Розмови про заточку. Питання та відповіді.
- Exibiche
- Найфоман
Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.
Tokmak
Конкретно нащі притири мають твердість 38-41. Я перевіряв ультразвуковим твердоміром. За Брінеллем 360-420 видавало. Твердомір повіряв на етплонних мірах твердості.
Конкретно нащі притири мають твердість 38-41. Я перевіряв ультразвуковим твердоміром. За Брінеллем 360-420 видавало. Твердомір повіряв на етплонних мірах твердості.
vlodko_lviv А які розміри теперишніх притирів і чому хочеться 30 х 6? 

- vlodko_lviv
- Найфоман
Tokmak
165-170*25*4 мм - розміри теперішні;
Хочеться товщиною 6 мм, щоб був жорсткіший, і щоб при шліфуванні його не "вело"
А ширина 30 мм, тому що 25 мм максимум товщини 4 мм.
165-170*25*4 мм - розміри теперішні;
Хочеться товщиною 6 мм, щоб був жорсткіший, і щоб при шліфуванні його не "вело"
А ширина 30 мм, тому що 25 мм максимум товщини 4 мм.
- GeorgCH
- Гуру-найфоман
RIKO писал(а):А вот таким набором по серейту?
Текстовая ссылка на видео - https://youtu.be/_ufue1riPu8
Life is a series of choices.
- RIKO
- Найфоман-эксперт
GeorgCH
Вполне возможно и до строгания волоса заточить
Вполне возможно и до строгания волоса заточить

UA----УКРАIНЦI АФIГЕННI
- vlodko_lviv
- Найфоман
Вчора точив свого Брута з К390. Почав з індії файн, камінь легко зняв сліди правки від мусата і проточив підводи, хоча роботи й було небагато. Потім взяв 400 Т2, прибрав риски після індії. Камінь теж "нормально" відпрацював. Далі пішов ГолдСтар 600. На моє здивування цей камінь досить швидко заставив підводи блистіти. В мікроскоп дійсно побачив поліровку підводів. Потім взяв РС1200, підводи стали матовими, кромка ніби-то стала рівнішою (хоча може то мені здається), очікуваного ефекту полірування не відбулося. На кінець пішов Шептон 12000, кромку відполірував, але його робота не дуже сподобалася: швидко "заполіровується" і перестає працювати, треба його збадьорювати для нормальної роботи.
Сьогодні перечитав про серію РС, як виявилося вона добре працює з нержавійками, а з такими вуглецево-ванадієвими монстрами як К390 - ні. А ось ГолдСтар якраз для вуглецевих сталей призначені. Тепер шкодую, що не купив у роксі ще 150 320 і 1000 камені з цієї серії, коли в них були 20% знижки.
Сьогодні перечитав про серію РС, як виявилося вона добре працює з нержавійками, а з такими вуглецево-ванадієвими монстрами як К390 - ні. А ось ГолдСтар якраз для вуглецевих сталей призначені. Тепер шкодую, що не купив у роксі ще 150 320 і 1000 камені з цієї серії, коли в них були 20% знижки.
vlodko_lviv Під час знижок був на Роксі, тримав у руках їхні притири. Шліфовані грубувато, і траплялись поперечні риски невідомого походження. Брати не став. Взяв Т2 320, Рубі 150 12мм товщини та AS-9 150 теж 12 мм, наклеїв на бланки, але ще не пробував. Як пояснив менеджер Максим, AS-9 рекомендують для шліфування поверхонь після електроерозійної обробки. Ну я й повівся. Попробую на порошкових сталях. На дотик щільніший, ніж Рубі.
- vlodko_lviv
- Найфоман
Tokmak
Дякую за інформацію про притири, а я буду чекати сезону знижок або буду їх клянчити
В них тут доволі толково зібрана, точніше перекладена, інформація про Борайди:
http://roks.in.ua/ru/info/gid-pokupatel ... ey-boride/
Попробувавши індію і на нержавійках, і на вуглецевих сталях, на даному етапі моєї хвороби мені грубих каменів не треба. Хоча... Голдстар би попробував
Дякую за інформацію про притири, а я буду чекати сезону знижок або буду їх клянчити
В них тут доволі толково зібрана, точніше перекладена, інформація про Борайди:
http://roks.in.ua/ru/info/gid-pokupatel ... ey-boride/
Попробувавши індію і на нержавійках, і на вуглецевих сталях, на даному етапі моєї хвороби мені грубих каменів не треба. Хоча... Голдстар би попробував

vlodko_lviv Взагалі-то у них магазин трохи іншого профілю, це менеджер Максим запропонував цю тему, як любитель заточки, і веде ії. І точив майже всіма каменями, які у них продаються. Жаль, не вдалось багато поспілкуватись, під час знижок було багато замовлень, весь час відволікали. 

Советский байкалит для тонкой заточки использовался без масла.
Теперь его нужно очищать?
Если да - то как?
Теперь его нужно очищать?
Если да - то как?
-
- Начинающий найфоман
Весь имеющийся у меня байкалит я использую (доведенным на разных порошках от F600 до F1200) исключительно с тончайшим слоем масла (оливковое рафинад, оливковое + апельсин, оливковое + апельсин + олеинка). После заточки или в промежутках мою камни салфеточкой с тонким слоем чистого оливкового рафинада. Результаты - превосходные. Заточка идет мягко, никакого мусора, камень после очистки всегда практически стерилен - никакой грязи на нем не остается.
Использовать камни (любые, включая алмазы, керамику и байкалит) без СОЖ полагаю чистой ересью, ведущей в шламу на столе и в воздухе и ускоренному износу камня.
Использовать камни (любые, включая алмазы, керамику и байкалит) без СОЖ полагаю чистой ересью, ведущей в шламу на столе и в воздухе и ускоренному износу камня.
- vlodko_lviv
- Найфоман
Не треба бути таким категоричним: алмази чи ельбори можна використовувати без СОЖ, частину борайдів теж можна використовувати без СОЖ.Alex Last писал(а):Использовать камни (любые, включая алмазы, керамику и байкалит) без СОЖ полагаю чистой ересью, ведущей в шламу на столе и в воздухе и ускоренному износу камня.
-
- Начинающий найфоман
Честно говоря, это мне напоминает ситуацию из одного фильма еще советских времен со ставшим нарицательным диалогом.vlodko_lviv писал(а):Не треба бути таким категоричним: алмази чи ельбори можна використовувати без СОЖ, частину борайдів теж можна використовувати без СОЖ.
Отец и сын варят суп из курицы.
Приходит мать и спрашивает
- вы курицу солили?
Отец отвечает
- потом!
Мать спрашивает
- а хоть потрошили?
Сын смотрит, что отец подозрительно умолк и, желая его поддержать
- ПОТОМ!
Возвращаясь к теме СОЖ при заточке камнями. Я ведь просто изложил описание того, как делаю я и как я отношусь к известному альтернативному (пофигисткому) подходу. Я не старался, и не буду ни с кем спорить. Просто рассказал как делаю я, и ПОЧЕМУ.
Конечно же, можно делать и не так.
Просто, если сделать ТАК, вы получите:
1. Меньше сухой дряни, рассыпанной по поверхности ваших камней, рук, стола, затачиваемого инструмента и в окружающем воздухе. (Дрянь, растворенная в СОЖ гораздо менее летуча и гораздо легче собирается и выбрасывается)
2. Достигается заметно более ровная и аккуратная риска, возможный перегрев микро-кромок немного минимизируется.
3. Износ камней уменьшается чуть ли не в несколько раз.
4. При заточке на масле камни практически не загрязняются и легко моются тем же маслом - абразивная гигиена. По этой причине при малейшей возможности стараюсь использовать сеты на масляной СОЖ, вода мне значительно менее удобна. Но и от воды, конечно же, не отказываюсь, если выхода нет.
5. Камни "звучат" по другому.
Думаю, можно найти и следующие пункты, но мне и перечисленных достаточно.
Кому все это все равно, тому вполне и запросто МОЖНО точить всухую ;)
Только что сверлил в свежеделаемом ящике 8 дырочек, 6 сквозь дерево и две сквозь металл, а потом дерево. Рука автоматически полезла в ящик и капнула олеинкой на разметку тех дырок что в металле.
Зачем? - потому что мне не все равно, сколько и как будет служить мое сверлышко, даже если речь идет о такой мелочи, как две дырки.
Почему? - да потому что воспитан я жизнью так, чтобы избегать в ней пофигизма.
- vlodko_lviv
- Найфоман
Alex Last
Ви заперечуєте очевидні речі, але, перепрошую, ви ж:
Ви заперечуєте очевидні речі, але, перепрошую, ви ж:
Не буду і я сперечатися, кожен точе, так як хоче. Вибачте за каламбур.Я не старался, и не буду ни с кем спорить.
Много рассуждений, а толку мало.
Так после использования без масла его как-то очищать нужно?
Так после использования без масла его как-то очищать нужно?
- vlodko_lviv
- Найфоман
Ted7
Звичайно потрібно. Капаєте масла на камінь, втираєте пальцем, витираєте серветкою. Так кілька разів поки серветка не буде чистою. Потім можна помити теплою водою з фейрі, наприклад, чи милом.
Звичайно потрібно. Капаєте масла на камінь, втираєте пальцем, витираєте серветкою. Так кілька разів поки серветка не буде чистою. Потім можна помити теплою водою з фейрі, наприклад, чи милом.
-
- Найфоман
Друзі. Потрібна допомога.
Потрібно нагострити ніж. Його позиціонують, як японський ніж для льоду.

Територіально ,ніж знаходиться у Києві.
Можливо хтось з киян візьметься?
І орієнтовну вартість роботи.(можна в приват)
Потрібно нагострити ніж. Його позиціонують, як японський ніж для льоду.

Територіально ,ніж знаходиться у Києві.
Можливо хтось з киян візьметься?
І орієнтовну вартість роботи.(можна в приват)
- xzAmsterdam
- Найфоман
https://youtu.be/cQPxyPP9lYw привет, народ) Вот в принципе ивсе
минутка юмора)))

Слова ранят , но намного больнее ранит серрейтор ...)
https://www.instagram.com/xzamsterdam/
- xzAmsterdam
- Найфоман
OlegF
Отпишу заточника в ЛС
Отпишу заточника в ЛС

Слова ранят , но намного больнее ранит серрейтор ...)
-
- Найфоман
xzAmsterdam писал(а):https://youtu.be/cQPxyPP9lYw привет, народ) Вот в принципе ивсеминутка юмора)))

Сам подібним чином точу, але ж не так грубо! В Руслана кут на вістрі вийшов десь під 90 градусів.
Сам я сильно спростив собі життя, коли знайшов вулканітовий круг (гумово-абразивний).
Тепер заточка домашніх кухонних ножів займає в мене 1 хв. на ніж. Проходжуся злегка по торцю (не по боковій поверхні, як Руслан), і, як тільки з"являється заусенець, переходжу на керамічний мусат. Двадцять рухів мусатом як правило достатньо, щоб заусенець відлетів і кромка загладилась від мікропили, отриманої після вулканіту. Кут заточки витримую в межах 45-55 градусів. Для моїх домашніх це дуже гострі ножі. В порівнянні з тим, що я бачив на кухнях в деяких кафе - також.
Хоча я розумію, що залежність від вулканітового круга, двигуна з частотником - це неправильно. Треба вміти швидко і вправно точити на звичайному широкому бруску (-ах) і вони є в мене... але...

- pr13s7
- Найфоман-эксперт
это минутка печалиxzAmsterdam писал(а):https://youtu.be/cQPxyPP9lYw привет, народ) Вот в принципе ивсеминутка юмора)))

- Мутний
- Гуру-найфоман
рідна заточка часто не радує теж ні гостротою ні красотою і рівномірністю, але ж всі звикли, тут мабуть те саме)
Хоча в кіоску наче і чапекс чи щось аналогічне було ж, але ж то попса)
Хоча в кіоску наче і чапекс чи щось аналогічне було ж, але ж то попса)
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
- пгупгу
- МАЙСТЕР
- Контактная информация:
Я теж подивився відос. Мені сподобалося, як дядько обдирає на точилі. Я б теж так робив аби вмів би. Ну а мусати-шкіри - то все на любителя.
-
- Гуру-найфоман
- Контактная информация:
Це точно.пгупгу писал(а):Я теж подивився відос. Мені сподобалося, як дядько обдирає на точилі. Я б теж так робив аби вмів би. Ну а мусати-шкіри - то все на любителя.
Аж подумалось продать все свои камни, купить электроточило и забыть эти все танцы с бубнами, суспензиями, гритами, феррами и т.п..

СМЕРТЬ РАШИСТСКИМ ОККУПАНТАМ!