Ідеальна геометрія для повсякденного ножа

Про все, що визначає ефективний різ - сталь, геометрія, зручне руків'я
Ответить
Аватара пользователя
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 4895
Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
Откуда: Днепр
Благодарил (а): 961 раз
Поблагодарили: 1590 раз

Идеальная геометрия

Сообщение olegpan »

Зольдатен, нельзя фрукты - потемнеет :)
Аватара пользователя
Зольдатен
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 7648
Зарегистрирован: 28 дек 2011, 11:13
Откуда: Київ
Благодарил (а): 2095 раз
Поблагодарили: 4992 раза

Идеальная геометрия

Сообщение Зольдатен »

А як же піттінг?! Це писк сезону, дядя Жора не дасть збрехати))
Аватара пользователя
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 4895
Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
Откуда: Днепр
Благодарил (а): 961 раз
Поблагодарили: 1590 раз

Идеальная геометрия

Сообщение olegpan »

Зольдатен, угу, судя по толщине клина после регринда - то там можно и сквозной питтинг словить при желании :-D
Последний раз редактировалось olegpan 14 апр 2023, 19:12, всего редактировалось 1 раз.
Аватара пользователя
Зольдатен
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 7648
Зарегистрирован: 28 дек 2011, 11:13
Откуда: Київ
Благодарил (а): 2095 раз
Поблагодарили: 4992 раза

Идеальная геометрия

Сообщение Зольдатен »

olegpan,
У спаїв колись була модель R наскрізь дірява, метал кружевами))
GREKA
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 642
Зарегистрирован: 25 фев 2017, 11:42
Откуда: Киев
Благодарил (а): 4051 раз
Поблагодарили: 1209 раз

Идеальная геометрия

Сообщение GREKA »

Зольдатен, Изображение
ХТО НЕ ЖИВ ПОСЕРЕД БУРІ, ТОЙ ЦІНИ НЕ ЗНАЄ СИЛІ
Леся Українка
Аватара пользователя
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 14628
Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
Откуда: Киев
Благодарил (а): 6947 раз
Поблагодарили: 12109 раз

Идеальная геометрия

Сообщение GeorgCH »

Зольдатен писал(а): 14 апр 2023, 18:50 А як же піттінг?!
тож про д2. виявляється сталь К390 дуже любить лимони та інші фрукти :) :-D
це моя відповідь американцю :D
Изображение
і патина стає кращою та одноріднішою
Life is a series of choices.
Аватара пользователя
fx27
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1259
Зарегистрирован: 24 июн 2012, 17:22
Откуда: Чернівці
Благодарил (а): 1982 раза
Поблагодарили: 1931 раз

Идеальная геометрия

Сообщение fx27 »

Изображение
Аватара пользователя
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 14628
Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
Откуда: Киев
Благодарил (а): 6947 раз
Поблагодарили: 12109 раз

Идеальная геометрия

Сообщение GeorgCH »

Изображение
:D в клубі говорять, що таке зведення к390 витримує легко
Life is a series of choices.
Alex_LV
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 4236
Зарегистрирован: 08 апр 2018, 18:29
Откуда: Львів
Благодарил (а): 7065 раз
Поблагодарили: 2186 раз

Идеальная геометрия

Сообщение Alex_LV »

GeorgCH,
зведення то так, але міцність цього клинка в ділянці спайдерхола після такого регрінду викликає серйозні сумніви ...
Аватара пользователя
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 14628
Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
Откуда: Киев
Благодарил (а): 6947 раз
Поблагодарили: 12109 раз

Идеальная геометрия

Сообщение GeorgCH »

Alex_LV, я пока на регрінд не вирішив,но іноді думаю... :smile:полірувати клин це дуже нудно :)
Life is a series of choices.
Аватара пользователя
norther
Експерт по фінкам
Експерт по фінкам
Сообщения: 6665
Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
Откуда: Kiev
Благодарил (а): 2454 раза
Поблагодарили: 4717 раз

Идеальная геометрия

Сообщение norther »

іноді думаю: "бластєри/лазєри" то канєшна смачний різ, правильна геометрія і т.п.
По суті, ніж при регринді отримує те зведення, який не отримав на заводі.
(а чи був повинен його отримати?)
Т.ч. ніж має бути ножем, тобто "різаком". По типу такого от складанного кухоннічка.
І виникає питання, а чи справді нам потрібний складаний ніж, зі зведенням кухонніка в 0.2-0.3 (0.4?)
і загальний кут заточки зазвичай на кухоннику 20-22, а на кишеньковому 34-36...
Тоді воно має смачний рєз. І виходить, що ми маємо справу зі змовою виробників,
які на великий більшості складаних ножів дають зведення в 0.5-0.8. (І покращення
цього процесу немає). Тобто змова і зрада. Нас змушують "ковтати" таке зведення,
а хто не хоче , той шукає можливість до виправлення геометрії по майстрах чи приватних конторах,
що за окремий кошт дороблюють до відповідного стану геометрію та зведення.
І питання зведення стосується не окремих ножів, чи певних моделей або партій.
Це систематична "помилка" в більшості складаних ножів. Тобто виробники нахабно
ігнорують певною мірою питання геометрії? Ігнорують одне з головних питань ножобудування?
Я не беру до уваги Опінелі (як варіант) чи шось подібне. Тобто , нашого брата-ножомана
виробники таки трохи дурять? Бо в серійному виробництві трохи важко дотримуватись
зведення 0.3? буде багато відбраковки? І перегріву клинка при регринді (з втратою міцності)?
Тобто на сьогодні немає того технічного прогресу/можливостей, що дасть можливість на більшості серійки мати
0.3? А як китайці свої ножі зводять в 0.3-0.4-0.5? Райк, ПетріфайдФіш, КевінДжон та багато інших
можуть? А інші, відомі і поважні , чомусь нє?
Ну а може ножу потрібне оте "зайве" зведення, що дає йому запас по міцності? Так, з певною
втратою "різучості". Але тоді ніж не просто кухоннік-рєзачок, а ще має трошки міцності
і стає більш універсальним.
Я про те, що можливо більшості серійних складаних ножів не потрібно бути кухонніками-рєзачками,
навіть, якщо це і дає більш приємний різ? Чи часто нам потрібен ніж, як складаний кухоннік?
Чи все ж таки, шось більш універсальне? Чи правильна ножова культура - це оті складані кухоники?

Я нещодавно перечитував пост одного з наших форумчан про те, що вартість/цінність сталі визначається тим,
як вона взагалі тримає нуль. І ці всі подводи та РК - то компроміси , щоб компенсувати не високу здатність
сталі тримати той нуль. І наступне питання: більшість ножів мають "на борту" порошок. І виникає питання,
як той порошок /РК тримає бокові навантаження зі зведенням 0.2 чи 0.5-0.6. Я оберу мабуть 0.5-0.6, щоб
не було вищерблень самої РК. Або як обираємо 0.2-0.3, то маємо розуміти, що тоді з таким ножем задіяти
всю свою силу ножової культури і нічого не колупати делікатним ламким кінчиком, і уникати бокових навантажень,
щоб РК не викрошувалась і мати той самий смачний "лазерний" рєз...

І якщо мене спитають: який ніж візьму на кишеню, зі зведенням 0.3 чи 0.6?
Чи обидва? Смачний різ, він як наркотік, потім не хочеться відмовлятись.
Але якщо питання, взяти один ніж, то зі зведенням 0.3 чи 0.6?
Невже ота різниця в зведенні в 0.3-0.4 так багато важить?
Аватара пользователя
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 4895
Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
Откуда: Днепр
Благодарил (а): 961 раз
Поблагодарили: 1590 раз

Идеальная геометрия

Сообщение olegpan »

norther писал(а): 15 апр 2023, 22:24 Невже ота різниця в зведенні в 0.3-0.4 так багато важить?
При резе - очень сильно ощущается.
Остальное - дело вкуса. Я ножи свыше 0,5 мм воспринимаю только в роли тактиков/загородных ножей, в городе то такое...
Аватара пользователя
norther
Експерт по фінкам
Експерт по фінкам
Сообщения: 6665
Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
Откуда: Kiev
Благодарил (а): 2454 раза
Поблагодарили: 4717 раз

Идеальная геометрия

Сообщение norther »

olegpan писал(а): 15 апр 2023, 22:38 Я ножи свыше 0,5 мм воспринимаю только в роли тактиков/загородных ножей, в городе то такое...
таких жеш переважна більшість (якщо про серійку)
І ніж зі зведенням в 0.3 за 2-3 роки користування та
після декількох епізодів заточування стає 0.5...


Про різницю в різі при зведенні в 0.3 чи 0.6 чудово розумію.
Последний раз редактировалось norther 15 апр 2023, 22:46, всего редактировалось 1 раз.
Аватара пользователя
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 4895
Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
Откуда: Днепр
Благодарил (а): 961 раз
Поблагодарили: 1590 раз

Идеальная геометрия

Сообщение olegpan »

norther, ну, как сказать, у меня мало ножей свыше 0,5 мм в поюзе, при выборе модели учитываю этот параметр.
Yurassik
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1774
Зарегистрирован: 26 мар 2022, 10:23
Откуда: Харків
Благодарил (а): 1593 раза
Поблагодарили: 1020 раз

Идеальная геометрия

Сообщение Yurassik »

Більшість виробників роблять велике зведення тому, що більшість користувачів - вандали, і тонке зведення угепають миттєво. А різницю між різом 0,25-0,3 і 0,5-0,7 відчуває тільки той, хто вправно ножем користується. Бачили б ви, чим деякі жіночки на кухні ріжуть...
Volodia
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 786
Зарегистрирован: 06 май 2021, 06:59
Откуда: Львів
Благодарил (а): 2923 раза
Поблагодарили: 319 раз

Идеальная геометрия

Сообщение Volodia »

Yurassik писал(а): 15 апр 2023, 23:01 Бачили б ви, чим деякі жіночки на кухні ріжуть
Може їм просто ніхто не купує нормальних ножів, дружина як раз спробувала японцем порізати, то тепер іншого ножа ніколи не бере якщо їй треба багато різати.
Аватара пользователя
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 4895
Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
Откуда: Днепр
Благодарил (а): 961 раз
Поблагодарили: 1590 раз

Идеальная геометрия

Сообщение olegpan »

Верно. Моя раньше говорила, чтобы я ей поддерживал средне-тупой нож, а то острым боится без опыта. А сейчас говорит как классно, что нож острый на кухне - уровня уверенного бритья запястья
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8335
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5618 раз
Поблагодарили: 7884 раза

Идеальная геометрия

Сообщение Ramok »

norther писал(а): 15 апр 2023, 22:24 Я не беру до уваги Опінелі (як варіант) чи шось подібне
Тільки хотів влізти з Опінелями, Кейсами і ГЕКами. Облом.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
norther
Експерт по фінкам
Експерт по фінкам
Сообщения: 6665
Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
Откуда: Kiev
Благодарил (а): 2454 раза
Поблагодарили: 4717 раз

Идеальная геометрия

Сообщение norther »

Ramok,
насправді трохи дивно, що вони ще з нормальним зведенням.
Хоча мій Кейс Содбастер - 0.75 :evil:
Ось це облом... бо користуватись таким трохи важкувато.
Аватара пользователя
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 8335
Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
Откуда: Чернігів
Благодарил (а): 5618 раз
Поблагодарили: 7884 раза

Идеальная геометрия

Сообщение Ramok »

norther, а на траппері? Содбастер та інший пластик, то таке. Середньостатистичне зведення на моїх 0.3 мм.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
Аватара пользователя
влад-ч
МАСТЕР
МАСТЕР
Сообщения: 1172
Зарегистрирован: 06 янв 2010, 21:55
Откуда: Чернигов
Благодарил (а): 14 раз
Поблагодарили: 203 раза

Идеальная геометрия

Сообщение влад-ч »

norther писал(а): 15 апр 2023, 22:24 Або як обираємо 0.2-0.3, то маємо розуміти, що тоді з таким ножем задіяти
всю свою силу ножової культури і нічого не колупати делікатним ламким кінчиком,
Хтось заважає зробити зведення 0,2 мм на 3/4 РК та 1 мм на кінчику ?
Yurassik
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1774
Зарегистрирован: 26 мар 2022, 10:23
Откуда: Харків
Благодарил (а): 1593 раза
Поблагодарили: 1020 раз

Идеальная геометрия

Сообщение Yurassik »

влад-ч писал(а): 16 апр 2023, 14:49 Хтось заважає зробити зведення 0,2 мм на 3/4 РК та 1 мм на кінчику ?
Точніше, на 10-15 мм клинку із підвищенням кута заточування до 40-45 градусів.
Аватара пользователя
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 14628
Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
Откуда: Киев
Благодарил (а): 6947 раз
Поблагодарили: 12109 раз

Идеальная геометрия

Сообщение GeorgCH »

norther,
дуже багато літер, ви за який варіант? :smile:
Изображение
особисто для мене зведення більше 0.5 неприйнятне :)
також і обух більше 3мм
Life is a series of choices.
Аватара пользователя
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 14628
Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
Откуда: Киев
Благодарил (а): 6947 раз
Поблагодарили: 12109 раз

Идеальная геометрия

Сообщение GeorgCH »

Yurassik писал(а): 16 апр 2023, 16:45 Точніше, на 10-15 мм клинку із підвищенням кута заточування до 40-45 градусів.
я зазвичай прошу збільшувати зведення у вістря вдвічі від основного
Life is a series of choices.
Аватара пользователя
tarkus
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 3288
Зарегистрирован: 11 апр 2015, 20:20
Откуда: Полтава
Поблагодарили: 1494 раза

Идеальная геометрия

Сообщение tarkus »

Коментар до останніх постів:

Изображение
Ответить

Вернуться в «Сталі, геометрія, теорія та практика різання»