
Ідеальна геометрія для повсякденного ножа
- olegpan
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 4895
- Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
- Откуда: Днепр
- Благодарил (а): 961 раз
- Поблагодарили: 1590 раз
Идеальная геометрия
Зольдатен, угу, судя по толщине клина после регринда - то там можно и сквозной питтинг словить при желании 

Последний раз редактировалось olegpan 14 апр 2023, 19:12, всего редактировалось 1 раз.
- GeorgCH
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 14628
- Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 6947 раз
- Поблагодарили: 12109 раз
Идеальная геометрия
тож про д2. виявляється сталь К390 дуже любить лимони та інші фрукти


це моя відповідь американцю


і патина стає кращою та одноріднішою
Life is a series of choices.
- GeorgCH
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 14628
- Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 6947 раз
- Поблагодарили: 12109 раз
Идеальная геометрия


Life is a series of choices.
-
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 4236
- Зарегистрирован: 08 апр 2018, 18:29
- Откуда: Львів
- Благодарил (а): 7065 раз
- Поблагодарили: 2186 раз
Идеальная геометрия
GeorgCH,
зведення то так, але міцність цього клинка в ділянці спайдерхола після такого регрінду викликає серйозні сумніви ...
зведення то так, але міцність цього клинка в ділянці спайдерхола після такого регрінду викликає серйозні сумніви ...
- GeorgCH
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 14628
- Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 6947 раз
- Поблагодарили: 12109 раз
Идеальная геометрия
Alex_LV, я пока на регрінд не вирішив,но іноді думаю...
полірувати клин це дуже нудно 


Life is a series of choices.
- norther
- Експерт по фінкам
- Сообщения: 6665
- Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
- Откуда: Kiev
- Благодарил (а): 2454 раза
- Поблагодарили: 4717 раз
Идеальная геометрия
іноді думаю: "бластєри/лазєри" то канєшна смачний різ, правильна геометрія і т.п.
По суті, ніж при регринді отримує те зведення, який не отримав на заводі.
(а чи був повинен його отримати?)
Т.ч. ніж має бути ножем, тобто "різаком". По типу такого от складанного кухоннічка.
І виникає питання, а чи справді нам потрібний складаний ніж, зі зведенням кухонніка в 0.2-0.3 (0.4?)
і загальний кут заточки зазвичай на кухоннику 20-22, а на кишеньковому 34-36...
Тоді воно має смачний рєз. І виходить, що ми маємо справу зі змовою виробників,
які на великий більшості складаних ножів дають зведення в 0.5-0.8. (І покращення
цього процесу немає). Тобто змова і зрада. Нас змушують "ковтати" таке зведення,
а хто не хоче , той шукає можливість до виправлення геометрії по майстрах чи приватних конторах,
що за окремий кошт дороблюють до відповідного стану геометрію та зведення.
І питання зведення стосується не окремих ножів, чи певних моделей або партій.
Це систематична "помилка" в більшості складаних ножів. Тобто виробники нахабно
ігнорують певною мірою питання геометрії? Ігнорують одне з головних питань ножобудування?
Я не беру до уваги Опінелі (як варіант) чи шось подібне. Тобто , нашого брата-ножомана
виробники таки трохи дурять? Бо в серійному виробництві трохи важко дотримуватись
зведення 0.3? буде багато відбраковки? І перегріву клинка при регринді (з втратою міцності)?
Тобто на сьогодні немає того технічного прогресу/можливостей, що дасть можливість на більшості серійки мати
0.3? А як китайці свої ножі зводять в 0.3-0.4-0.5? Райк, ПетріфайдФіш, КевінДжон та багато інших
можуть? А інші, відомі і поважні , чомусь нє?
Ну а може ножу потрібне оте "зайве" зведення, що дає йому запас по міцності? Так, з певною
втратою "різучості". Але тоді ніж не просто кухоннік-рєзачок, а ще має трошки міцності
і стає більш універсальним.
Я про те, що можливо більшості серійних складаних ножів не потрібно бути кухонніками-рєзачками,
навіть, якщо це і дає більш приємний різ? Чи часто нам потрібен ніж, як складаний кухоннік?
Чи все ж таки, шось більш універсальне? Чи правильна ножова культура - це оті складані кухоники?
Я нещодавно перечитував пост одного з наших форумчан про те, що вартість/цінність сталі визначається тим,
як вона взагалі тримає нуль. І ці всі подводи та РК - то компроміси , щоб компенсувати не високу здатність
сталі тримати той нуль. І наступне питання: більшість ножів мають "на борту" порошок. І виникає питання,
як той порошок /РК тримає бокові навантаження зі зведенням 0.2 чи 0.5-0.6. Я оберу мабуть 0.5-0.6, щоб
не було вищерблень самої РК. Або як обираємо 0.2-0.3, то маємо розуміти, що тоді з таким ножем задіяти
всю свою силу ножової культури і нічого не колупати делікатним ламким кінчиком, і уникати бокових навантажень,
щоб РК не викрошувалась і мати той самий смачний "лазерний" рєз...
І якщо мене спитають: який ніж візьму на кишеню, зі зведенням 0.3 чи 0.6?
Чи обидва? Смачний різ, він як наркотік, потім не хочеться відмовлятись.
Але якщо питання, взяти один ніж, то зі зведенням 0.3 чи 0.6?
Невже ота різниця в зведенні в 0.3-0.4 так багато важить?
По суті, ніж при регринді отримує те зведення, який не отримав на заводі.
(а чи був повинен його отримати?)
Т.ч. ніж має бути ножем, тобто "різаком". По типу такого от складанного кухоннічка.
І виникає питання, а чи справді нам потрібний складаний ніж, зі зведенням кухонніка в 0.2-0.3 (0.4?)
і загальний кут заточки зазвичай на кухоннику 20-22, а на кишеньковому 34-36...
Тоді воно має смачний рєз. І виходить, що ми маємо справу зі змовою виробників,
які на великий більшості складаних ножів дають зведення в 0.5-0.8. (І покращення
цього процесу немає). Тобто змова і зрада. Нас змушують "ковтати" таке зведення,
а хто не хоче , той шукає можливість до виправлення геометрії по майстрах чи приватних конторах,
що за окремий кошт дороблюють до відповідного стану геометрію та зведення.
І питання зведення стосується не окремих ножів, чи певних моделей або партій.
Це систематична "помилка" в більшості складаних ножів. Тобто виробники нахабно
ігнорують певною мірою питання геометрії? Ігнорують одне з головних питань ножобудування?
Я не беру до уваги Опінелі (як варіант) чи шось подібне. Тобто , нашого брата-ножомана
виробники таки трохи дурять? Бо в серійному виробництві трохи важко дотримуватись
зведення 0.3? буде багато відбраковки? І перегріву клинка при регринді (з втратою міцності)?
Тобто на сьогодні немає того технічного прогресу/можливостей, що дасть можливість на більшості серійки мати
0.3? А як китайці свої ножі зводять в 0.3-0.4-0.5? Райк, ПетріфайдФіш, КевінДжон та багато інших
можуть? А інші, відомі і поважні , чомусь нє?
Ну а може ножу потрібне оте "зайве" зведення, що дає йому запас по міцності? Так, з певною
втратою "різучості". Але тоді ніж не просто кухоннік-рєзачок, а ще має трошки міцності
і стає більш універсальним.
Я про те, що можливо більшості серійних складаних ножів не потрібно бути кухонніками-рєзачками,
навіть, якщо це і дає більш приємний різ? Чи часто нам потрібен ніж, як складаний кухоннік?
Чи все ж таки, шось більш універсальне? Чи правильна ножова культура - це оті складані кухоники?
Я нещодавно перечитував пост одного з наших форумчан про те, що вартість/цінність сталі визначається тим,
як вона взагалі тримає нуль. І ці всі подводи та РК - то компроміси , щоб компенсувати не високу здатність
сталі тримати той нуль. І наступне питання: більшість ножів мають "на борту" порошок. І виникає питання,
як той порошок /РК тримає бокові навантаження зі зведенням 0.2 чи 0.5-0.6. Я оберу мабуть 0.5-0.6, щоб
не було вищерблень самої РК. Або як обираємо 0.2-0.3, то маємо розуміти, що тоді з таким ножем задіяти
всю свою силу ножової культури і нічого не колупати делікатним ламким кінчиком, і уникати бокових навантажень,
щоб РК не викрошувалась і мати той самий смачний "лазерний" рєз...
І якщо мене спитають: який ніж візьму на кишеню, зі зведенням 0.3 чи 0.6?
Чи обидва? Смачний різ, він як наркотік, потім не хочеться відмовлятись.
Але якщо питання, взяти один ніж, то зі зведенням 0.3 чи 0.6?
Невже ота різниця в зведенні в 0.3-0.4 так багато важить?
- olegpan
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 4895
- Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
- Откуда: Днепр
- Благодарил (а): 961 раз
- Поблагодарили: 1590 раз
Идеальная геометрия
При резе - очень сильно ощущается.
Остальное - дело вкуса. Я ножи свыше 0,5 мм воспринимаю только в роли тактиков/загородных ножей, в городе то такое...
- norther
- Експерт по фінкам
- Сообщения: 6665
- Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
- Откуда: Kiev
- Благодарил (а): 2454 раза
- Поблагодарили: 4717 раз
Идеальная геометрия
таких жеш переважна більшість (якщо про серійку)
І ніж зі зведенням в 0.3 за 2-3 роки користування та
після декількох епізодів заточування стає 0.5...
Про різницю в різі при зведенні в 0.3 чи 0.6 чудово розумію.
Последний раз редактировалось norther 15 апр 2023, 22:46, всего редактировалось 1 раз.
- olegpan
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 4895
- Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
- Откуда: Днепр
- Благодарил (а): 961 раз
- Поблагодарили: 1590 раз
Идеальная геометрия
norther, ну, как сказать, у меня мало ножей свыше 0,5 мм в поюзе, при выборе модели учитываю этот параметр.
-
- Найфоман
- Сообщения: 1774
- Зарегистрирован: 26 мар 2022, 10:23
- Откуда: Харків
- Благодарил (а): 1593 раза
- Поблагодарили: 1020 раз
Идеальная геометрия
Більшість виробників роблять велике зведення тому, що більшість користувачів - вандали, і тонке зведення угепають миттєво. А різницю між різом 0,25-0,3 і 0,5-0,7 відчуває тільки той, хто вправно ножем користується. Бачили б ви, чим деякі жіночки на кухні ріжуть...
-
- Найфоман
- Сообщения: 786
- Зарегистрирован: 06 май 2021, 06:59
- Откуда: Львів
- Благодарил (а): 2923 раза
- Поблагодарили: 319 раз
Идеальная геометрия
Може їм просто ніхто не купує нормальних ножів, дружина як раз спробувала японцем порізати, то тепер іншого ножа ніколи не бере якщо їй треба багато різати.
- olegpan
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 4895
- Зарегистрирован: 22 дек 2010, 02:39
- Откуда: Днепр
- Благодарил (а): 961 раз
- Поблагодарили: 1590 раз
Идеальная геометрия
Верно. Моя раньше говорила, чтобы я ей поддерживал средне-тупой нож, а то острым боится без опыта. А сейчас говорит как классно, что нож острый на кухне - уровня уверенного бритья запястья
- Ramok
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 8335
- Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
- Откуда: Чернігів
- Благодарил (а): 5618 раз
- Поблагодарили: 7884 раза
Идеальная геометрия
Тільки хотів влізти з Опінелями, Кейсами і ГЕКами. Облом.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
- norther
- Експерт по фінкам
- Сообщения: 6665
- Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
- Откуда: Kiev
- Благодарил (а): 2454 раза
- Поблагодарили: 4717 раз
Идеальная геометрия
Ramok,
насправді трохи дивно, що вони ще з нормальним зведенням.
Хоча мій Кейс Содбастер - 0.75
Ось це облом... бо користуватись таким трохи важкувато.
насправді трохи дивно, що вони ще з нормальним зведенням.
Хоча мій Кейс Содбастер - 0.75

Ось це облом... бо користуватись таким трохи важкувато.
- Ramok
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 8335
- Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
- Откуда: Чернігів
- Благодарил (а): 5618 раз
- Поблагодарили: 7884 раза
Идеальная геометрия
norther, а на траппері? Содбастер та інший пластик, то таке. Середньостатистичне зведення на моїх 0.3 мм.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
- влад-ч
- МАСТЕР
- Сообщения: 1172
- Зарегистрирован: 06 янв 2010, 21:55
- Откуда: Чернигов
- Благодарил (а): 14 раз
- Поблагодарили: 203 раза
-
- Найфоман
- Сообщения: 1774
- Зарегистрирован: 26 мар 2022, 10:23
- Откуда: Харків
- Благодарил (а): 1593 раза
- Поблагодарили: 1020 раз
- GeorgCH
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 14628
- Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 6947 раз
- Поблагодарили: 12109 раз
Идеальная геометрия
norther,
дуже багато літер, ви за який варіант?
особисто для мене зведення більше 0.5 неприйнятне
також і обух більше 3мм
дуже багато літер, ви за який варіант?


особисто для мене зведення більше 0.5 неприйнятне

також і обух більше 3мм
Life is a series of choices.
- GeorgCH
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 14628
- Зарегистрирован: 01 окт 2009, 11:47
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 6947 раз
- Поблагодарили: 12109 раз
Идеальная геометрия
я зазвичай прошу збільшувати зведення у вістря вдвічі від основного
Life is a series of choices.