Розмови про заточку. Питання та відповіді.

Огляди інструментів, обговорення методик та нюансів заточування ножів
Ответить
Dixi
Новичок
Новичок

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Dixi »

Legioner7 писал(а):Подскажите плиз по заточке Опинеля из карбона.
Что-то мне не удается его нормально заточить. Уже и на масляных камнях, типа атлантика-нортона пробовал, - эффект никакой. Плюнул, начал на точилке ДМТ. Вроде поднаточил, но не тот эффект. Мора на ура точится, страшно пальцем РК пробовать, а Опинель - ну так, еле-еле душа в теле...
Что-то я разочарован этой сталью... :-(
90% за те, що не позбавилися завусенця.
pr13s7
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Благодарил (а): 59 раз

Сообщение pr13s7 »

не знаю какие могут быть проблемы в заточке опинеля :shock: точил и на апексе борайдами, так и руками на чосере и шаптонах - вообще никаких проблем. может на РК не выходите или угол топорный делаете или заусенец не выведен? тут диагноз сложновато поставить
Dixi
Новичок
Новичок

Сообщение Dixi »

pr13s7 писал(а):не знаю какие могут быть проблемы в заточке опинеля :shock: точил и на апексе борайдами, так и руками на чосере и шаптонах - вообще никаких проблем. может на РК не выходите или угол топорный делаете или заусенец не выведен? тут диагноз сложновато поставить
Чесно кажучи, здається ніби людині більше подобається спілкування, ніж процес) От якби, коли я починав точити, знайшлася людина, яка б сказала мені:"Придбай комбіновану Нортон Индію та точи тільки нею поки після корсу вона в тебе голити не буде, тоді перейди на файн, а коли і після файну буде голити, тоді вже прийде якесь розуміння, що таке заточка". Бо розуміння в даному віпадку приходить через руки. Треба тільки в руки дати нормальний стартовий абразив, а так, коли людина кидається з одного на інше, набирає кучу абразивів та не розуміє коли, в якій черзі використовувати, то така каша в голові, що і Опінель не точиться.
Последний раз редактировалось Dixi 20 мар 2017, 14:16, всего редактировалось 2 раза.
Karl
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 699 раз
Контактная информация:

Сообщение Karl »

pr13s7 писал(а):не знаю какие могут быть проблемы в заточке опинеля :shock: точил и на апексе борайдами, так и руками на чосере и шаптонах - вообще никаких проблем. может на РК не выходите или угол топорный делаете или заусенец не выведен? тут диагноз сложновато поставить
Да вот и я не понимаю в чем проблема. Вижу проблему (особенность) именно в стали карбон.
Нержа удается на ура. Карбон как-то не идет... Может его дольше надо точить, т.к. он потверже?
Фиг его знает.
СМЕРТЬ РАШИСТСКИМ ОККУПАНТАМ!
Dixi
Новичок
Новичок

Сообщение Dixi »

Legioner7 писал(а):
Да вот и я не понимаю в чем проблема. Вижу проблему (особенность) именно в стали карбон.
Нержа удается на ура. Карбон как-то не идет... Может его дольше надо точить, т.к. он потверже?
Фиг его знает.
Візьміть маркер, замалюйте ріжучу кромку, та подивіться взагалі, що ви там точите)
А від часу не залежить.
Ще момент, може ви занадто тисните на лезо?
Последний раз редактировалось Dixi 20 мар 2017, 14:00, всего редактировалось 1 раз.
Karl
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Контактная информация:

Сообщение Karl »

Dixi писал(а):Треба тільки в руки дати нормальний стартовий абразив, а так, коли людина кидається з одного на інше, набирає кучу абразивів та не розуміє коли, в якій черзі використовувати, то така каша в голові, що і Опінель не точиться.
Да, следущий кидок будет на бруски ИСМ....
По Вашему мнению стартовый абразив какой?
Пока что мне пор эффективности больше нравятся алмазы ДМТ и брусок алюмкерамика (1200), после которых явно прослеживается результат.
pr13s7
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Сообщение pr13s7 »

Legioner7
на заусенец хотябы выходите ? без разницы каким абразивом, на опинелях не стоит никакой космической стали, чтобы алмазами точить.
Karl
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Контактная информация:

Сообщение Karl »

pr13s7 писал(а):Legioner7
на заусенец хотябы выходите ?
На пальце не чувствую....
Dixi
Новичок
Новичок

Сообщение Dixi »

Legioner7 писал(а):
Dixi писал(а):Треба тільки в руки дати нормальний стартовий абразив, а так, коли людина кидається з одного на інше, набирає кучу абразивів та не розуміє коли, в якій черзі використовувати, то така каша в голові, що і Опінель не точиться.
Да, следущий кидок будет на бруски ИСМ....
По Вашему мнению стартовый абразив какой?
Пока что мне пор эффективности больше нравятся алмазы ДМТ и брусок алюмкерамика (1200), после которых явно прослеживается результат.
То здається я вже писав "Norton India" комбінований. Зформувати Рк, чи виправити дефекти на грубому боці, довести на тонкому. От коли будете отримувати стабільно гарний результат, то вирішуватимете, чи треба вам тонкіше.
Последний раз редактировалось Dixi 20 мар 2017, 14:06, всего редактировалось 1 раз.
Dixi
Новичок
Новичок

Сообщение Dixi »

Legioner7 писал(а):
То ви не там точите, скористуйтеся маркером.
pr13s7
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт

Сообщение pr13s7 »

Legioner7 писал(а):
тогда и говорить не о чем. начните с того, что хотябы добейтесь заусенца, пока его будет никакие камни и их комбинация не помогут
Karl
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Контактная информация:

Сообщение Karl »

Добре, дякую за поради, спробую.
vlodko_lviv
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 144 раза

Сообщение vlodko_lviv »

Legioner7
Купіть собі найпростішу китайську лупу з підсвіткою. Скористайтеся порадою Dixi про маркер, візьміть лупу і подивіться вийшли-не вийшли на кромку. Крім того перескакуєте з одної приспособи на іншу, в такому випадку не вдасться абсолютно точно попасти в ту саму площину заточки. Маю на увазі, що якщо кут і буде однаковим, то довжина направляючої різна, відповідно буде різниця в куті заточки на різних ділянках леза. Якщо довго не виходить заусенець на даному камені, опустіться "нижче", візьміть "грубший" камінь, борайд CS-HD чи Т2 грітністю 120 або 150 і точіть до появи заусенця. Алмази радити не буду, бо, по-перше, вони дійсно залишають дуже глибокі риски, з якими треба довго "воювати", щоб вивести, а, по-друге, ви ще не розібралися з тими абразивами що маєте, щоб купувати інші. З іншої сторони, якщо не пробувати, то як дізнатися що мені підходить, а що ні. Тут одне застереження: не беріть того про що інші, може більш досвідчені, кажуть що то - непотріб.

На днях точив китайську нержу. На одному на фініші пройшовся блеком арканзасом, а коли закінчував другий, то згадав, що читав на ганзі про неоднорідність тонких алмазних каменів Веневського заводу. Представник заводу запропонував як варіант користуватися пастами на притирах замість каменів. Вирішив спробувати. В якості притира взяв сланець (ніколи в мене нічого путнього з ним не виходило), наніс на нього алмазну пасту 0/1 Полтавського заводу (паста не сучасного виробництва, не знаю чи це добре, чи погано). Попрацював десь хвилину-дві, в результаті отримав стругання волосини десь зо 0,5 см від пальців. Фініш був десь на 0,3-0,5 градуси вище ніж попередній камінь Атлантік 5 мкм.
Для знавців заточної справи це можливо банальність, а комусь може бути цікаво. За мізерні гроші, без особливих зусиль отримуємо суперфініш.
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Благодарил (а): 2655 раз

Сообщение Мутний »

якщо пальцем і візуально не видно заусеньця після алмазів дмт- й до ворожки не ходи, просто недопрацювали. Для Опінеля навряд особливі камні потрібні, був вуглецевий і набор ДМТ, абсолютно норм товаришували вони.
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
Erick
Найфоман
Найфоман
Контактная информация:

Сообщение Erick »

vlodko_lviv
Пастой на сланце работали на зерно в том числе, или только от зерна? ::hi:::
Karl
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Контактная информация:

Сообщение Karl »

Мутний писал(а):якщо пальцем і візуально не видно заусеньця після алмазів дмт- й до ворожки не ходи, просто недопрацювали. Для Опінеля навряд особливі камні потрібні, був вуглецевий і набор ДМТ, абсолютно норм товаришували вони.
Попробовал опять на ДМТ, но уже начал с черного самого грубого камня. Вот он как раз и дал заусениц. После него уже синим, красным и зеленым. Положение дел стало совсем другим.
Собственно, делаю вывод, что карбон надо точить подольше, чем нержу. Видимо в этом был мой просчет.
Кстати, на ДМТ выбирал самый малый угол на первой проточке. Но и он для Опинеля уже делает больший угол на подводе, чем на заводской заточке. То же касается и Моры - сделал на зеленом камне на малом угле микроподвод. Он тоже оказался большим, чем заводской.
Я к тому, что малый угол заточки РК, типа как у Моры или Опинеля На ДМТ сделать не получается.
vlodko_lviv
Найфоман
Найфоман

Сообщение vlodko_lviv »

Erick
Проточив ніби звичайним каменем, тобто акцент "на зерно"
Сергей К
Новичок
Новичок

Сообщение Сергей К »

Legioner7 писал(а):Собственно, делаю вывод, что карбон надо точить подольше, чем нержу. Видимо в этом был мой просчет
Просчёт был том , что Вы "точили" без первоначального формирования РК , а с этого понимание процесса заточки только начинается .
Troll
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 4 раза
Контактная информация:

Сообщение Troll »

Изображение
никак не могу наточить такой нож... хз. Шо делать?
може угол поменьше брать?
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Сообщение Мутний »

Troll
ну суть не зрозуміла. чи думали точити й так і не надумали, чи проблеми в гостроті, чи різі, чи ще хз чому)
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
vlodko_lviv
Найфоман
Найфоман

Сообщение vlodko_lviv »

Мутний
+1
Dixi
Новичок
Новичок

Сообщение Dixi »

Troll писал(а):Изображение
никак не могу наточить такой нож... хз. Шо делать?
може угол поменьше брать?
Це ж пан троль :smile:
Troll
Найфоман
Найфоман
Контактная информация:

Сообщение Troll »

Troll писал(а): не могу наточить такой нож... хз. Шо делать?
Не получается.
::dash::
точил на китайском апексе
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман

Сообщение Мутний »

кривість рук тоді :-D або як і раніше ситуація- до заусеньця не доточили, кут 30* має норм бути.
Troll
Найфоман
Найфоман
Контактная информация:

Сообщение Troll »

та там того лезвия, шо заусенка сразу появляется. Дохожу до 1500 камня, а оно тупое шо валенок. Не пойму де косячу.
Ответить

Вернуться в «Точильні пристосування та заточування»