А Вы уверены, что за бугром не так? Кто-то делал подобные хим анализы, скажем, на бенчах?Феникс писал(а):Лучше б не читал, а то теперь хочу и мучаюсь, ведь лотерея получается с металлом, ну окромя конечно забугорных производителей, те марку держат.
Кто какую сталь выберет?
- Serhio
- Найфоман-эксперт
Re: Кто какую сталь выберет?
- Exibiche
- Найфоман
Я делал. И на китайсах с 35-кой и М390 делал. Все ок.Serhio писал(а):А Вы уверены, что за бугром не так? Кто-то делал подобные хим анализы, скажем, на бенчах?Феникс писал(а):Лучше б не читал, а то теперь хочу и мучаюсь, ведь лотерея получается с металлом, ну окромя конечно забугорных производителей, те марку держат.
- Serhio
- Найфоман-эксперт
Exibiche, ну хоть эти не обманывают) именно на бенчах, верно? А спаи, соги?
- pr13s7
- Найфоман-эксперт
Serhio
вы серьезно думаете, что эти бренды будут рисковать своей репутацией подсовывая кастрюли и лопаты вместо заявленных сталей ?
вы серьезно думаете, что эти бренды будут рисковать своей репутацией подсовывая кастрюли и лопаты вместо заявленных сталей ?

- Exibiche
- Найфоман
Спаи и соги не проверял. Но тут надо понимать, что рынок Штатов это не Украина или Раша. Большие производители продают ножи десятками-сотнями тысяч, их любители тестируют в хвост и гриву. У них есть брендовые клубы в которых ножеманы и производители общаются между собой, и если обнаруживается косяки, то это вылазит на поверхность. Так было, если не изменяет память, с первой партией маникса из 110В. Ножи быстро тупились, оказалось плохо оттермичены. Так производитель принял этот косяк. Не помню, как ришал вопрос, менял ножи или нет, но термичку наладили, и все вроде бы остались довольны. Все большие производители стараются следить за имиджем.Serhio писал(а):Exibiche, ну хоть эти не обманывают) именно на бенчах, верно? А спаи, соги?
Хотя мне лично попадался Микротык с АТС34 закаленный до 63. Режет конечно круто, но тонко доводить в заточке невозможно, сыпется кромка, я кончик 4 раза ламал. Как по мне - косячная терма.
Сознательно ни один бренд фигню на нож ставить не будет, но косяки бывают.
- 808
- Найфоман
День розриву шаблонів сьогодні для мене, очевидно.
Якщо цим
Якщо цим
ти мене послав в нокдаун, то цимExibiche писал(а):При "правильной" термичке и М390 ржавеет.
я так розумію, вирішив остаточно добити і заставити в сторону порошків навіть не дивитись.Exibiche писал(а):під час Н-ної заточки ножа на кромку полізли надзвичайно тверді включення...
Сталь заявлена - CTS-204P аналог M390!
- vlodko_lviv
- Найфоман
808
Якщо М390 закалити на "вторичну твердість", то буде ржавіти аж гай шумить.
Ти щось тільки на крайнощі дивишся, ти подивися на мого рекса, наприклад, чи S390, чи 15V. Якщо зробити просто робочий ніж, не дизайнерський, то різниця в ціні буде не така вже й велика, і, як на мене, цілком буде відповідати різниці в якості.
Якщо М390 закалити на "вторичну твердість", то буде ржавіти аж гай шумить.
Ти щось тільки на крайнощі дивишся, ти подивися на мого рекса, наприклад, чи S390, чи 15V. Якщо зробити просто робочий ніж, не дизайнерський, то різниця в ціні буде не така вже й велика, і, як на мене, цілком буде відповідати різниці в якості.
- 808
- Найфоман
vlodko_lviv
Ну добре, от абстрагуючись від власних уподобань, стараючись бути об"єктивним, скажи мені, будь ласка, наступне: якщо зробити, як ти кажеш, просто робочий ніж, то яка, все ж, сталь, за сукупністю характеристик, повинна була б бути на цьому клинку, порошкова чи просто хороша інструменталка?
Ну добре, от абстрагуючись від власних уподобань, стараючись бути об"єктивним, скажи мені, будь ласка, наступне: якщо зробити, як ти кажеш, просто робочий ніж, то яка, все ж, сталь, за сукупністю характеристик, повинна була б бути на цьому клинку, порошкова чи просто хороша інструменталка?
- vlodko_lviv
- Найфоман
- 808
- Найфоман
Хм... А я от за себе не впевнений.vlodko_lviv писал(а):В мене був би порошок однозначно.
- vlodko_lviv
- Найфоман
808
Тут ще питання в тому, що я по суті нічого крім порошків і не мав ніколи, в мене нема з чим порівнювати, а в тебе є.
Тут ще питання в тому, що я по суті нічого крім порошків і не мав ніколи, в мене нема з чим порівнювати, а в тебе є.
- 808
- Найфоман
vlodko_lviv
А в мене навпаки, досвід роботи порошками досить поверхневий.
Зараз я думаю, що якби я вишукував збалансований у всіх відношеннях ніж, то у мене це була б, швидше за все, k110 або n690Co. Але обов"язково з якісною термою, як уже було зазначено.
А в мене навпаки, досвід роботи порошками досить поверхневий.
Зараз я думаю, що якби я вишукував збалансований у всіх відношеннях ніж, то у мене це була б, швидше за все, k110 або n690Co. Але обов"язково з якісною термою, як уже було зазначено.
- Exibiche
- Найфоман
При чому тут порошки? Ти що не розумієш, що в першу чергу склад сталі грає роль і термообробка. Порошкова технологія дозволяє отримати складніші сплави і більш однорідну структуру. Ось і все. А ти, таке враження, намалював собі примарну картину що є порошок і непорошок. І все на тому. Це то саме, що порівнювати бензинові авто і дизельні.808 писал(а):День розриву шаблонів сьогодні для мене, очевидно.
... я так розумію, вирішив остаточно добити і заставити в сторону порошків навіть не дивитись.
Тут мова крім порошків йшла про вітчизняні і закордонні, косячать чи некосячать. Хочеш непорошок - бери. Тільки закордонний в перевіреного постачальника в перевіреній термі.
Бо з нашими: "Сергей Амато рассказывал, что у него были 5 разных Х12мф, все ковались по разному, давали или не давали рисунок, калились тоже по разному, хотя все назывались гордо Х12мф ))) Вот и получается иногда такое, что и близко не стояло возле заявленного."
- 808
- Найфоман
Та я-то якраз і розумію. Але це тільки підтверджує те, що я говорив вище: порошки на ножах самі по собі нічого не вирішують, а значить і доцільність їх використання - сумнівна. Як і плата за них. Популярність і попит завдяки ажіотажу, не більше.Exibiche писал(а):Ти що не розумієш, що в першу чергу склад сталі грає роль і термообробка.
Тільки не "грай" нам мозок?Exibiche писал(а):Хочеш непорошок - бери

Звичайно. Для мене ж існують лише дизельні. Все інше - самокати.Exibiche писал(а):Це то саме, що порівнювати бензинові авто і дизельні.

- Exibiche
- Найфоман
808 писал(а):...Але це тільки підтверджує те, що я говорив вище: порошки на ножах самі по собі нічого не вирішують, а значить і доцільність їх використання - сумнівна. Як і плата за них. Популярність і попит завдяки ажіотажу, не більше.

Дивись, мій особистий вибір на ножі такого складу:
С - 3,25%
Cr - 14%
Mo - 2,5%
W - 0,4%
V - 12%
Mn - 0,5%
Si - 0,9%
Може знаєш, хто робить цю сталь методом плавки і литва.
- Exibiche
- Найфоман
808
Вибач, не написав. CPM S125V. Готовий розглянути "аналоговий" аналог.
Вибач, не написав. CPM S125V. Готовий розглянути "аналоговий" аналог.
- 808
- Найфоман
Я такого не знаю. Підозрюю, що його не існує. Але цікаво було б знати, з яких таких міркувань ти цю сталь розглядаєш (для себе принаймні) як найбільш вдалу для використання на клинках.Exibiche писал(а):Готовий розглянути "аналоговий" аналог.
- Exibiche
- Найфоман
808
1. Не ржавіє
2. Одна з кращих за показниками зносостійкості
3. Агресивний різ
1. Не ржавіє
2. Одна з кращих за показниками зносостійкості
3. Агресивний різ
- 808
- Найфоман
Exibiche
Хм...
А заточка? Мрак...
А обробка? А відповідно і ціна? Мрак-2.
Вибачай, хоч ця залізяка, звичайно, екземпляр дуже достойний, але не є вона універсальним і збалансованим за сукупністю характеристик матеріалом для ножа.
Хм...
А заточка? Мрак...
А обробка? А відповідно і ціна? Мрак-2.
Вибачай, хоч ця залізяка, звичайно, екземпляр дуже достойний, але не є вона універсальним і збалансованим за сукупністю характеристик матеріалом для ножа.
- Exibiche
- Найфоман
808
Я ж сказав, це мій особистий вибір.
1. З заточкою проблем нема. 20 хв і ніж готрий. В дійсності по часу що на АУС-8, що на 125ку іде однаково часу. Навіть, скажу так, на АУС-8 ймовірніше більш глибоке пошкодження РК, що буде потребувати більшого зйому металу при гострінні. А це збільшить час.
Мені потрібна сталь, яка має максимальні характеристики зносостійкості. Я краще 1 раз нормально нагострю ніж, ніж буду його регулярно правити. Хоча і правити 125ку проблем жодних. Для цього існують керамічні мусати.
2. З ціною теж не бачу проблеми. Залежить в якого майстра купляти. Для прикладу, недавно купив ножа з 10V за 2000 грн, а ножа з 3V за 7000. Ти думаэш 3V в 3,5 рази складніше обробляти?
А може на ціну впливає не сталь?
На один і той самий ніж одного майстра ціна не буде відрізнятись в рази. Реально десь відсотків на 30-40%. Краще купити один якісний ніж, ніж горку з Д2.
Я ж сказав, це мій особистий вибір.
1. З заточкою проблем нема. 20 хв і ніж готрий. В дійсності по часу що на АУС-8, що на 125ку іде однаково часу. Навіть, скажу так, на АУС-8 ймовірніше більш глибоке пошкодження РК, що буде потребувати більшого зйому металу при гострінні. А це збільшить час.
Мені потрібна сталь, яка має максимальні характеристики зносостійкості. Я краще 1 раз нормально нагострю ніж, ніж буду його регулярно правити. Хоча і правити 125ку проблем жодних. Для цього існують керамічні мусати.
2. З ціною теж не бачу проблеми. Залежить в якого майстра купляти. Для прикладу, недавно купив ножа з 10V за 2000 грн, а ножа з 3V за 7000. Ти думаэш 3V в 3,5 рази складніше обробляти?

На один і той самий ніж одного майстра ціна не буде відрізнятись в рази. Реально десь відсотків на 30-40%. Краще купити один якісний ніж, ніж горку з Д2.
Последний раз редактировалось Exibiche 01 июл 2017, 10:24, всего редактировалось 1 раз.
- himeraha
- Найфоман-эксперт
Не совсем понимаю суть темы. Все равно в 95% все упирается в термичку, что все проверили своим опытом.
Не раз заносил и на твердомер и на хим анализ разные ножи, и даже при одинаковых характеристиках - в работе нечего общего.
В плане трудозатрат и времени заточки - тоже болт положил, пару лет как сам не точу.
Кароче, капитан очевидность
Не раз заносил и на твердомер и на хим анализ разные ножи, и даже при одинаковых характеристиках - в работе нечего общего.
В плане трудозатрат и времени заточки - тоже болт положил, пару лет как сам не точу.
Кароче, капитан очевидность

Нож был настолько хорош, что его было совсем не жалко... (с)
- himeraha
- Найфоман-эксперт
сейчас начнут кидать тапками
у меня в коллекции сотни три ножей с разными вариациями 420ой стали. и вот уже не раз на канатном тесте... Некоторые брендовые ножи с порошком явно пролетали....

у меня в коллекции сотни три ножей с разными вариациями 420ой стали. и вот уже не раз на канатном тесте... Некоторые брендовые ножи с порошком явно пролетали....
Нож был настолько хорош, что его было совсем не жалко... (с)
- Serhio
- Найфоман-эксперт
А можно с конкретными моделями пример привести? Типа, какие ножи с 420-ой лучше порошка себя показали? Я не недоверяю, просто может не на те ножи смотрю для покупки, а то, действительно, привыкли, что чем кручше сталь, тем лучше...himeraha писал(а):сейчас начнут кидать тапками![]()
- 808
- Найфоман
Ну, в твоєму випадку, я й не сумніваюсь. А як бути з такими рукожопими, як я? Точити 125-ку - це тобі не пивка попити. Та й абразиви, знову ж таки, потрібні, скажімо так, не будь-які. А вони теж грошей коштують.Exibiche писал(а):З заточкою проблем нема. 20 хв і ніж готрий.
Тут дійсно нічого не зрозуміло. Політика ціноутворення, таке враження, хаотична.Exibiche писал(а):З ціною теж не бачу проблеми. Залежить в якого майстра купляти.
От х.з. Виходячи з попереднього пункту, все може бути. Але, в такому випадку, це просто нелогічно.Exibiche писал(а):А може на ціну впливає не сталь?
Тут змушений погодитись. Хоч і не вважаю Д2 невдалою сталлю для ножа.Exibiche писал(а):Краще купити один якісний ніж, ніж горку з Д2.
Последний раз редактировалось 808 02 июл 2017, 20:30, всего редактировалось 1 раз.