Ножові сталі.

Про все, що визначає ефективний різ - сталь, геометрія, зручне руків'я
Ответить
Ross
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 2223 раза

Ножевые стали.

Сообщение Ross »

O.Phesun писал(а): 24 фев 2023, 12:07 та я б не сказав шо вторинна сталь
Ну смотря для чего . Толстый кухонник с хреновой геометрией резать не будет с любой сталью
Простенький опинель работает на отлично .
Ну а клин в клин ....ну то такое :D
Фішер Мен
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Благодарил (а): 951 раз

Ножевые стали.

Сообщение Фішер Мен »

Ось, знайшов. Сам Льоня написав

Изображение
Так не завжди буде
O.Phesun
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Благодарил (а): 203 раза

Ножевые стали.

Сообщение O.Phesun »

Ross писал(а): 24 фев 2023, 12:12 Простенький опинель работает на отлично .
по продуктах.. а от я кілька днів тому більше години зализував замини на рк в опінелі, яким син на рибі зрізав залишки льоски з стального поводка блешні.. а от клинок Ясинецького зХ12 не заминається і не кришиться.. а його клинок з авторської сталі пробує кришитись при тих самих операціях на рибі.. без претензій до майстра.. бо справді на кожному ділу свій інструмент.. але виходить так, шо у гарної сталі з гарною термічкою більше дєл..)
Последний раз редактировалось O.Phesun 24 фев 2023, 12:26, всего редактировалось 2 раза.
О. О. Phesun ::hi:::
Ross
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 2223 раза

Ножевые стали.

Сообщение Ross »

O.Phesun,
По этому я и написал
Ross писал(а): 24 фев 2023, 12:12 Ну смотря для чего
На с дуру то можно и сами знаете что сломать :D
Ну и в тесте то кухоники , они то как раз для продуктов .
Последний раз редактировалось Ross 24 фев 2023, 12:25, всего редактировалось 1 раз.
O.Phesun
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР

Ножевые стали.

Сообщение O.Phesun »

Ross, я там трохи дописав
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Благодарил (а): 5612 раз

Ножевые стали.

Сообщение Ramok »

O.Phesun писал(а): 24 фев 2023, 12:17 більше години зализував замини на рк в опінелі, яким син на рибі зрізав залишки льоски з стального поводка блешні..
У Вас дуже талановитий син. Це ж як так треба зрізати :D
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
O.Phesun
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР

Ножевые стали.

Сообщение O.Phesun »

Ramok писал(а): 24 фев 2023, 12:26 У Вас дуже талановитий син. Це ж як так треба зрізати
ви не помічали, що більшість людей, які не читають нашого форуму... не ріжуть.. вони беруть, притуляють ніж до матеріалу і тупо жмуть вниз)).. коли не получається продавить тільки потім починають пилять.. тому тут закидать шось сину- даром слова тратить..
на нг кум бере свіжий багет і мій ніж.. мається бутери робить з ікрою.. тупо давить на хрустку тверду скоринку .. ну і багет плющиться.. він мені дорікає за тупість ножа.. я беру ножа і з поводом рівно ріжу хліб .. ну і розказую йому паралельно.. про його здібності , в плані того шо їх треба якось розвивати.. в 50 років.. порекомендував ваші пости почитати.. для підвищення ножової культури..
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножевые стали.

Сообщение Ramok »

O.Phesun, та я не за то. Коли ріжеш по повідцю, то намагаєшся його у першу чергу не подряпати, по потім шнури рвати на ньому ж і будеш. Я на риболовлі часто свої ножі давав навіть незнайомим людям. І всі різали дуже обережно, щоб не пошкодити вертлюги-повідець. Я, чесно кажучи не уявляю, як так можна пошкодити. Може він консерву відкрив? Тоді повірю.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
O.Phesun
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР

Ножевые стали.

Сообщение O.Phesun »

вузел зістругував з поводка.. там буває таке.. коли навязано погано..
Ramok
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман

Ножевые стали.

Сообщение Ramok »

O.Phesun, та знаю, я сам студент-рибалка. Грубо кажучи, півтора року стажу спіннінгового.
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 2654 раза

Ножевые стали.

Сообщение Мутний »

GeorgCH, якраз про 110 згадував і ціни, 60 за б/в і 100 за м новий там платити немає за що
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 6947 раз

Ножевые стали.

Сообщение GeorgCH »

Мутний, це про сталь чи ніж?
Life is a series of choices.
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Ножевые стали.

Сообщение Мутний »

GeorgCH, ціни в нас дізнався і згадав враження від грінду, заточки та сталі, а це ще й тест глянув. Тому про все разом)
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
leoyas
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Благодарил (а): 3 раза

Ножевые стали.

Сообщение leoyas »

O.Phesun, спрощувати інколи корисно, для кращого розуміння, але спрощення не можна робити методом "відрізати вуха і приклеїти до п'ят". Це буде не спрощення, а спотворення вже. Розумієте писати:"клинок такого-то зі сталі такої-то не кришиться і не заминається" - це в певній мірі ні про що, як і те, що "клинок того ж самого з іншої сталі хоче кришитися при тих же навантаженнях". Я теж без претензій до вас, але це от якраз про ГЕОМЕТРІЮ. Тож мусимо спробувати вірно розставити акценти. Я вперто відстоюю концепцію "Задача-Геометрія-Структура". Це означає, що спочатку потрібно окреслити коло задач для ножа, зрозуміти чи немає серед них взаємовиключних(чим вужче коло однотипних задач тим краще ніж справиться з усіма ними і відповідно універсальний ніж зробить все однаково хуйово). Далі відбувається підбір ГЕОМЕТРІЇ, яка дозволить виконати поставлені задачі МАКСИМАЛЬНО КОМФОРТНО(рубати кухонником зведеним в 0,1мм від обуха в 3 мм при ширині в 35-40мм так само тупо, як нарізати овочі на салат класичним пуукко зведеним кутом 20 градусів в 0 при товщині 3,2 мм, вірніше з наявністю певних навичок виконати поставлені задачі можна, навіть з прийнятним результатом, питання лише в комфортності роботи, а ми тут за що боремося?), а вже на фінальній стадії відбувається підбір СТРУКТУРИ СТАЛІ, яка ДОЗВОЛИТЬ МАСКИМАЛЬНО ВИТРИМУВАТИ ГЕОМЕТРІЮ РІЖУЧОЇ КРАЙКИ МІЖ ПЕРЕТОЧКАМИ НОЖА(або ставка робиться на зносостійкість і РК довго тупиться, або ставка робиться на легкість правки і тоді РК легко відновлює первинну або схожу до неї гостроту шляхом механічної правки). І за це відповідає якраз СТРУКТУРА сталі. Не марка і не майстер, вірніше вони, бо вони до неї причетні більше ніж хтось інший, бо вони якраз ті, хто на неї впливають і її створюють, але то потім, а як узагальнююче поняття саме вона: СТРУКТУРА. Певне розташування структурних елементів сталі в певному порядку.. Підбір потрібної структури сталі для ножа лежить виключно на Майстрі, його знаннях і досвіді, бо фундаментальна наука ніколи не занурювалася в такі вузькоспеціальні "маріанські впадини" через відсутність такої потреби у промисловості, тому наука і залишила нам такий щедрий набір можливостей з правом посперечатися яка сталь краща, хоча сперечатися ми маємо про інше, але це питання ДУЖЕ складне і не для цієї теми. Щодо структури вказані крайні реперні точки, між ними є купа варіацій в залежності від рівня прокачки юзера. Ці варіації - плід обговорення між Майстром і Юзером.
Викинути з цього логічного ланцюжка, на мою думку нічого не вдасться. Вірніше можна, але тоді з'явиться купа думок, в яких вуха будуть приліплені до п'ят, а решта викинуто.

Стосовно особисто вашого випадку, Пане O.Phesun, то у вас, наскільки я зрозумів, клинок з авторської сталі має класичну скандинавську геометрію зі зведенням в нуль. Даремно ви, попри поради товаришів, не звернулися до автора клинка(багато б для себе прояснили). У Вас якраз немає зв'язку між задачами та геометрією, тому й висновки, що сталь Х12 від Ясинецького не заминається й не кришиться, а його ж авторська хоче кришитися при рівних задачах. Ви не зважаєте на геометрію клинка і це є головна помилка. Будь-яка ріжуча крайка будь-якого клинка постраждає від падіння на бетонну підлогу і вважатти, що замин на кромці після падіння на бетонну підлогу лікується, а вилом ні - ПОМИЛКА(це я з огляду на Ваші коментарі в інших темах). Відкидати мою помилку теж не можна і це ще раз підтверджує написане вище. Якщо на Вашому клинку після падіння відбувся вилом шматка кромки, то постає головне питання: наявності пластичної деформації на місці вилому? Якщо вона є, то з клинком все добре, ріжуча крайка просто не витримала навантаження(і це про геометрію і питання до юзера, бо перевищено поріг допустимого навантаження на РК при наявній геометрії), якщо пластичної деформації немає, то це вже питання до автора клинка, бо структура не відповідає геометрії(або недостатньо знята тетрагональність мартенсита(недостатній відпуск) або занадто крупне зерно). Якщо перше, то підвод все вилікує, якщо друге, то автор висить вам новий клинок. Якщо Вам цікаво дізнатися, що саме відбулося - відправте мені ножа, я вам чесно і неупереджено розкажу і покажу на відео хто з нас помиляється.
leoyas
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Благодарил (а): 3 раза

Ножевые стали.

Сообщение leoyas »

Тут побіжно торкався цого питання. Тема була дещо інша, але про задачі-геометрія-структура там теж є.

Текстовая ссылка на видео - https://youtu.be/Ig9VWVjqf3o
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Ножевые стали.

Сообщение Мутний »

Шикарна тема і важливі питання в ній, для серійного виробництва звісно мало користі, але для себе і свого ножа саме то.
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Ножевые стали.

Сообщение GeorgCH »

Мутний, ну тоді переходимо на 15v :smile:
а ще хочу 125 v c кастомною термічкою :)
Зольдатен
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 2095 раз

Ножевые стали.

Сообщение Зольдатен »

Многа букф, ниасилил :smile:
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Ножевые стали.

Сообщение Мутний »

GeorgCH, хах, так якраз там мова що вибір не через марку сталі, а задачі робити вірно, а потім під то сталь і обробку підбирають, щоб отримати структуру й конструкцію під ті задачі. Якщо звісно не стоїть задача дістати модель якогось ножа з всіма можливими сталями, що в нього бувають.
Та від структури навіть нержавіючі властивості змінюються, ламкість, в'язкість й т.п. на серійному ножу то недосяжно, там продають те що вигідно виготовляти і можуть рекламувати просто буквами)
GeorgCH
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Ножевые стали.

Сообщение GeorgCH »

Мутний, так у ножа одне завдання-добре різати і довго :-D я орієнтуюсь на утримання гостроти та геометрію :)
а мікроструктура 15v яка :-D Изображение
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Ножевые стали.

Сообщение Мутний »

GeorgCH, в мене улюбленців й досі немає, але з кастомних лише х12, н690, ді90, м390 й пробував, для складального б все чудово з ними, а на фікс мені потрібно щось більше, значно більше дуракостійке та поки хз що саме. К390, 3в щось таке спробувати хочу колись, бо з не порошків шх15 хіба чи що там ще є.
Yurassik
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 1591 раз

Ножевые стали.

Сообщение Yurassik »

Мутний писал(а): 25 фев 2023, 12:32 на фікс мені потрібно щось більше, значно більше дуракостійке та поки хз що саме.
Дуракостійке - це більш до геометрії питання. 5-6 мм завтовшки та зведення 0,7-1 мм з повним кутом десь 60 градусів, якось так. Ломака-сокиряка.
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Ножевые стали.

Сообщение Мутний »

Yurassik, з такими характеристиками навіть Скіф та Кізляр будуть триматися, то не цікаво, в крайньому випадку конвекс. А в ідеалі сканді комбо, або хоча б 3/4 спуски і 0.4мм та 0.8 кінчик. І теж рубака-сокиряка й все таке, тупо зубило не моє.
O.Phesun
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР

Ножевые стали.

Сообщение O.Phesun »

leoyas писал(а): 24 фев 2023, 22:46 тому й висновки, що сталь Х12 від Ясинецького не заминається й не кришиться, а його ж авторська хоче кришитися при рівних задачах.
leoyas, та я просто привів приклад двох ножів з однаковою геометрією з різних сталей.. од одного майстра.. я взагалі вважаю , що нема чого купляти м390 якщо є змога купити х12 від майстра.. нема за шо переплачувать.. але це моя така думка.. нікому її не нав'язую.. ну просто влюбльон в цю стальку.. тому й нахвалюю.. у мене є ще .. скіки.. два ножа од Кононова, штук три з поковок Тапіра зроблені.. з Х12 і є від Кононова пара з інших сталей.. і від Тапіра з х12ф і х12мф..і від коваля з Харкова.. і при спусках від обуха приблизно однаковому зведенні х12 виграє.. от і все шо я хотів сказать.. просто шоб підвердити прикладом тезу, що сталь таки важить.. без всяких закидів до майстрів.. знав би на реакцію, краще про ножі Кононова написав.. Якщо ви скажете, що це херня і випадковість, я вам повірю наслово.. але тоді спитаю, чого ви для авторської сталі взяли за основу х12..а не якусь іншу..
чого мені звертатись до вас, як я розумію, шо при зведенні в 0, одна сталь буде кришитись а інша ні, при специфічних нагрузках на рк, бо різна структура.? я колись учив ото усьо.. феріти, мартенсіти оті.. оте все, що альтернативщики і любителі пласкої землі називають псевдонаукою, бо не вірять в мікроскоп..
olegpan
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 960 раз

Ножевые стали.

Сообщение olegpan »

O.Phesun, если смотреть чисто по составу, то М390 должна быть интереснее. Х12МФ просто не за счет чего быть лучше, ну и, конечно, она заметно более ржавучая.
Так что, скорее всего, разница просто в термичке - х12 была затермичена лучше в конкретных ножах.
Ответить

Вернуться в «Сталі, геометрія, теорія та практика різання»