Кто какую сталь выберет?
- Urs
- Крутой Обзорщик
Re: Кто какую сталь выберет?
В общем,как я понял, для рабочего ножа,которым буду в основном резать (а не стругать,ковырять) продукты,мясо,рыбу. И всё это будет в основном в режиме аутдора и рыбалки. То надо брать с M390 и не выделываться.
- pr13s7
- Найфоман-эксперт
Urs, если не хочется экзотики и новых ощущений, то да,брать м390 и не париться. по меньшей мере ванадис-4 и 3В точно не конкуренты в рыбалке. а вот на s110v я бы посмотрел т.к. она и не ржавеет и более злая чем м390
- Мутний
- Гуру-найфоман
CTS-XHP на сьогоднішній день сама улюблена, всім хороша, ще й в серійному виробництві ноже з нею маса.
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
- vlodko_lviv
- Найфоман
- Serhio
- Найфоман-эксперт
Если речь о рабочем ноже, важен такой момент как заточка. Об этом стоит подумать тоже.
- CMEPTHu4eK
- Найфоман-эксперт
- Контактная информация:
Я бы в линейку с M390 еще CTS-204P поставил. Близнецы))
В здоровом теле - здоровый нож.
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
У Анзара самая дорогая сталь rex121 ..а отзывов о ней не много на форумах, да и ножей почти нет почему то.
О. О. Phesun 

Ванадис 4 экстра поинтереснее срм3в и заметно, если сравнивать их. C М390 сопоставима, ниже коррстойкость, немного выше ударная стойкость- вязкость, износостойкость и прочность. имхо.
- GeorgCH
- Гуру-найфоман
+pr13s7 писал(а): а вот на s110v я бы посмотрел т.к. она и не ржавеет и более злая чем м390
"Quite simply the ultimate in wear resistance and edge retention in ‘mainstream’ knife production. Still relatively rare in the marketplace and arguably indistinguishable from CPM-S90V outside of the laboratory, but the fact remains that nothing holds an edge like Crucible’s CPM-S110V. "
http://knifeinformer.com/discovering-th ... ife-steel/
Life is a series of choices.
- vlodko_lviv
- Найфоман
O.Phesun, стосовно довгтривалості різу - рекс найкращий. Маю такого ножика, тестували на канаті, різав довше і від М390, і 125, і всіх решта.
viewtopic.php?t=47601
viewtopic.php?t=47601
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
Так шикарный ножик вроде? Вон и ролик что не такая уж она и ржавучая показательный. Почему из нее ножей мало?
О. О. Phesun 

- vlodko_lviv
- Найфоман
Не знаю... Сталь не така вже і ржавуча, буває і гірше. Ріже чудово, агресивно, якщо заточити, як в мене на 36, а потім на 40 градусів, то різати буде дуже довго без правок і заточки. В сусідів з цієї сталі навіть клинки до фолдерів роблять, була лімітка, до тінейшесів зробили клинки.
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
Почему сами не делали нож из полосы, а клинок искали? Вы же умеете.
О. О. Phesun 

- vlodko_lviv
- Найфоман
O.Phesun, Я? Клинок? Ви мене з кимось путаєте... Заточити ніж - так, а зробити ніж - ні
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
Так, вибачаюсь, слутав з VV-Lviv ...давно на майстер ніж не заходив.vlodko_lviv писал(а): Я? Клинок? Ви мене з кимось путаєте..
Последний раз редактировалось O.Phesun 18 янв 2018, 22:31, всего редактировалось 1 раз.
О. О. Phesun 

- Exibiche
- Найфоман
Давно я нічого не писав...
Для аутдору Ванадіс 4 я би точно не брав.
Так, він теоретично буде мати більшу зносостійкість в порівнянні з 3В і теоретично більшу ударну в'язкість. Однозначно більшу ржавучість.
Але ця "ударная стойкость-вязкость, износостойкость и прочность" ніяк не буде гарантувати нормальну роботу на кутах 30-40. Вона банально може скришитись і все тут.
Однозначно 3В "виграє у придатності до заточування", назвемо це так і в корозіоностійкості.
В реальності все сильно буде залежати від термообробки.
З цих дрох мій вибір 3В, не в останню чергу тому, що в Україні є майстри, які вміють її якісно термічити. Відносно ВІанадіс 4 - сумніваюсь.
3В юзаю в хвіст і гриву більше року, в правильній термічці ДУЖЕ достойна сталь для аутдору. Піттинг з'явився тільки тоді, коли я брудний ніж після шашличних посиденьок забув у ножнах на 3 дні. Критичного нічого. Запаху нема.
Але підкреслю, для аутдора в першу чергу дивіться на сталі "нержавучі". М390 (20СВ), Елмакс, ХШП, 110В, 125В...
Добіса ці швидкорізи на високих роквелах, в різі частіше за все виграшу нема, зате є крихкість і гемор в гострінні.
Ось графік зносостійкості з 3V. Між іншим, пане Invictus тут і результати тесту вашого ножа з Ванадісом 23.

І ось так виглядає кромка Ванадіса після 400 різів. Нагадаю, заявлено 64 Роквелла.

Полоси, паралельні до РК - Це подряпини. Кромка рівномірно зношена, заокруглена.
Далі фото інших ножів після 400 різів канату.
М390 від Інструментальшика 59ШРЦ. Спрацювання РК значно менше, хоч і наявні на підводі подряпини.

Для порівняння і демонстрації значання термічки М390 від Стєрха, 62ШРЦ.

Зауважу, що при таких сильних викришуваннях ніж різав добре. Крива дещо гірша за М390 на графіку. Подряпин від силікатного пилу в канаті - нема.
Просто для інформації К110 від Тищенка (термічку не знаю), показала себе так само як і ваш Ванадіс.

Ну і вишенька на торті
S125V після 600 різів.

Питання є?
Для аутдору Ванадіс 4 я би точно не брав.
Так, він теоретично буде мати більшу зносостійкість в порівнянні з 3В і теоретично більшу ударну в'язкість. Однозначно більшу ржавучість.
Але ця "ударная стойкость-вязкость, износостойкость и прочность" ніяк не буде гарантувати нормальну роботу на кутах 30-40. Вона банально може скришитись і все тут.
Однозначно 3В "виграє у придатності до заточування", назвемо це так і в корозіоностійкості.
В реальності все сильно буде залежати від термообробки.
З цих дрох мій вибір 3В, не в останню чергу тому, що в Україні є майстри, які вміють її якісно термічити. Відносно ВІанадіс 4 - сумніваюсь.
3В юзаю в хвіст і гриву більше року, в правильній термічці ДУЖЕ достойна сталь для аутдору. Піттинг з'явився тільки тоді, коли я брудний ніж після шашличних посиденьок забув у ножнах на 3 дні. Критичного нічого. Запаху нема.
Але підкреслю, для аутдора в першу чергу дивіться на сталі "нержавучі". М390 (20СВ), Елмакс, ХШП, 110В, 125В...
Добіса ці швидкорізи на високих роквелах, в різі частіше за все виграшу нема, зате є крихкість і гемор в гострінні.
Ось графік зносостійкості з 3V. Між іншим, пане Invictus тут і результати тесту вашого ножа з Ванадісом 23.

І ось так виглядає кромка Ванадіса після 400 різів. Нагадаю, заявлено 64 Роквелла.

Полоси, паралельні до РК - Це подряпини. Кромка рівномірно зношена, заокруглена.
Далі фото інших ножів після 400 різів канату.
М390 від Інструментальшика 59ШРЦ. Спрацювання РК значно менше, хоч і наявні на підводі подряпини.

Для порівняння і демонстрації значання термічки М390 від Стєрха, 62ШРЦ.

Зауважу, що при таких сильних викришуваннях ніж різав добре. Крива дещо гірша за М390 на графіку. Подряпин від силікатного пилу в канаті - нема.
Просто для інформації К110 від Тищенка (термічку не знаю), показала себе так само як і ваш Ванадіс.

Ну і вишенька на торті

Питання є?

- Exibiche
- Найфоман
З тих ножів з М390, які попадались мені на тести - ні, не найкраща. Але це тільки один ніж від нього, і він мінімум дворічної давності. Як термічить Інструментальшик M390 зараз, я не знаю.O.Phesun писал(а): М390 Інструментальщика найкраща?
- Exibiche
- Найфоман
125ка, однозначно. Саме цей ніж і на графіку. Термічка Фріца, 64-65ШРЦ.O.Phesun писал(а): А з тих що на фото?
Exibiche, Большое спасибо за трудоемкие тесты, графики и макрофото. Вопросы есть. Когда отправлял нож вы сказали что на тест все ножи будут точены на один угол, заточка будет 34 градуса а не 40, это весьма ощутимая разница, нож просто тупее на 6 градусов, или 15 процентов. Мы договорились, вы сделали по-своему, нож ваш и воля ваша. Но справедливо и было сказано, что ножи будут точены на один угол.Немного некорректно, остальные ножи на 34-36гр.Тем более обух ножа не тонкий и на 34гр. рез заметно отличается от 40. По поводу хрупкости-не увидел даже намека на микросколы, в отличие от рк ножей на ннижеследующих фото. Это притом, что сталь термичена на вторичную твердость. Учитывая наши теплые отношения, спасибо что не заточили на 60гр. и не сказали, что нож вообще нихера не режет. 800 резов нож сделал и то хорошо. Ванадис 4 все-таки холодноштамповая сталь, не быстрорез,лайтовый вариант ванадиса 10. Ванадис 23 и то и другое.
- Exibiche
- Найфоман
Invictus писал(а): Exibiche, Большое спасибо за трудоемкие тесты, графики и макрофото. Вопросы есть. Когда отправлял нож вы сказали что на тест все ножи будут точены на один угол, заточка будет 34 градуса а не 40, это весьма ощутимая разница, нож просто тупее на 6 градусов, или 15 процентов. Мы договорились, вы сделали по-своему, нож ваш и воля ваша. Но справедливо и было сказано, что ножи будут точены на один угол.Немного некорректно, остальные ножи на 34-36гр.Тем более обух ножа не тонкий и на 34гр. рез заметно отличается от 40. По поводу хрупкости-не увидел даже намека на микросколы, в отличие от рк ножей на ннижеследующих фото. Это притом, что сталь термичена на вторичную твердость. Учитывая наши теплые отношения, спасибо что не заточили на 60гр. и не сказали, что нож вообще нихера не режет. 800 резов нож сделал и то хорошо. Ванадис 4 все-таки холодноштамповая сталь, не быстрорез,лайтовый вариант ванадиса 10. Ванадис 23 и то и другое.

Вы как всегда по верхушкам поскакали.

И кроме этого сколько бы вы не придумывали оправданий про углы и сведение своего изделия, С125В с аналогичным сведением была заточена на тот же угол, смотрите подписи на графике.
- Exibiche
- Найфоман
Сталі, однозначно, цікаві. Дуже дрібне зерно. Нержавійки. для робочих ножів, думаю, дуже достойні. Але як на мене, їх потенціал нерозкритий. Перш за все, через недоступність.влад-ч писал(а): Exibiche - А що ви скажете щодо Vanax37 та Nitrobe77 ?
Ванакс 35 мене не вразив, поводив себе гірше, або на рівні 30ки. Погано вже пам'ятаю, хоча, якщо цікавить, знайду дані на компі. Правда це був Ширік і в мене таке враження, що термічкою там ніхто не заморочувався.
Щодо Нітробу, то я був вражений. Вона ні на що інше, з того, що тримав в руках не схожа. Дуже однорідне і дрібне зерно. При твердості 61- 62 сталь і кришиться і заминається. Викришування відбуваються дрібними зернятками, тому серйозний дефект від адекватної роботи отримати неможливо. Ця сталь при тому, що відносно (дуже відносно) легко отримує дрібне пошкодження, на мікрорівні (подряпати сатин дуже легко), прекрасно операється великим (відносно) за площею нанесення навантаженням. За рахунок рівномірного зношування і високій пластичності, на тонкому зведенні ніж вийшовши на робочий різ буде ще дуже довго працювати. Абсолютно нержавіє. Правиться і точиться дуже легко.
Що ще додати... це один з 3 моїх робочих фіксів.
- влад-ч
- МАСТЕР
Exibiche - Дякую за інформацію.
Тепер буду чекати що Фритц по термічці з Ванаксу та Нитроб витисне.
Тепер буду чекати що Фритц по термічці з Ванаксу та Нитроб витисне.