Глупости, любые ножи нужно точить. Серрейтор перестает резать и начинает пилить. Разница огромная.vvicious писал(а):Специализация майфренд - серрейторные Викториноксы вообще точить не надо.Erick писал(а):Родным на кухню все ножи делаю с микроподводом на 50 градусов.
Служат куда дольше, и не так печально смотреть на рез продуктов на тарелках или сковородках.
Розмови про заточку. Питання та відповіді.
- Erick
- Найфоман
- Контактная информация:
Re: Сервис заточки подскажите
- пгупгу
- МАЙСТЕР
- Контактная информация:
Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.
О, дякую за перенесення.
Оцей ваш тест, можна якесь посилання на картинки або муві? Я, сорі, не можу зрозуміти ні як цей тест проводиться, ні що він має показувати.
Рідна заточка що спаїв, що інших доступних мені ножів (гріндер або камінь + полірувальне колесо) - це не заточка, а обдирка зі зняттям заусенця і то не завжди. Я, наприклад, не бачу нічого в ній цікавого.vvicious писал(а):пгупгу
Родная заточка спая она интересная: мой Native5 S90V например замялся, когда я сделал свой стандартный тест рк: под углом прижимаем к высохшеум полену и воюзкаем туда сюда, меняя угол. Так вот РК замялось на пару сантиметров (там всего 5 их +/-). При этом с завода была адово агрессивная заточка.
Основная тема, которая вокруг этого мусолится (в т.ч. на форуме Spyderco) - это то, что при заточке отпуск делают на РК нагревом об камень или ленту точилки, а также остваляют wire edge - заусенец.
Оцей ваш тест, можна якесь посилання на картинки або муві? Я, сорі, не можу зрозуміти ні як цей тест проводиться, ні що він має показувати.
- пгупгу
- МАЙСТЕР
- Контактная информация:
Вертаючись до теми мікропідводу, як засобу збільшення стійкості ріжучої кромки хочу навести такий приклад:

Ось ближче:

І носик:

У людини, яку просять заточити такий ніж, завдання стоїть важке: зробити, щоб різало, зробити так, щоб не заверталося. Як запобігти появі коцок - питання впливу на свідомість користувача.
Виконуємо "щоб різало" - на прийнятний для різання кут. Я обрав щось біля 30-35 градусів на око, звичайно. На етапі формування підводів аж до М7 (далі не йшов, нема сенсу) на ріжучу не виходив, залишив її плоскою та ще й для гарантії "прополоскав".
Досягаємо "щоб не заверталося" створенням мікропідводу на більший кут. Я обрав щось між 50 та 60 градусів. Найважче для мене в цьому - це зробити так, щоб оцей конячий кут різав як я хочу. В даному випадку продовбався два вечори поки обрав оптимальний фініш виходу на ріжучу при якому ніж стружить суху абрикосу без слідів і здатен різати серветку (ну не одношарову, ладно, а згорнуту в декілька шарів) гарно і агресивно. Про брити руки я вже і не кажу - це перестало бути для мене одним з основних показників гостроти.
На виході маємо таке:

І носик:

Хіба наявність мікропідводу псує зовнішній вигляд?
Ось ближче:
І носик:
У людини, яку просять заточити такий ніж, завдання стоїть важке: зробити, щоб різало, зробити так, щоб не заверталося. Як запобігти появі коцок - питання впливу на свідомість користувача.
Виконуємо "щоб різало" - на прийнятний для різання кут. Я обрав щось біля 30-35 градусів на око, звичайно. На етапі формування підводів аж до М7 (далі не йшов, нема сенсу) на ріжучу не виходив, залишив її плоскою та ще й для гарантії "прополоскав".
Досягаємо "щоб не заверталося" створенням мікропідводу на більший кут. Я обрав щось між 50 та 60 градусів. Найважче для мене в цьому - це зробити так, щоб оцей конячий кут різав як я хочу. В даному випадку продовбався два вечори поки обрав оптимальний фініш виходу на ріжучу при якому ніж стружить суху абрикосу без слідів і здатен різати серветку (ну не одношарову, ладно, а згорнуту в декілька шарів) гарно і агресивно. Про брити руки я вже і не кажу - це перестало бути для мене одним з основних показників гостроти.
На виході маємо таке:
І носик:
Хіба наявність мікропідводу псує зовнішній вигляд?
- Erick
- Найфоман
- Контактная информация:
Отлично выглядит, только до кончика миллиметр микроподвод не дошел.
- vlodko_lviv
- Найфоман
- пгупгу
- МАЙСТЕР
- Контактная информация:
Так, думаю буде видно.vlodko_lviv писал(а):пгупгу
Щось у мене у всіх браузерах фото не видно...
- Dioma
- Начинающий найфоман
- Контактная информация:
Подскажите, если отломан кончик на 0,5-0,7 мм, то сначала надо выровнять профиль, а потом точить или само уйдет при заточке?
- Контактная информация:
Саме воно не піде. Варто звести лінії обуха і ріжучої до заточки.
- Erick
- Найфоман
- Контактная информация:
Вы это, фотографии давайте, вам и посоветуют сразу, что лучше. Обух к РК вести, или наоборот, например.Dioma писал(а):Подскажите, если отломан кончик на 0,5-0,7 мм, то сначала надо выровнять профиль, а потом точить или само уйдет при заточке?
- пгупгу
- МАЙСТЕР
- Контактная информация:
Сподіваюся ви не ломанулися ВЖЕ зводити лінії? Адже є декілька нюансів, знехтувавши які ви отримаєте ще більшого головного болю: якщо лінія обуху не дозволяє опускати її далі, то підняття лінії ріжучої кромки має відбуватися по всій її довжині, щоб зведення залишилося рівномірним (якщо це можливо). Але якщо у вас складнік, то підняття лініїі ріжучої до обуха може мати неочікуваний ефект - ніс буде виглядати з плашки, а це нісікюрно для рук. Треба дійсно дивитися в кожному випадку окремо.
- inki
- Найфоман
- Контактная информация:
пгупгу
Гена, гарно вийшло. Респектую!
Мікропідвод напівпрозорим арком робив?
Спробую і я хвастанутись.
Недавно проточував отаке горе.... Намучався....

Кінчика не було, кромка залінзована і в сколах... Фото "до" не зробив, бо поспішав.
Клієнт зміг розлучитись з ножем лише на пару годин, під час яких постійно телефонував і питав: "Не готово ще?", "А зараз??".
Нагадало віслюка із шрека.
У мене такого не було ніколи.
Є фото після шарпенінгу:

Гена, гарно вийшло. Респектую!
Мікропідвод напівпрозорим арком робив?
Спробую і я хвастанутись.
Недавно проточував отаке горе.... Намучався....

Кінчика не було, кромка залінзована і в сколах... Фото "до" не зробив, бо поспішав.
Клієнт зміг розлучитись з ножем лише на пару годин, під час яких постійно телефонував і питав: "Не готово ще?", "А зараз??".
Нагадало віслюка із шрека.

Є фото після шарпенінгу:

- inki
- Найфоман
- Контактная информация:
Erick
Я не знаю как назвать потому поясню конструкцию: алюминиевый бланк 14 мм шириной, который заовален на притире, на него наносим все что душе угодно.
Форма +- вот такая у меня получилась, только более узкая и более сильно выгнутая.

Я не знаю как назвать потому поясню конструкцию: алюминиевый бланк 14 мм шириной, который заовален на притире, на него наносим все что душе угодно.
Форма +- вот такая у меня получилась, только более узкая и более сильно выгнутая.

- пгупгу
- МАЙСТЕР
- Контактная информация:
Мдя... точити такі малі радіуси - гемор ще той. Я пробував наждачкою (фу) і зрозумів, що для подібних ножів треба окремий набір каміння - з опуклою робочою частиною, як оце в тебе, Костя, а це для мене дорого, блін!
Крім того є ще одна проблема - фініш, і для його виконання також треба опуклий камінь, твердий, натуральний, знов дорого, блін!
Доводиться виходити з положення наявними засобами: обдирка, шліфовка - вузьким камінням. Найтоньший фініш - трошки заокруглений F1200 Борідік. Далі просунутися поки не можу. Раніше помилково вважав, що великі радіуси можна доводити плоским, але вузьким камінням, але навіть такі здорові радіуси як на фотці при доводці таким способом обробляються не площиною, а кутами з усіма "веселими" наслідками.

Крім того є ще одна проблема - фініш, і для його виконання також треба опуклий камінь, твердий, натуральний, знов дорого, блін!
Доводиться виходити з положення наявними засобами: обдирка, шліфовка - вузьким камінням. Найтоньший фініш - трошки заокруглений F1200 Борідік. Далі просунутися поки не можу. Раніше помилково вважав, що великі радіуси можна доводити плоским, але вузьким камінням, але навіть такі здорові радіуси як на фотці при доводці таким способом обробляються не площиною, а кутами з усіма "веселими" наслідками.
- Erick
- Найфоман
- Контактная информация:
Работает только центр камня или рукой во время основного движения дополнительно перекатываете камень?
- inki
- Найфоман
- Контактная информация:
пгупгу
Гена, абсолютно згодний з твоїми словами.
ПС: на фото не мої камушки. В планах є придбання недорогого каміння і його заовалення, але то тільки плани. Творєніє яким я точив керамбіт краще не бачити =)))))
Гена, абсолютно згодний з твоїми словами.
ПС: на фото не мої камушки. В планах є придбання недорогого каміння і його заовалення, але то тільки плани. Творєніє яким я точив керамбіт краще не бачити =)))))
Последний раз редактировалось inki 27 ноя 2015, 12:01, всего редактировалось 1 раз.
i've been working for a Devil too long
- inki
- Найфоман
- Контактная информация:
Erick
Вроде как весь камушек работает
- Erick
- Найфоман
- Контактная информация:
У меня есть заказаный алмазный брусочек 0\0.5. Так у меня не получалось им мягко доводить, постоянно фаски цепляли рк, я его скруглил сняв фаски, пытаюсь работать в основном центром бруска, потому как всеравно перекат камня бывает не проконтролирую и даже скругленная фаска задевает рк.inki писал(а):Erick
Последний раз редактировалось Erick 27 ноя 2015, 22:53, всего редактировалось 1 раз.
- inki
- Найфоман
- Контактная информация:
Erick
Я бы вообще не советовал использовать алмазы для доводки. Доводка алмазами не дает должной стойкости кромке. Если вы задеваете скругленными фасками подвод, то скорее всего проблема в технике заточки. Нужно контролировать свои движения.
Я бы вообще не советовал использовать алмазы для доводки. Доводка алмазами не дает должной стойкости кромке. Если вы задеваете скругленными фасками подвод, то скорее всего проблема в технике заточки. Нужно контролировать свои движения.
- Erick
- Найфоман
- Контактная информация:
Да в общем то уже пришел к этому сам, думал попробовать доводить алмазной пастой на стекляном бланке. Или какой то камушек, но какой.inki писал(а):Erick
Я бы вообще не советовал использовать алмазы для доводки. Доводка алмазами не дает должной стойкости кромке
Что то посоветуете "твердое" (чтобы пореже заниматься доведением камня) желательно в пределах 10-15 уе для доведения после алмаза 3\2 ?
- inki
- Найфоман
- Контактная информация:
Erick
Если хотите достичь стойкости, то лучше вообще не использовать алмазы для заточки. Разве что для формирования, да и то с умом.
В качестве доводки мне очень понравился блек арканзас. Транс арканзас был недавно куплен, но еще не опробован. Еще вполне неплохо показали себя сланцы от стилуса.
Если Вам интересна заточка, то я бы для начала попробовал сланцы всякие, а потом арканзас. Заточные камни с али я бы крайне не советую. У меня был печальный опыт общения с типо 10000 камнем. Он не доводил, а просто стачивался об подвод и выделял мелкую перхоть.
Если хотите достичь стойкости, то лучше вообще не использовать алмазы для заточки. Разве что для формирования, да и то с умом.
В качестве доводки мне очень понравился блек арканзас. Транс арканзас был недавно куплен, но еще не опробован. Еще вполне неплохо показали себя сланцы от стилуса.
Если Вам интересна заточка, то я бы для начала попробовал сланцы всякие, а потом арканзас. Заточные камни с али я бы крайне не советую. У меня был печальный опыт общения с типо 10000 камнем. Он не доводил, а просто стачивался об подвод и выделял мелкую перхоть.
Может, попробовать стержень от керамического мусата? Или от триангла? для вогнутой РК