Ножові сталі.

Про все, що визначає ефективний різ - сталь, геометрія, зручне руків'я
Ответить
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 960 раз

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, нож хорошо выглядит. Не выглядит сильно тонким, по идее, углы 40+ держать должен.
Хотя.... помня тот топорик...может и не продержится :-D
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Благодарил (а): 5608 раз

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan, пам'ятна сокирка не тримала через термічку. Ось тому така заявлена твердість і насторожує. Кут 40+ це вже ломик. А ломик і 62 по роквелу - у мене в голові не вкладається.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Кузьмич
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Благодарил (а): 2970 раз

Ножові сталі.

Сообщение Кузьмич »

Зольдатен писал(а): 17 окт 2023, 19:26 Накладки мʼяко кажучи не дружелюбні до рук
Та це їх фірмовий стиль, але лікується це дуже просто, враховуючи що накладки можна зняти... Прибрати гострі грані справа не дуже складкна...
Мова, це також наша зброя
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, обычно на высокую твердость калят японскую кухню. Которая заточена на острый угол и только для самого аккуратного поюза.
Чем больше мы уходим в сторону активного поюза, тем больше нужна прочность.
В общем, я это к чему, если он стоит 2500 - может лучше на того же Викса посмотреть для аутдора?
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan, у вікса піхви погані (а для мене цей фактор не останній). А от цей бет арт сподобався. Досвід у мене з х12мф позитивний є, але не з такою твердістю. Коротше, треба поміркувати, чи треба мені такі експерименти.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, а что там по сведению - инфы нет? По фото кажется линия РК толстой - скорее всего, сведение там околотактическое
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan, так він і позиціонується, як тактик-edc-для походів :D
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, так он тогда и создавался под углы 40, а то и 45-50. Тактик и 35 градусов - малосовместимое что-то. Будет и очень хрупким и линия РК будет толстенной.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan, нащо тоді 62 по роквелу. Риторичне питання.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, в ТТХ ведь хорошо звучит. Хотя есть ли там те 62 роквелла - довольно сомнительно.
O.Phesun
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Благодарил (а): 203 раза

Ножові сталі.

Сообщение O.Phesun »

Ramok писал(а): 18 окт 2023, 06:50 ут 40+ це вже ломик. А ломик і 62 по роквелу - у мене в голові не вкладається.
ну чого..краще кришиться якраз коли кут меньший.. бо жало тоньше виходить.. може він і закалявся сильніше, бо планувалось зубило) якщо зведення 0,5+ і великий кут заточки, то чого воно буде кришитись, якщо цвяхи не рубати.. х12 мф- це вирубні штампи по залізу. Вони десь так і працюють як у вас заточено сталь і розрахована на то.
О. О. Phesun ::hi:::
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

O.Phesun писал(а): 18 окт 2023, 10:14 краще кришиться якраз коли кут меньший.. бо жало тоньше виходить..
Really? :D
O.Phesun писал(а): 18 окт 2023, 10:14 якщо зведення 0,5+ і великий кут заточки
Такий ніж мені не треба. Питання було через те, що я не впевнений, що х12мф не отримає сколів на РК на такій твердості, якщо щось необережно зробити. У мене на 61 роквелі N690 на кухні десь примудрилась сколотись трохи на РК, хоча ріже м'яке тільки (скоріше за все, на кристалі солі) і кут загострення під 40 (заточка не моя). А щоденний ніж використовуватись буде жорсткіше.
O.Phesun
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР

Ножові сталі.

Сообщение O.Phesun »

Ramok писал(а): 18 окт 2023, 10:44 У мене на 61 роквелі N690 на кухні
та як зведення в 0,1-0,3 то люба сталь при 62 роквелах буде крищшитись, якшо сіль різати..))
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

O.Phesun, це я чудово розумію. K110 на високій твердості і зведенні в 0,6-0,7 і на куті в 36 градусів також кришилася. А в щоденному поюзі брудні матеріали часто трапляються. Тому для мене краще, щоб сталь заминалася.

П.С. Коротше, вмовили, не буду брати :)
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, похоже, что s35vn аля как у Колдов - ваш выбор. Упругая и прочная, не слишком твердая, износостойкость в сравнении с прокатной нержой гораздо интереснее.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan, тоді вже краще cpm-154
Изображение

n690 взагалі слабенька на високій твердості, чого її у нас люблять гартувати на EDC ножі на 61 роквел не зрозуміло також
O.Phesun
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР

Ножові сталі.

Сообщение O.Phesun »

пишуть, шо N690 схожа на 95Х18.. а ту до 59 хрц калять... та й взагалі.. це ж нержавійки бюджетні, вони ж не закалюються високо
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, к этому исследованию с графиками больше вопросов, чем оно дает инфы :) Сами сталь покупали, сами калили, сами тестили....
Равно как и большая разница (в разы!!!) между прокатной и порошковой 154ке вызывает вопросы. Как по мне, то этот момент - шляпа.

По 35ке - я довольно жестко насиловал клинок Брокен Скалла - он меня удивил. Выгнулся очень сильно, при этом потом почти вернулся в родную форму (хотя это и было против моих планов). При толщине от 3,5-4мм - это дримсталь для аутдорного ножа - с учетом того, что это еще и нержавейка.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan, стосовно графіків. Мої враження співпадають з тими графіками (по тих сталях, що у мене були у користуванні). Та і людина, що їх складала не проста (Larrin Thomas). Якщо помиляюсь, виправте. Але він явно у сталях краще за мене з вами розбирається.
olegpan писал(а): 18 окт 2023, 12:07 При толщине от 3,5-4мм - это дримсталь для аутдорного ножа - с учетом того, что это еще и нержавейка.
У кожного свій аутдор.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, у меня есть расхождения. Главный вопрос в том, что там тестились другие стали и с другой ТМО в сравнении с теми ножами, которые мы юзаем. То есть это исследование марок стали, к ножам оно имеет довольно условное отношение.
Далее - тест был не слишком похожим на многие обычные нагрузки. Слишком идеальные условия, имхо.
Ну, а разнице в двух 154 сталях у меня вообще нет объяснения - так не бывает.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan писал(а): 18 окт 2023, 12:45 154 сталях у меня вообще нет объяснения - так не бывает.
Хм, не буває різниці між порошком та інструментальною сталлю?
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok, разница по прочности в 4 раза только оттого, что один и тот же химсостав не прокатали, а распылили? Не, абсолютно не реально.
Я вообще сомневаюсь, что этим бюджетным сталям сколько-нибудь помогает изменение технологии плавки. Порошки же появились не для того, чтобы из бюджетки сделать топ, а чтобы сделать состав, который невозможно/сложно сделать прокатом.

П.С. и кроме этого к этому графику много вопросов. Почему элмакс калили на 57,5 и 59 роквеллов? Почему Н690 на 62,5? Это явно неоптимальные твердости для этих сталей. Как получилось, что М390/20св и S35 одинаковы по прочности? Тут очень сильно вразрез с моим опытом.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножові сталі.

Сообщение Ramok »

olegpan писал(а): 18 окт 2023, 13:22Почему
Бо, певно, хотіли робити криву, але поки інші показники не знімали. Тому є одна точка. І не в 4 рази, а на 11-12 пунктів. А то буде, як у дитинстві. Ти спіймав 0 карасів, а я одного. Тому я спіймав у нескінченну кількість разів риби більше, ніж ти :smile:
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 2654 раза

Ножові сталі.

Сообщение Мутний »

Не памятаю на чому щупав спм154 але після того точно памятаю хотів собі з неї фікс, реально здивувала і більше за 3в серійну. Потім Елмакс від трс показав високий рівень,
А 35ка та 45 завжди як і 30ка були середнячками, м390 цікавіше, але теж не мегарізниця. Аєбл хз як туди взагалі потрапила, нічого особливого не побачив там, на Сендвіки схожа мені. Згадав ще бд1 міцна й різуча штука.
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножові сталі.

Сообщение olegpan »

Ramok писал(а): 18 окт 2023, 13:29 І не в 4 рази, а на 11-12 пунктів.
Погодите, по вертикальной шкале стоят единицы измерения - как я понимаю. Судя по инету "1 ft-lb is equivalent to 1.3558 Nm"
То есть, если мы видим, что 154СМ 5-6 ft-lb на графике, то СРМ-154 18-19 ft-lb. Да, не в 4 раза. Но в 3-3,5 раза показатели прочности отличаются.
Последний раз редактировалось olegpan 18 окт 2023, 14:09, всего редактировалось 1 раз.
Ответить

Вернуться в «Сталі, геометрія, теорія та практика різання»