
Ножові сталі.
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 6642
- Зарегистрирован: 27 сен 2017, 10:04
- Откуда: Буча
- Благодарил (а): 203 раза
- Поблагодарили: 387 раз
Ножевые стали.
olegpan, я порівнював не з м390.. а з х12 і авторською, х12 взагалі далеко не всі майстри беруться термічити.. якщо х12мф "нема за рахунок чого бути кращою", то хіба це не показник відмінності в сталях? це ж і є відмінність.. за рахунок цієї відмінності отой ніж на відео. з високими вогнутими спусками перерубав інші ножі з зубильними спусками.. бо геометрія в тому випадку програє..залишається козирем структура, а на неї впливає тільки хімічний склад сирої сталі, який при потрібній термообробці дає змогу витягнути необхідну структуру..
тому я не можу зрозуміти, як властивості марки сталі не можуть впливати на властивості ножа.. шо на відео доходчиво і показано..
тому я не можу зрозуміти, як властивості марки сталі не можуть впливати на властивості ножа.. шо на відео доходчиво і показано..
О. О. Phesun 

- Ramok
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 8333
- Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
- Откуда: Чернігів
- Благодарил (а): 5612 раз
- Поблагодарили: 7875 раз
Ножевые стали.
tarkus, що вас бентежить?
12C27 - (Sandvik 12C27) корозійностійка (нержавіюча) мартенситна хромиста сталь, розроблена і вироблена компанією Sandvik (Швеція). Містить 0,6% вуглецю
Помірна або низьковуглецева сталь має вміст вуглецю від 0,05 до 0,26 відсотка, середньовуглецева сталь має вміст вуглецю від 0,29 до 0,54 відсотка, а високовуглецева сталь має вміст вуглецю від 0,55 до 0,95 відсотка з дуже високою вуглецевою сталлю, що має вміст вуглецю 0,96 до 2,1 відсотка.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
-
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 176
- Зарегистрирован: 10 апр 2010, 00:34
- Откуда: Іршанськ
- Благодарил (а): 3 раза
- Поблагодарили: 17 раз
Ножевые стали.
O.Phesun, ви з написаного мною не зрозуміли нічого. На жаль. Щоб зрозуміти вплив геометрії на можливості ножа вам потрібно знайти відео як Костя Космос уламком китайського кухонника рубав сталеві гайки. Дубове зведення і кут 60+ роблять з кухонника зубило. Звідси й всі ті фокуси з рубанням різної херні. То кутник рубають, то ще якийсь профіль. По факту ті рубання, - це, фокус-покус в дитячому садочку, бо інколи рівень ножової культури в нашому суспільстві і є буквально на рівні дитячого садка, коли дитина 5-ти років і дорослі дядьки мають схожий рівень.
-
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 176
- Зарегистрирован: 10 апр 2010, 00:34
- Откуда: Іршанськ
- Благодарил (а): 3 раза
- Поблагодарили: 17 раз
Ножевые стали.
olegpan, чисто состав - теж не є повною інформацією. Як одна і та ж сама сталь з різною структурою(читай: різною ТО) будуть мати різні якості, так і різні сталі порівнювати за банальним вмістом легуючих елементів є м'яко кажучи некоректно. Можна з Х12МФ зробити клинок, який буде кращий за М390, інша річ, що це явище не систематичне, бо Х12МФ - сталь ледебуритного класу, тому різниться, як від партії до партії, так і від майстра до майстра і у одного майстра теж різні клинки виходять. Стабільності нєт 

- Кузьмич
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 8883
- Зарегистрирован: 18 сен 2007, 00:27
- Откуда: Київ
- Благодарил (а): 2974 раза
- Поблагодарили: 1505 раз
Ножевые стали.
Не дуже зрозуміло, якщо не важко поясніть як перевести термін СТРУКТУРА з сакрально-конспірологічного в щось матеріально-вимірювальнеleoyas писал(а): ↑24 фев 2023, 22:46 а вже на фінальній стадії відбувається підбір СТРУКТУРИ СТАЛІ, яка ДОЗВОЛИТЬ МАСКИМАЛЬНО ВИТРИМУВАТИ ГЕОМЕТРІЮ РІЖУЧОЇ КРАЙКИ МІЖ ПЕРЕТОЧКАМИ НОЖА(або ставка робиться на зносостійкість і РК довго тупиться, або ставка робиться на легкість правки і тоді РК легко відновлює первинну або схожу до неї гостроту шляхом механічної правки). І за це відповідає якраз СТРУКТУРА сталі. Не марка і не майстер, вірніше вони, бо вони до неї причетні більше ніж хтось інший, бо вони якраз ті, хто на неї впливають і її створюють, але то потім, а як узагальнююче поняття саме вона: СТРУКТУРА. Певне розташування структурних елементів сталі в певному порядку.. Підбір потрібної структури сталі для ножа лежить виключно на Майстрі, його знаннях і досвіді, бо фундаментальна наука ніколи не занурювалася в такі вузькоспеціальні "маріанські впадини" через відсутність такої потреби у промисловості, тому наука і залишила нам такий щедрий набір можливостей з правом посперечатися яка сталь краща, хоча сперечатися ми маємо про інше, але це питання ДУЖЕ складне і не для цієї теми. Щодо структури вказані крайні реперні точки, між ними є купа варіацій в залежності від рівня прокачки юзера.
Мова, це також наша зброя
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 6642
- Зарегистрирован: 27 сен 2017, 10:04
- Откуда: Буча
- Благодарил (а): 203 раза
- Поблагодарили: 387 раз
Ножевые стали.
leoyas, ви напевно не дивились відео, з якого починалася ця розмова..пару сторінок тому.. в ньому є ізюм, який не можна пояснити геометрією... а особливою структурою сталі-можна.. якщо ви поясните його.. вам весь форум буде вдячний..
О. О. Phesun 

- olegpan
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 4894
- Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
- Откуда: Днепр
- Благодарил (а): 960 раз
- Поблагодарили: 1587 раз
Ножевые стали.
Совершенно согласен. И понимаю, почему многие хвалят Х12МФ (да и у меня есть из нее неплохой кухонник для тяжелых работ) - просто хороший термист может сделать адресное ТМО - к примеру, твердость по верхнему уровню, если предполагается резак или чуть помягче, если нож для активного поюза.leoyas писал(а): ↑27 фев 2023, 21:12 olegpan, чисто состав - теж не є повною інформацією. Як одна і та ж сама сталь з різною структурою(читай: різною ТО) будуть мати різні якості, так і різні сталі порівнювати за банальним вмістом легуючих елементів є м'яко кажучи некоректно. Можна з Х12МФ зробити клинок, який буде кращий за М390, інша річ, що це явище не систематичне, бо Х12МФ - сталь ледебуритного класу, тому різниться, як від партії до партії, так і від майстра до майстра і у одного майстра теж різні клинки виходять. Стабільності нєт
В то же время М390 чаще у нас на серийке, где ТМО "на дурака" - пусть лучше быстрее затупится, чем сломается.
Но, если предположить, что обе стали оттермичены грамотно - у М390 явно должен быть бОльший потенциал - особенно в удержании РК и конечно по сопротивляемости коррозии.
-
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 176
- Зарегистрирован: 10 апр 2010, 00:34
- Откуда: Іршанськ
- Благодарил (а): 3 раза
- Поблагодарили: 17 раз
Ножевые стали.
O.Phesun, я бачив відео з якого почалася ця розмова і це можна пояснити ТІЛЬКИ різницею в геометрії. Різниця в структурі грає не настільки вирішальну роль, як може здатися, а різниця в геометрії грає визначну роль в таких батлах. Якби мова велася про зносостійкістю сталі(скажімо при ошкурюванні), то тоді геометрія практично не грає ролі, вона впливатиме лише на легкість різу і то на м'яких матеріалах не надто вирішально, а головне яка саме у сталі структура. А в цих, вибачте за грубість, уєбанських тестах кромка в кромку сталь зі структурою відпущений мартенсит з твердістю матриці в 60 одиниць, бодай і зі сталі У8, а ще краще ШХ15 на клинку зведеному в 1мм заточений в 60 градусів(можна ще й мікропідвод на 75 дати) порубає під час п'яних дурощів на полюванні все, що є в мисливському колективі. Ніж- чемпіон!!! Тільки біда одна - не ріже зараза ніхєра.
- GeorgCH
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 14628
- Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 6947 раз
- Поблагодарили: 12107 раз
Ножевые стали.
Life is a series of choices.
- Мутний
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 8802
- Зарегистрирован: 09 дек 2010, 23:47
- Откуда: Переяслав
- Благодарил (а): 2654 раза
- Поблагодарили: 1905 раз
Ножевые стали.
GeorgCH, мене там немає)
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 6642
- Зарегистрирован: 27 сен 2017, 10:04
- Откуда: Буча
- Благодарил (а): 203 раза
- Поблагодарили: 387 раз
Ножевые стали.
leoyas, так на відео ж навпаки.. високими вігнутими спусками порубано низькі, умовно, зубильні спуски .. тому й розмова почалась, шо геометрія переможця мала б програти.. а він виграв..не зрозуміло тоді як , якщо не за рахунок структури..
О. О. Phesun 

-
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 176
- Зарегистрирован: 10 апр 2010, 00:34
- Откуда: Іршанськ
- Благодарил (а): 3 раза
- Поблагодарили: 17 раз
Ножевые стали.
А ви знаєте який підвод на обох ножах? Якщо увігнутий спуск висотою в 10мм зведений в 1мм(там не такий, але суть та ж сама), то він від аналогічного з прямими спусками відрізняється аж нічим. Послухайте, це вже навіть не смішно. Ви не розумієте про що говорите. Я пішов.
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 6642
- Зарегистрирован: 27 сен 2017, 10:04
- Откуда: Буча
- Благодарил (а): 203 раза
- Поблагодарили: 387 раз
Ножевые стали.
взагалі то на відео добре видно який підвод на обох ножах.. якщо зробити стопкадр, то його навіть досить точно можна вирахувати..
О. О. Phesun 

- GeorgCH
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 14628
- Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 6947 раз
- Поблагодарили: 12107 раз
-
- Найфоман
- Сообщения: 786
- Зарегистрирован: 06 май 2021, 06:59
- Откуда: Львів
- Благодарил (а): 2918 раз
- Поблагодарили: 319 раз
Ножевые стали.
GeorgCH, bladehq дає зовсім іншу таблицю причому там S90 і М4 на одному рівні в топі після S110 і кому вірити.
- GeorgCH
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 14628
- Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 6947 раз
- Поблагодарили: 12107 раз
Ножевые стали.
Volodia, I sorted Knife Steel Nerd Steel Ratings from High to Low and made various lists. Helped me gain perspective seeing it laid out this way. Check it out.(c)
https://www.reddit.com/r/knifeclub/comm ... e_tap=true
ось і напишіть виходячи з особистого досвіду,а про рейтинг bladehq я знаю,я його публікував неодноразово
https://www.reddit.com/r/knifeclub/comm ... e_tap=true
ось і напишіть виходячи з особистого досвіду,а про рейтинг bladehq я знаю,я його публікував неодноразово

Life is a series of choices.
- olegpan
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 4894
- Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
- Откуда: Днепр
- Благодарил (а): 960 раз
- Поблагодарили: 1587 раз
Ножевые стали.
Все эти таблички - сферический конь в вакууме. Пока сам не попробуешь конкретный нож с конкретной сталью - ясности не будет полной, хотя часто отзывы могут помочь.
- olegpan
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 4894
- Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
- Откуда: Днепр
- Благодарил (а): 960 раз
- Поблагодарили: 1587 раз
Ножевые стали.
GeorgCH, так это нужно с указанием моделей ножа и даже года выпуска указывать
Много слухов, что Спаи и Колд Стилы разных лет делают разную ТМО - хз, насколько это правда.
К примеру, у меня много ножей с VG10 - F1, Spyderco Police, Kanetsugu, Green Thorn 2 шт. Блин, это абсолютно разные железки.
Также S30 - и Миля, и Пресидио, и Казбах, и К320....и опять же - разная железяка.

К примеру, у меня много ножей с VG10 - F1, Spyderco Police, Kanetsugu, Green Thorn 2 шт. Блин, это абсолютно разные железки.
Также S30 - и Миля, и Пресидио, и Казбах, и К320....и опять же - разная железяка.
- GeorgCH
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 14628
- Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 6947 раз
- Поблагодарили: 12107 раз
Ножевые стали.
olegpan, что скажешь по к390 и 110ви,среди серийки у нее аналогов нет,только spyderco
вспомнил с 110 zt вроде выпускали 


Life is a series of choices.