Згадалася одна кастомна вітчизняна К110 за 170 баксів, у якої зламався кінчик при струганні і за яку мене звинувачували чи не в державній зраді . N690 в правильному гартуванні, геометрія схожа. Товщина леза 3 мм. Можна дивитися тільки початок відео (20 секунд).
Поясніть як правильно читати цей графік
От наприклад в мене є Endura 4 з K390 і ZDP-189
Судячи по графіку K390 трохи краще за ZDP-189? Чи навпаки?
А 110V зовсім трохи краще за K390?
В цілому ZDP-189 мені дуже подобається, я б хотів купити хороший японський кухонний ніж з цією сталлю
Immortal88 писал(а): ↑01 май 2025, 15:01
Поясніть як правильно читати цей графік
От наприклад в мене є Endura 4 з K390 і ZDP-189
Судячи по графіку K390 трохи краще за ZDP-189? Чи навпаки?
А 110V зовсім трохи краще за K390?
В цілому ZDP-189 мені дуже подобається, я б хотів купити хороший японський кухонний ніж з цією сталлю
Вісь абсцис - твердість сталі, яка проходила тестування. Вісь ординат - скільки умовних мм шарів розрізав тестовий бланк з цієї сталі. Тобто К390, що має твердість під 63 одиниці, майже не відрізняється від ZDP-189 із твердістю 65 одиниць - обидві зробили приблизно по 730 різів.
Immortal88, цей графік має обмаль спільного з конкретними ножами, які є у вас. Це металург взяв і загартував по своїм знанням шматки різних сталей. І це зовсім не те саме, що Спайдерко або Бенч або...
А потім машиною Катра порізав картон - ідеальний матеріал в ідеальних умовах, ніяких бокових або ударних навантажень або твердих включень. Тобто мало спільного з тим, як ми користуємось ножами.
На практиці з тих ножів, що я пробував - к390 дуже непогана і зла, але кородує, для складного ножа - таке собі. Буде воняти і вкриватися плямами.
110в десь на її рівні по відчуттях, але я б не став давати на неї якісь навантаження.
Здп на Спаях мені взагалі не сподобалася. Не відчувається як ванадієві порошки, доволі відчутно кородує.
Якщо вже мова про сталь на спаях зайшла, то як на мене, там і s30v цілком придатна. Ще краща М4. Бо має дуже агресивний різ.
Особисто мене ржавучість не бентежить. Й на першому місці агресивність різу.
Щодо s110v, то сталюка непогана. Тільки зводити її треба під більш тупий кут (35-36 градусів на Маніксі зазвичай роблю) та не доводити дуже тонко на камінні. Бо там структура доволі дрібна, й якщо її відполірувати у дзеркало, то в деяких виникає враження, що ніж ріже не агресивно, як то кажуть "підмилює".
К390,як і ZDP189, мені обидві до вподоби. Навіть не бачу особливої потреби їх порівнювати. Просто береш будь-який ніж, який до вподоби, з будь-якою з цих сталей. Та користуєшся із задоволенням. Єдиний нюанс, що останню зводити буде треба під більш тупим кутом, ніж першу.