Розмови про заточку. Питання та відповіді.

Огляди інструментів, обговорення методик та нюансів заточування ножів
Ответить
Сергій
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Re: Разговоры о заточке. Вопросы и ответы.

Сообщение Сергій »

:???:

У будь-яому разі +/- схожі. Щодо бюджетних серій, то не здивований.
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Благодарил (а): 19 раз
Контактная информация:

Сообщение пгупгу »

Вчора мав змогу випробувати свій новий камінчик - напіврозорий Арканзас від Norton. Різав і продав його мені Stilus2008. Відкрив для себе нове поле для дослідження. До цього подібних арків не мав, а коли пощастило покористуватися з тиждень одненьким, то і досвіду такого не було і не знав куди дивитися. Зараз новими очима глянув на результат роботи арканзасу і просто мені щось в грудях залоскотало :)

Ось фотка:

Изображение

А ось трошки більше тексту
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Контактная информация:

Сообщение пгупгу »

Доброго дня!

На днях, будучи трошки "випимши", я зняв відео про заточку кухонних ножів, які не шкода. Тобто по простому, без колдунства і зайвих викрутасів. На убой, коротше кажучи.

Відео не несе ніякого пафосного меседжу, крім того, що заточити ножа для кухні можна в короткий строк, грубим (на відео 160 мкм) бруском, до достатньо гострого, "зубастого", стану. Ну і просто щось тема приглухла.

У ролях: Опінель нержавійка. 92А 16П СМ. Та швикоріз з тим самим камінчиком.

[youtube]http://youtube.com/watch?v=0TzBjFNG1uE[/youtube]

[youtube]http://youtube.com/watch?v=dcf0jd7RZPg[/youtube]

Прошу не наслідувати, я тверезий точу більш відповідально. У кіно присутня пропаганда паління і нетверезого способу життя.
Konsta
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение Konsta »

пгупгу писал(а):... заточити ножа для кухні можна в короткий строк, грубим (на відео 160 мкм) бруском, до достатньо гострого, "зубастого", стану....
День добрий!
Не заточити, а загострити, мабуть...
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Контактная информация:

Сообщение пгупгу »

Я без словника пишу, вибачте :grin: , але не помилився: http://sum.in.ua/s/tochyty
stilus2008
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение stilus2008 »

nrynry
Дякую, ржав конем.
"я твій стол труба шатав" гггг, розрізати камінь хтів? ::acute::
Однак, на фінішу таки збавив тиск. rt24
А твердість каменя заявлена СМ? Шось не схоже, в мене СМ1 - то такого тиску вони не потребують..
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Контактная информация:

Сообщение пгупгу »

Дякую, саме на подібну реакцію я і сподівався. Я не памятаю, що конкретно відносно твердості було там написано, але на тих стальках із цим каменем такого відгуку як від кристалону, наприклад, я не відчуваю. Якесь не те пальто. Можливо я ще його трошки підлисив, а можливо я не знайшов де його застосувати на 100%. Хоча того ж дня у селі якусь китайчатину точив і там да, там було добре відчуття, і тиснув я меньше. Ну і тиск зменьшив обовязково. Навіть Кліф Стамп, якого я в деякій мірі тут наслідую, радить зменьшувати тиск. :D
Konsta
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение Konsta »

загострити - зробити гострим
заточити - зробити працездатним
stilus2008
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение stilus2008 »

Є в мене чарівний порошочок. Наступного разу, якшо шось будете купувать в мене, отсиплю. Якраз розкривати такі камені. Але, все ж більш думаву, шо він твердуватий.
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Контактная информация:

Сообщение пгупгу »

Konsta, дякую.

stilus2008, фракція яка? А то у мене є F100, так воно йому нічого не робить, а от пісок (!) простий пісок на торці старого електрокорундового здоровенного круга робить йому диво. Сам перевіряв, сподобалося.
stilus2008
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение stilus2008 »

Та я бачу шо камінець 160 мкм. Якшо він твердістю СТ і твердіше - вірівнюється важко - легко це зробить тіко алмазами (а вони залізують поверхню камня і він майже не працює, тому треба його розкривать порошками), суспєнзії він майже не дає.
А там в мене зерно - то шо треба. :evil:
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Контактная информация:

Сообщение пгупгу »

Обовязково скористаюся порадою, дякую!

А основа під той порошок яка має бути? Маю граніт полірований (ну вже не дуже полірований), так тверде каміння просто катається по ньому на F100, а от середнє і тонке на свому болоті притирається непогано.
stilus2008
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение stilus2008 »

Отой граніт, думаву, можно буде використовувать. Скло з такими порошками - одноразова річ. А поверхня граніту буде працювать краще, довше і краще буде утримувать порошок - на цьому етапі це суттево. Однак, все одно - краще намагатись використовувати усю площину граніта і робить різноманітні рухи, шоб не робить яму посередині.
Я у серпні планую ще декілька тєм зробить у себе і там напишу як і шо.
Konsta
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение Konsta »

пгупгу писал(а): ...а от пісок (!) простий пісок на торці старого електрокорундового здоровенного круга робить йому диво. Сам перевіряв, сподобалося.
Не простий, а кварцовий. Дійсно, добре працює.
stilus2008 писал(а):Отой граніт, думаву, можно буде використовувать. Скло з такими порошками - одноразова річ. А поверхня граніту буде працювать краще, довше і краще буде утримувать порошок - на цьому етапі це суттево. Однак, все одно - краще намагатись використовувати усю площину граніта і робить різноманітні рухи, шоб не робить яму посередині.
Я у серпні планую ще декілька тєм зробить у себе і там напишу як і шо.
Скло має одну, але дуже важливу перевагу - однорідність. А граніт дуже не однорідний. Це загрожуе непріємними наслідками... Працював в електронній промисловості. Пластини кремнію шліфували і полірували алмазними пастами тільки на склі. Пробували граніт і інші камені - результат був непередбачуваний ...
stilus2008
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение stilus2008 »

Konsta писал(а): Скло має одну, але дуже важливу перевагу - однорідність. А граніт дуже не однорідний. Це загрожуе непріємними наслідками... Працював в електронній промисловості. Пластини кремнію шліфували і полірували алмазними пастами тільки на склі. Пробували граніт і інші камені - результат був непередбачуваний ...
Здесь речь идёт о грубом заточном камне 160 мкм. Как правило - при любой заточке погибает именно первый - второй камень. И всё что я пишу здесь - касается этих грубых камней. Или очень твердых, которые надо выровнять или вскрыть.
В данном случае невозможно применить пасты - ни алмазные, ни другие. Камень - водный и пористый. Поэтому - только порошок, не из суперабразивов. Выровнять можно и на алмазной пластине, но в таком случае камень будет "зализанным" и будет плохо работать из - за того, что алмаз снесёт абразив и сровняет его с твёрдой связкой. Поэтому его необходимо вскрыть порошком, чтобы обновить ему структуру и оголить острые вершинки абразивных зёрен в связке. Тогда он (камень нормально заработает).
Далее. Это не полировка, поэтому другие требования и к размеру зерна порошков, и к притиру. И здесь не очень - то и важно какой это гранит (хотя есть очень однородные граниты, и есть полированные поверочные плиты из него), наоборот, немного шершавый гранит лучше будет удерживать грубый шлифовальный порошок. По сути - такая операция будет уже не работа свободным зерном на притире, а полузакрепленным. В теории абразивной обработки это немного различные операции и другой получаемый суммарный эффект. Стекла с его структурой для этой операции подходят гораздо меньше, и это я могу утверждать не только из теории. Ещё один минус стекла при такой работе - возможность полностью потерять форму за одно использование.
Кроме того, я не знаю какого размера образцы Вам приходилось шлифовать и полировать. Я доводил некоторые маые формы на стёклах ПИ, но для камней это нецелеообразно. Учтите размеры заточного камня, время и приложение усилий к такому размеру.
Konsta писал(а): Пластини кремнію шліфували і полірували алмазними пастами тільки на склі. Пробували граніт і інші камені - результат був непередбачуваний ...
А кремний в каком виде был? Карбид кремния, монокристалл или поликристаллическое изделие?
И что пробовали ещё в качестве притиров, если не секрет? И в чём выражался непредсказуемый эффект? Что- то мне подсказывает, что это было давненько, сейчас дя промышленности - варинтов много. Это мы, сявки - любители им не нужны.
Последний раз редактировалось stilus2008 15 июл 2015, 20:08, всего редактировалось 2 раза.
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Контактная информация:

Сообщение пгупгу »

Стосовно піску не знаю, я брав той, що малі принесли у пісочницю собі і вже добре його перемішали з різним сміттям. Серйозно, я просив доньку принести мені всипати піску на круг, а вона лопаткою зачерпувала разом із травою і чорною землею :-D

А граніт мабуть різний буває, у мене чорна, однорідна на мій близорукий погляд полірована плита. Та й нічого твердого і тонкого типу арканзасу там не притирав і не став би.
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Контактная информация:

Сообщение пгупгу »

Тьху. Вже все те.
Konsta
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение Konsta »

stilus2008.
с оговоркой на крупный абразив - согласен, можно и гранит
Пластины из монокристаллического кремния. Видел потуги шлифовать на граните на Элме (Зеленоград) в 80-х. Очень не ручаюсь, но, кажется, еще базальты пробовали.
В качестве плит, гранит изумителен. Но там нет абразивного процесса. В граните всегда присутствуют зерна разной величины и твердости. При использовании в качестве притира, в местах, где были смягкие зерна, образуются каверны и скапливается паста (порошок) с продуктами процесса, а твердые крупные частицы создают узор...

пгупгу,
посмотрите в лупу. Кварцевый песок прозрачный.
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Контактная информация:

Сообщение пгупгу »

пгупгу,
посмотрите в лупу. Кварцевый песок прозрачный.[/quote]

Дякую, треба буде поцікавитися.
пгупгу
МАЙСТЕР
МАЙСТЕР
Контактная информация:

Сообщение пгупгу »

пгупгу писал(а):пгупгу,
посмотрите в лупу. Кварцевый песок прозрачный.
Дякую, треба буде поцікавитися
stilus2008
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение stilus2008 »

Konsta писал(а):stilus2008.
В качестве плит, гранит изумителен. Но там нет абразивного процесса.
Гранит, конечно же имеет абразивную способность. Как и базальты. Тут Вы не правы.
Другое дело, что полированный гранит ведёт себя по - другому. Кроме того, полированный гранит с успехом применяется для работы с разнообразными абразивными пастами. Тут опять же, есть варианты. Смотря какой материал шлифовать и притирать. Для монокристаллического кремния - такой притир расточителен, а металлические изделия - лехко.
EnzoF
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 9 раз

Сообщение EnzoF »

Комрады, чем лучше править Монарх от Стерха? За два года поюза потерял былую остроту.Он острый, но уже не как меч джедая.
vlodko_lviv
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 144 раза

Сообщение vlodko_lviv »

EnzoF
А що у Вас є? Можна мусатом керамічним, можна на каменях, можна на шкірі. Залежить від того, в якому стані крайка.
Konsta
Начинающий найфоман
Начинающий найфоман

Сообщение Konsta »

stilus2008 писал(а):
Konsta писал(а):stilus2008.
В качестве плит, гранит изумителен. Но там нет абразивного процесса.
Гранит, конечно же имеет абразивную способность. Как и базальты. Тут Вы не правы.
Другое дело, что полированный гранит ведёт себя по - другому. Кроме того, полированный гранит с успехом применяется для работы с разнообразными абразивными пастами. Тут опять же, есть варианты. Смотря какой материал шлифовать и притирать. Для монокристаллического кремния - такой притир расточителен, а металлические изделия - лехко.
Да, конечно имеют, но речь шла именно о полированных.
Вы знаете сколько стоит полупроводниковый монокремний, на котором микросхемы делают? В зависимости от чистоты он может стоить дороже золота... Это о расточительности...
Я пробовал использовать полированный гранит в качестве гладила. Не вышло - крупные твердые зерна все портят...
EnzoF
Найфоман
Найфоман
Благодарил (а): 9 раз

Сообщение EnzoF »

vlodko_lviv писал(а):EnzoF
А що у Вас є? Можна мусатом керамічним, можна на каменях, можна на шкірі. Залежить від того, в якому стані крайка.
Кромка в идеале, сталь s125, кожа может не взять, есть мусат который в наборе от дмт.
Ответить

Вернуться в «Точильні пристосування та заточування»