Ножові сталі.

Про все, що визначає ефективний різ - сталь, геометрія, зручне руків'я
Ответить
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 960 раз

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

GeorgCH писал(а): 22 сен 2023, 22:44 По S30 ясно,термичка bm лучше чем спайдерко
А К320 вроде как еще чуть получше, чем БМ.
К390 и 110 при резе для меня очень похожи, но нержу все же люблю больше.
Хотя сейчас новые способы заточки нарабатываю - допускаю, что мнения по сталям может и поменяться.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

Разругал Киясов порошок от китайцев. Ну, точнее, он похвалил его в духе своего словоблудия обычного :)
Но результат как для порошка очень скромный у AR-RPM - даже не дотягивается до прокатных топов.

П.с. судя по всему, ничего порошок бюджеткам не дает. Порошковые аналоги 154, Д2 тоже ничем не блещут, Ар-рпм тоже в ту же степь.
Делаем вывод, что без топовых легирующих добавок - кина не бывает. Нужны ванадии-молибдены и прочие ниобии. Или новые технологии типа магнакат.
RPD_macro
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 2596 раз

Ножевые стали.

Сообщение RPD_macro »

Дальше ничего нового не будет, вся музыка уже написана изобрели s110v и k390 :smile:
S110V :sad: M398
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

RPD_macro, у меня еще надежды на 125ку и направление Магнакат есть :)
RPD_macro
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 2596 раз

Ножевые стали.

Сообщение RPD_macro »

Если магнакат идет в сторону азотных мылящих кастрюльных пластилинов морских супер-нержавеек то це не мой путь. Хотя для него количество углерода вже прогресс.
S110V :sad: M398
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

RPD_macro, там вроде и коррозия, и прочность на уровне. При этом износостойкость на уровне 110 - если верить тестам Мула.
Пока очень мало достоверной инфы по Магнакат, есть и настораживающие моменты - к примеру, почему-то многие ножи с ней очень толсто сведены.
Отдельным пунктом надо за агрессию реза выяснить.
Khold
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 2796 раз

Ножевые стали.

Сообщение Khold »

Мені ця гонка за залізом не те щоб давно, але піднабридла чогось. :=(
Приємно звісно знати, шо от у мене там щось прикольне стоїть на клиночку :) , але не більше. Більше якось віддавав перевагу тому, що відповідає моїм власним естетичним (дизайн) та технічним (конструкція) нормам.
А як змінив рід діяльності, то став значно меньше юзати ножа, тому не можу адекватно оцінювати продуктивність заліза (бо канати не ріжу по приколу), більше просто як єдц - відчуття, та емоції від інструменту. rt24
Є якийсь там умовний мінімум по сталі, нижче якого не хочеться опускатися, ну бо банально не цікаво. Але якщо ніж відповідає моїм критеріям, то для мене не так важливо шо там буде за залізо. Якщо це не буде якась дичина неспівпадіння ціни і матеріалів, звісно.

Тим не менш під конкретні задачі я все одно підбирав би залізо з певними характеристиками. Наприклад для аутдору та бушкоафту хотів би щось міцне типу 3V (дуже подобається бенч леуку, колись, в іншому житті, хотів би мати)

Також мені взагалі досить цікаво, в принципі, до чого призведе ця гонка супер сталей, чи буде якийсь тупіковий період років через "підставте свою цифру", де винайдуть залізо що не буде тупитися, чи то вже буде не залізо? Може вже лазерні клинки? :)
Reineke
Летописец форума
Летописец форума
Благодарил (а): 2110 раз

Ножевые стали.

Сообщение Reineke »

Khold писал(а): 23 сен 2023, 23:22 Мені ця гонка за залізом не те щоб давно, але піднабридла чогось.
Щось є таке. Хоча й не бігав ніколи за тою металургією.
Розімію ніж вцілому, як сукупність усього.
А ото іспит заліза, а руків'я замотане майкою, то вже збочення. Що мені до тих 2000 різів якщо на сотому рука пошарпана? Канат. Дивитись на нього вже тошно, шо то за тести такі на ньому? Царапать бутиля, стакани, це що? Зачістив картофан, нарізав цибулі - ніж впорався з цією роботою, ура ::jchurrah:: А який не впорається? Та я металевою лінійкою з цим впораюсь. І що головне, верте, на кромку зире, ноготком воде ()(! Далі: ой мля, осьо крапка пітингу, ой мля візьму ганчірку затру, ой мля не затирається. Купив якусь рихлу курку в маркеті, яка як вата, поклав на дошку своє есстодесять чи ем тристапіццот і каже ща перевіримо... Що перевіримо, коли тих циплят з кістками жерти можна як кільку з банки. Відрізав крило, пішов під кран, протер туалетним папілом, взяв лупу і зире на кромку, та добий ти вже курку доки не втікла :smile:
Власник супер сталі: перший - не буду різати щоб не притупити, точити геморно, візьму другий ніж. Другий - не буду щоб не мочити, щоб пітенгом не взявся. Третій - не буду, жалко, дорого, для цього є інші. Четвертий - це для душі, поклацать. П'ятий - для того є спеціальні ножі, фікси, карвінги, скінери, кухонники. А цей тоді нахіба?
Ще таку комедію бачив: на кармані ніж, щось треба було зробить мале та незначне і хлопчина поліз у рюкзак за Морой. ()(!
Ніж на кармані тож універсал для всього, на підхваті, коли ситуйовину не спрогнозувати, коли забув чи не всилах постійно мати карвінг, скінер, бойовий и тд.
Ти з Магнакатом не приготуєш смачнішу їжу ніж я ВГ10, не віріжиж з деревини кращій шалаш :smile: , не побєдіш в бою. Всі ті стотисячрізів як в тому спорі дівчинки з хлопчиком, який доказав своє прєвосходство тільки одним аргументом : а ти на стєну пісять нє умєєшь :smile: Ось і все, ось суть тєх рєзов, пісять на стєну, успокоєніє чіслом.
Reineke
Летописец форума
Летописец форума

Ножевые стали.

Сообщение Reineke »

Но скажу честно, всё разнообразие сталей не выгодно лично мне как юзеру форума :smile: Человек светит 12 Парамиль или Эндур с разными сталями, но по сути один и тот же нож с разными буквами на клинке. А небыло бы этого разнообразия, человек бы возможно брал другие ножи и собственно можно было бы посмотреть и почитать о других моделях, что интереснее лично для меня. Стали нагоняют скуку на форум, как уроки по сопромату. Мусолим давно известные ножи по двадцатому кругу. Это ИМХО ясный перец, никого не осуждаю :)(:?
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

Reineke, оно и так, и не совсем :)
Так ведь можно о всей ножевой теме сказать - да купи 3 ножа в ларьке - безродные 2 кухонника и 1 складного. Плюс брусок-лодочка или лучше - протяжную точилку.
И все на этом вообще и навсегда - лук ведь порезать можно будет :-D
Но ведь почему-то так не делаем?

Все зависит от опыта, взглядов и доходов. Получив более высокоуровневый опыт - возвращаться к заметно худшему не хочется.
Но и покупать ножи в количестве на последние деньги или в кредит - не меньшая дичь.
Все это ведет к ощущениям неудовлетворённости или избыточной заботы о предметах культа - точить не буду, мыть не буду, резать не буду - только полка.
Срединный путь нужен - все уже придумано до нас :)
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

Для себя вывел такой алгоритм - нож покупается только на карманные свободные деньги.
Сталь - не определяющий, но один из факторов при выборе. То есть нравящийся нож со слабенькой сталью купить могу - есть ножи с той же Д2 или АУС8. А вот покупать не нравящийся нож чисто из-за стали - не мое.
Подборки одного ножа в разных сталях - для меня скучно. Разве что Мили есть в 30 и 110, но то скорее смена поколений, даже свою лимитку из 4v таки решил отправить в продажу - не нужна.
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 6947 раз

Ножевые стали.

Сообщение GeorgCH »

olegpan писал(а): 28 сен 2023, 09:58 Сталь - не определяющий, но один из факторов при выборе
хочешь такую https://vm.tiktok.com/ZMjPR5RjD/ ,а хочешь выбираешь Монику Белуччи :) ,разве результат будет одинаковый?! :smile: короче я за геометрию+сталь не явный пластилин :)
Life is a series of choices.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

GeorgCH, если нож в целом не нравится, то ни геометрия, ни сталь "не спасут" - я его не куплю :)
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 6947 раз

Ножевые стали.

Сообщение GeorgCH »

olegpan, а если в руку лег , но вначале не нравился? :-D у меня так бывало и раз нож стал одним из любимых :) :D
Life is a series of choices.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

GeorgCH, это у меня бывает. Лудт не понравился как-то в ибисе, получил недавно - опять не понравился. А сейчас ношу, юзаю - все больше заходит.
Reineke
Летописец форума
Летописец форума

Ножевые стали.

Сообщение Reineke »

GeorgCH писал(а): 28 сен 2023, 12:32 не явный пластилин
Ну так всі за це ))

Я не люблю те за чим не встигаю слідкувати :-D :=(
А в сталях скоро загублюся. Та вже давно :smile:
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 2654 раза

Ножевые стали.

Сообщение Мутний »

Reineke, головне не сталь чи красота ножа, лінійкою дійсно можна обійтися, чи зубами, а головне - емоції від ножа в цілому. Хоч Вікс, хоч Опінель, хоч Ганзо якийсь, хоч Себа, чи Майкротек який, ціна не додає ніяких переваг, коли ніж в кишені та потрібно його звідти витягти й щось зробити. Чи різати, чи колоти, чи колупати, чи віддерти, зішкрябати, відчинити, витягти відкрутити й т.п. тому пошук саме свого ножа то важливо. Щоб не боятися скотчем замазати, чи фініш подерти, кінчик зігнути, сколи зловити, але й про культуру не забувати.
В мене з цим все ще складно, але гонку на 98% виконав в сталях, тепер лише кастомна термічка цікавить, якщо ганятися))
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
Reineke
Летописец форума
Летописец форума

Ножевые стали.

Сообщение Reineke »

Та я ж не проти сталей
Я проти їх прославлєнія по формулі чи хімскладу. А частіше всього тільки про то й мова: кобальт, ванадій, 3%, 18 :smile: І канат хоча й не зовсім теорія, але але.
Та вжарити ту модну сталюку по кабану в лісі на морозі, чи по сучкам пробігтись то ж наглядніше. Так ні, то крихкість, то ламкість, то ціна 500 мертвих за сантиметр квадратний :smile:
Супер сталей куча, а що суперового ними виконано. Що я питаю???!!! :smile: Канат? Почікано кілометри канату?
Важлива річ. Що ще? :smile:
Последний раз редактировалось Reineke 28 сен 2023, 15:10, всего редактировалось 1 раз.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

Reineke, уверен, что и в лесу проблем не будет. Конечно, я не говорю о кабане, которого ПМ2 с 15в будут шкурить. Нужен охотничий нож с соответствующими ттх.
Мой Ф1 кабанью шкуру не раз резал и в целом был неплох. Особенно в сравнении с типичными для охот советскими охонтичьими ножами, когда народ правой режет, а в левой держит брусок-лодочку для постоянной подточки :)

Но, уверен, что фикс из М390 или 125ки перережет ту вг10 с заметным преимуществом
Reineke
Летописец форума
Летописец форума

Ножевые стали.

Сообщение Reineke »

olegpan писал(а): 28 сен 2023, 15:00 Но, уверен, что фикс из М390 или 125ки перережет ту вг10 с заметным преимуществом
Возможно, только примеров мало, вот где соль. Теория теория, предположения.
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Благодарил (а): 5610 раз

Ножевые стали.

Сообщение Ramok »

olegpan, батько мій розібрав не одного кабана, лося, косулю фіксом з 95х18 з нашого радіозаводу. Брусків з собою не носив ніколи.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

Reineke, охота становилась все более проблемной и менее популярной даже до войны. Так что статистики по шкурам уже набрать будет сложнее.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

Ramok, 95х18 после толковой ТМО - вряд ли будет сильно отличаться от ВГ10 от Фаллнайвена в реальном поюзе. На тех охотниках что-то явно простое и мягкое стояло, плюс сведение толстое, а многие и уточены уже.
В целом же, думаю, что какой-нибудь TRC по кабану бы работал и веселее, и дольше. Как и по деревяхам.
Reineke
Летописец форума
Летописец форума

Ножевые стали.

Сообщение Reineke »

olegpan,
Одно ощущать что у тебя в кармане нож который может стопиццот раз канат порезать, а другое ощущение что можешь кабана разделать. Если так в общем.
Вот к примеру здп189 сколько канат режет? Та не важно я не запомню цифр, они меня не утешат, мне не придется сколько резать канат. А вот наш камрад давно давно, не помню кто, большую рыбину покромсал вроде Стрейчем с здп. Сома или толстолоба. Вдоль и поперек и черепуху ему раскроил и с легкостью, и кромка неповрежденной осталась. Я не знаю что такое резать 1000 раз канат, но знаю что такое толстолоб, и я долго хотел себе зэдэпэшку, хотел чтоб было в кармане то что толстолоба крошит. А таких тестов с суперсталями очень мало. Мало доказательств их суперовости из жизни.
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

Reineke, ну, оно и понятно. Суперстали у нас чаще всего на складнях, а ими рыбу или кабана резать - на большого любителя :)
Лично я ценю в топах даже не столько удержание заточки, сколько приятность реза.
Из сложных целей у меня обычно гофрокартон, который стальки типа аус или 8хрень заставляет очень быстро блестеть.
Ответить

Вернуться в «Сталі, геометрія, теорія та практика різання»