Кто какую сталь выберет?

Про все, що визначає ефективний різ - сталь, геометрія, зручне руків'я
Ответить
Dima_atopol
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Re: Кто какую сталь выберет?

Сообщение Dima_atopol »

Hunter
А чего так? У гуру слов нет? :-D
808
Бред сивой кобылы. Зря потратил 2-е мин. своей жизни (ну нечего там слушать почти 19-ть мин.)
Теперь у меня 2-а 630-х Benchmade Skirmish и ношу 630-й, как ЕДС :)
P.S. ищу третий...
P.P.S. Не ищи подвох, там где его нет.
808
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 3 раза

Сообщение 808 »

pr13s7 писал(а):можно сходу вспомнить знаменитый срач по поводу тяпки от РБ
Ну это то мы все видели. Думаю, у любой фирмы хейтеров и сторонников приблизительно поровну. Просто я немного не об этом. Не об авторе монолога, а о самом монологе.
Dima_atopol писал(а):Зря потратил 2-е мин. своей жизни (ну нечего там слушать почти 19-ть мин.)
Да частично согласен. Частично. Но интересовал конкретно отрезок про порошки. Про все остальное не комментирую, но что касается именно порошков, то не скажу, что его слова уж совсем не нашли отклика, хоть и слабого, в моем восприятии.
Exibiche
Найфоман
Найфоман

Сообщение Exibiche »

808 писал(а):... Но интересовал конкретно отрезок про порошки. Про все остальное не комментирую, но что касается именно порошков, то не скажу, что его слова уж совсем не нашли отклика, хоть и слабого, в моем восприятии.
А що саме в словах цього "дремучего" тебе зачепило?
808
Найфоман
Найфоман

Сообщение 808 »

Exibiche
Привіт. Знав, що відмітишся тут, чекав уже :-D .
В двох словах та ще й через форум важко висловитись. Але якщо бути лаконічним, то не оспорюю, звичайно, перевагу порошків над інструменталками, але якщо розглядати, в тому числі, ціну порошків, яка може бути вищою в рази, а то й на порядки, то не впевнений, що ця перевага себе виправдовує по комфорту і якості різу.
Вибачаюсь, якщо надто сумбурно висловлююсь, але якось так. Я вже давно над цим задумувався, але гнав цю думку від себе, як крамольну. А тут щось прорвало...
Exibiche
Найфоман
Найфоман

Сообщение Exibiche »

808
Привіт.
"Порошок" - це технологія виготовлення сплаву. Дає можливість отримати чистіший і однорідніший сплав, а також отримати сплави, які іншим чином отримати неможливо. Ця технологія дорожча + деякі сталі ліговані дорогими елементами. Звідси і ціна.

Некоректно порівнювати "порошок" - "не порошок" в рамках різного складу. Те що чеше цей алкаш на відео меле - повна туфта. Як можна порівняти Х12МФ з Елмаксом???
В Елмакс хрому на 6% більше, ванадію на 2%. Нехай би порівнював її з порошковою Д2.

З приводу "маркетингових назв", а що в цьому поганого.
По перше - зручно, по друге - звучно.
Ти візьми склад того ж Рекса, про який згадувалось і напиши його марку формулою. Р10Х4МФ... Ця назва по великому рахунку ні про що не говорить, губить половину складу і морочить голову. Або щось типу 40CrMnNiMoS8-6, 75CrMoNiW67... Це тобі не У8 в якої 0,8% Углерода і "випадкові" домішки.
А тепер уяви, як би усім було нам зручно пам'ятати марки наших улюблених сталей у формульному вигляді і спілкуватись про них. Те саме і в бізнесі - виробництві. Менеджеру з продажу чи постачання потрібно знати складні назви, формули..? Це повинні знати технологи, а усім решта від рядового працівника до бухгалтера це - складнощі в роботі, підвищена ймовірність випадкової помилки... Крім того існує багато систем маркування сталей, в кожній країні традиційно свої, а нові сталі часто не попадають під традиційне маркування. Виробники називають так як їм зручно.
808
Найфоман
Найфоман

Сообщение 808 »

Exibiche
Я думаю, що ми говоримо не зовсім про одне і те ж. Я, власне, хотів звернути увагу не на звучні назви порошків і не порівнювати Елмакс із Х12МФ. Я просто схиляюсь останнім часом до думки, що порошкові сталі на ножах - це більше мода. І якщо розглядати порошок не як просто сталь, а крізь призму використання виробу, виготовленого з неї, в даному випадку ножа, то не впевнений я, що цей ніж виправдає свою ціну.
Ні, я звичайно розумію, що ти можеш сказати: чувак, а для чого тоді люди прагнуть їздити... хм... на Мерсах :-D ? Жига ж теж добре їде, а по ціні дешевша. І будеш десь правий. Але я, чомусь, впевнений, що в сукупності Мерс виправдовує свою різницю в ціні перед Жигою, а ніж з порошка перед звичайною інструменталкою - ні.
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 2654 раза

Сообщение Мутний »

нові технології- нові ціни, це як 8-бітна приставка і сучасний телефон/комп, переваги кожен сам оцінює чи потрібні такі)
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
Serhio
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 210 раз

Сообщение Serhio »

Мутний писал(а):нові технології- нові ціни, це як 8-бітна приставка і сучасний телефон/комп, переваги кожен сам оцінює чи потрібні такі)
А какие преимущества даёт порошок перед другими, более старыми (?) сталями? К примеру, та же д2? Ну или х12мф?
Exibiche
Найфоман
Найфоман

Сообщение Exibiche »

808
Виправдає чи не виправдає ціну ніж з порошка... Тобі здається - ні.

А що ти порівнюєш крім ціни? Які критерії оцінки? Що саме ти порівнював в аналогічному хімскладі?
Я тільки D2, ATS-34, M4.

Образно. Ти порівнюєш Х12МФ з, наприклад, К390. Чи Р6M5 з РЕКсом. Таке порівняння ти вважаєш адекватним? Так, ці порошки дорожчі, але вони на десяток голів "кращі".
Exibiche
Найфоман
Найфоман

Сообщение Exibiche »

Serhio
Ось дивіться:
Изображение
і продовження
Изображение
Звертайте увагу на геометрію кривої і на її положення відносно інших. Чим ближче крива до осі Х, тим краща зносостійкість РК на канаті.
808
Найфоман
Найфоман

Сообщение 808 »

Мутний писал(а):нові технології- нові ціни, це як 8-бітна приставка і сучасний телефон/комп, переваги кожен сам оцінює чи потрібні такі)
Е ні. Скажімо, якщо 8-бітна приставка в ТІ часи коштувала 300 баксів і сучасний телефон зараз теж 300 баксів, то питань нема. Науково-технічний прогрес і все таке. Ага. Це я веду до того, що якби ніж з порошка сьогодні коштував би стільки, скільки ніж із х12мф кільканадцять років назад, то нехай. Але ж це не так.
Последний раз редактировалось 808 29 июн 2017, 11:02, всего редактировалось 1 раз.
808
Найфоман
Найфоман

Сообщение 808 »

Exibiche писал(а):808
Виправдає чи не виправдає ціну ніж з порошка... Тобі здається - ні.
Саме так, Паш. Мені здається - ні. Я, власне і вліз в цю тему, щоб спитати думку товариства. Бо мені здається - ні. А ще якщо сюди долучити спектр і частоту використання ножа в сучасному суспільстві, то взагалі не вбачається потреби використовувати щось крутіше, ніж та сама х12мф чи д2, чи к110, чи 154см.
Тому мені на думку спадають лише два слова: маркетологи і мода.
Serhio
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Сообщение Serhio »

Exibiche, спасибо :)(:?
808, интересный вопрос. Особенно при наличии cts-xhp от колд Стила. То есть можно взять код4 и за те же деньги 154см от бенча
808
Найфоман
Найфоман

Сообщение 808 »

Serhio писал(а):интересный вопрос. Особенно при наличии cts-xhp от колд Стила. То есть можно взять код4 и за те же деньги 154см от бенча
Повторю ще раз: коли ціна співрозмірна - питань нема. Але коли різниця в рази а то й на порядки, то я просто не бачу сенсу.

Ну і порівняння не зовсім коректне, я схиляюсь, все ж, до оцінки власне самої сталі, абстрагуючись від моделей і фірм.
Serhio
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Сообщение Serhio »

808 писал(а):
Serhio писал(а):интересный вопрос. Особенно при наличии cts-xhp от колд Стила. То есть можно взять код4 и за те же деньги 154см от бенча
Повторю ще раз: коли ціна співрозмірна - питань нема. Але коли різниця в рази а то й на порядки, то я просто не бачу сенсу.
Ну прирост реза не идёт на порядки. Как и с примером про автор - ферари стоит, пускай 100000, а жигуль 10000. Но при этом ферари разгоняется не в сто раз быстрее. Или как велосипедная запчасть стоит пускай 100 грн и весит 100 грамм, а более лёгкая версия, которая весит 80 грамм, может стоить уже 1000 грн. Как-то так я думаю
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Сообщение Мутний »

в кожного свої вимоги до ножа, сталі, заточки, гостроти й т.і., особисто готовий переплачувати за сталь, якщо є вибір. А якщо різниця в ціні велика, чи вибору нема, а ніж нрав, то не заморочуюся і беру так)

Хоча порошкові сталі порівнювати з бистрорізами типу р6м5, саме на ножі, не для всіх, на любителя.
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
808
Найфоман
Найфоман

Сообщение 808 »

808 писал(а):Ну і порівняння не зовсім коректне, я схиляюсь, все ж, до оцінки власне самої сталі, абстрагуючись від моделей і фірм.
Спробую сформулювати трохи інакше: вже тривалий час я, з подачі нашого спільного хорошого товариша і форумчанина, поглядаю в сторону Benchmade Griptilian 551 зі сталі 20cv. Я готовий визнати, що ніж мені подобається візуально, але я переконаний, що при своїй ціні, в 3 рази вищій за звичайний 551 Бенч, не буде він різати, в процесі його використання, на свої бабки. Так, визнаю: естетика rt24 і заради, хіба що, неї його варто взяти, але аж ніяк не заради якогось порошкового супер-різу. Якось так.
Exibiche
Найфоман
Найфоман

Сообщение Exibiche »

808
До речі, щодо порівняння цін на ножі то частіше за все ціна сталі не відіграє вагому роль. Яскравий приклад ціна на якісні китайські ножі в порівнянні з іменитими майстернями. Не кажучи вже про авторські ножі. Часто ножі від гуру з 154кою коштують по 1000+ баксів.

А ти не припускаєш, що з часом ціна на старі сталі падає? Я нажаль не володію даними, але припускаю, що 20-30 років назад ціна на Д2 була вища за сьогоднішню, враховуючи звісно інфляцію.

Те, що більшості населення не потрібно щось краще за Д2 чи 154куЮ це інше питання. Звичайно для обивателя, в якого нема культури поведінки з гострими ножами сучасні сталі це абсурд. Для чого йому "монстр" з твердістю 65. Безумовно краще пластилінова нержа. І на протяжній точилці можна підрівняти і тарілки залишаться без подряпин.

Чи в цьому випадку вуглецеві будуть оптимальними? Ні. Такі ножі будуть в плямах, іржі, від них буде смердіти...

Якщо ти говориш про вуглицеві сталі на ножах, то теоретично визнаєш, що власник цього ножа щось таки петрає і буде за ним доглядати. А якщо він ще й цікавиться і ріже, обере для себе сам чи жигу чи мерс чи бентлі.

З досвіду, я користувався (не тільки тестував) Д2, 154ку, і порівнявши їх з 3V, M390, S110V та іншими, я не буду користуватися ножами з істалей першої групи.
Болерівські непорошкові інструменталки непогані, К110 ріже значно краще за Д2, але і коштують дорожче. Але це заслуга на просто хімскладу, а технологій. Ось що пише Болер про К110:
"D2 produced with Bohler's cross-rolling tchnology that produces a fine, uniform grained steel. The best D2 available for hand knifes."
Маркетинг йопта!

Ось візьми порівняння ціни порошок - непорошок:
154CM Descaled Bar Stock HRA .140" x 1.5" - $20.76 (http://usaknifemaker.com/knife-blades/m ... -x-12.html)
CPM154 Bar Stock descaled HRA .140"x 1.5" - $24.13 (http://usaknifemaker.com/knife-blades/m ... -foot.html)
20% Велика різниця?
808 писал(а): Спробую сформулювати трохи інакше: вже тривалий час я, з подачі нашого спільного хорошого товариша і форумчанина, поглядаю в сторону Benchmade Griptilian 551 зі сталі 20cv. Я готовий визнати, що ніж мені подобається візуально, але я переконаний, що при своїй ціні, в 3 рази вищій за звичайний 551 Бенч, не буде він різати, в процесі його використання, на свої бабки. Так, визнаю: естетика rt24 і заради, хіба що, неї його варто взяти, але аж ніяк не заради якогось порошкового супер-різу. Якось так.
Буде! Ще й як! Візьми в Стилета з 20СВ покористуватись, а я тобі дам з 154кою. Сам порівняєш. Крім того накладки у СВшного значно кращі і дорожчі.
Последний раз редактировалось Exibiche 29 июн 2017, 11:44, всего редактировалось 1 раз.
Puente
Найфоман
Найфоман

Сообщение Puente »

Вся ця штука - про сталі та моду - називається - суспільство споживання . Ну що б новеньке купували ножемани - якби нічого особливо не мінялося ? Чи мінялися тільки моделі ? А так зразу є кілька варіантів - бюджетний і пару вищого класу ... Реально 98 % населення користуються ножами не вміючи їх гострити правильно взагалі - і цим не переймаються . А про сталь взагалі знають - "ржавійка" та нержавійка ... Так що можна для прикладу правильного підходу розглядати Мору - з її підходом до заліза ...
pr13s7
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 59 раз

Сообщение pr13s7 »

808
конкретно с новым грипом, мне кажется, там цена не в стали такая, а например в g10 который надо контурировать на станках, а не просто шлепнуть из пластика, как в старой модели + я вот не вижу разницы в цене в три раза, на КВ цены 178 и 114 уе за новый и старый грипы :wink:

на фоне этого есть тот же брокен скул от КС с новомдной сталью + g10 за менее чем 100уе - так что может проблема в конкретном ценнобразовании конкретных производителей, а не в сталях ?
Exibiche
Найфоман
Найфоман

Сообщение Exibiche »

pr13s7
:)
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Сообщение Мутний »

pr13s7 підтримую

А гріп сірий прокачаний на всю свою ціну, ще й із запасом, проти базового, хоча ціни в них обох завищені.
808
Найфоман
Найфоман

Сообщение 808 »

Exibiche писал(а):я користувався (не тільки тестував) Д2, 154ку, і порівнявши їх з 3V, M390, S110V та іншими, я не буду користуватися ножами з істалей першої групи.
А чому? 3v іржавіє не слабше ніж Д2, а ріже ніфіга не краще.
ОТ з чим я не можу не погодитись, то це з тим, що порошки, при однаковій з вуглецевими інструменталками твердості, точити буде, очевидно комфортніше. Хоча я й "заточник" той іще, але припускаю, що буде саме так.
pr13s7 писал(а):+ я вот не вижу разницы в цене в три раза, на КВ цены 178 и 114 уе за новый и старый грипы
Зате в Україні з рук в них ціна приблизно 100 і 200 баксів відповідно.
Serhio
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Сообщение Serhio »

4500 на о л х
808
Найфоман
Найфоман

Сообщение 808 »

Exibiche
pr13s7
Мутний
А взагалі, панове, я не можу сказати, що залишаюсь глухим до Ваших аргументів. Цілком логічних, варто зазначити. Я багато в чому з Вами погоджуюсь, але далеко не у всьому. Просто, на даний час, займаючи діаметрально протилежну до Вашої позицію, я не можу констатувати, що вони є достатньо переконливими для мене. Х.з., може з часом. Є багато чого сказати, але то справа не одного абзацу тексту чи ножових посиденьок львівської філії НК.
Ответить

Вернуться в «Сталі, геометрія, теорія та практика різання»