоден ніж у них? Здп на 66.8 хрц. Ножик за 2000 баксів ()(!
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
RPD_macro
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 5290
Зарегистрирован: 25 май 2020, 09:36
Откуда: Київ
Благодарил (а): 2595 раз
Поблагодарили: 7448 раз

Ножові сталі.

Сообщение RPD_macro »

Ramok, а де дивиться
S110V :sad: M398
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8333
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5608 раз
Поблагодарили: 7872 раза

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

RPD_macro, на превью значно перебільшено.


Текстовая ссылка на видео - https://youtu.be/kywMAXCe_jg
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 14628
Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
Откуда: Киев
Благодарил (а): 6947 раз
Поблагодарили: 12107 раз

Ножові сталі.

Сообщение GeorgCH »

Ramok писал(а): 20 май 2025, 21:49 я і віксом цвяхи стругав
Изображение
Replica :smile:
Life is a series of choices.
Ответить

Вернуться в «Сталі, геометрія, теорія та практика різання»