Ножові сталі.

Про все, що визначає ефективний різ - сталь, геометрія, зручне руків'я
Ответить
Аватара пользователя
tarkus
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 2991
Зарегистрирован: 11 апр 2015, 20:20
Откуда: Полтава
Поблагодарили: 1184 раза

Ножевые стали.

Сообщение tarkus »

Вот где действительно питтинг вылазил, так это на неокрашеных подводах у TOPS-ов из 1095.
Дюк
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Сообщения: 11577
Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
Откуда: Харьков
Благодарил (а): 1797 раз
Поблагодарили: 3281 раз

Ножевые стали.

Сообщение Дюк »

А мне, наоборот, нравится патина. :)
Даже думаю, как ее «навести» на своём стриже из м390 :)
Она превращает нож из игрушки, в рабочий инструмент, ну, как на мой взгляд :)
Я ним режу-режу, и лимоны, и помидоры, а он скотина, не патинируется ()(!
ВiльнI люди мають зброю
il coltello
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 5598
Зарегистрирован: 02 фев 2010, 16:57
Откуда: Київ
Благодарил (а): 409 раз
Поблагодарили: 1255 раз

Ножевые стали.

Сообщение il coltello »

Дюк, хіба проблема? Намазати лимонним соком і пару днів не витирати. А щоб зовсім вигляд став «робочим» можна ще зубилом з напилком по клину та руків‘ю пройтися :-D .
Аватара пользователя
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 8602
Зарегистрирован: 09 дек 2010, 23:47
Откуда: Переяслав
Благодарил (а): 2541 раз
Поблагодарили: 1603 раза

Ножевые стали.

Сообщение Мутний »

Д2 в Бенча в мене теж не іржавіла ніколи, але від них же зустрічав з раковинами й іржею 154см, багато від поюзу і власника ноже залежить
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
Аватара пользователя
corsar_s
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 16970
Зарегистрирован: 18 сен 2007, 01:22
Откуда: Харків
Благодарил (а): 1855 раз
Поблагодарили: 525 раз

Ножевые стали.

Сообщение corsar_s »

tarkus писал(а): 05 сен 2020, 12:35 на патину и намёка нет.
может питтинг?
Если, вдруг, я Вам не отвечаю, значит я не вижу Ваши сообщения. Уж, извините!
Аватара пользователя
Bulat22
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1527
Зарегистрирован: 25 июн 2015, 08:47
Откуда: Kyiv
Благодарил (а): 282 раза
Поблагодарили: 607 раз

Ножевые стали.

Сообщение Bulat22 »

Щодо сталей взагалі та їх вибору для новачків зокрема.

На мою думку потенційному покупцеві перш за все слід сприйняти той факт, що НЕ ІСНУЄ СТАЛЕЙ ЯКІ НЕ ТУПЛЯТЬСЯ ВЗАГАЛІ.
Будь який ніж із будь якої сталі, з будь якою геометрією рано чи пізно перестає різати, якщо звісно ним користуватись.
Розповіді продаванів на ринках про «самозатачівающююся стіль» - це нісенітниця.
До того ж будь який ніж затупиться дуже швидко якщо ним різати на керамічній тарілці, вскривати консерви, рубати цвяхи, кидати у дерево, тощо. А деякі ще й зламаються.
Але не будемо про сумне.
Ось тут на перший план виходить те, чи вміє власник самостійно правити/точити ножі та чи планує цьому навчитися.
Якщо так - прості та недорогі сталі, починаючи із 8Cr13, 440 та ін. подарують йому безцінний досвід, якого не замінить багаторічне перечитування форумів.
Якщо ні - слід дивитись у бік дорогих та зносостійких порошків, але все рівно підшукувати собі гарного заточника бажано десь у своєму регіоні.
Теж саме стосується і догляду за ножами.

Щодо D2/Х12МФ.

Колись мені дуже подобалися і зараз часто користую і D2 і Х12МФ, але коли прийшло розуміння і відчуття різу, побачив що не все так просто. Агресивний різ ці стальки мають не за рахунок гостроти, а за рахунок карбідів, які виходять на РК, тому у принципі вони не ріжуть, а пиляють.
До того ж зараз у моді калити до високих роквелів, якраз із розрахунку вразити цифрами потенційних покупців та без урахування експлуатаційних властивостей. А перекаленою ця сталька стає крихкою і не правиться по-людськи.
Про пітінг вже писали.
Зате завдяки карбідам, цю сталь можна правити на шкірі та на пастах практично без втрати агресивності та без появи замилювання.
Нормальні однородні ножові сталі такого не пробачать. :D

Щодо Сендвіків.

Дуже поважаю ці сталі, особливо після того як зрозумів їхній різ та заточку.
Якщо коротко про заточку - ці стали більш однорідні і не мають у своєму складі такої кількості карбідів, а тому різ сильно залежить від фінішу.
Зараз фінішую їх на хард арканзасі або на транслюценті та тільки вручну, а не на апексі. Також більш-менш пристойного результату вдавалося досягти з алюмокерамікою.
Шкіра та пасти на цих сталях геть вбивають різ.
При роботі сталь зберігає гостроту не дуже довго, зате правка на тому ж трансі або кераміці займає лічені секунди і відновлює гостроту повністю.
В принципі, якщо без хардюзу та серйозних ушкоджень, як правило, я точу ножа один раз перед початком експлуатації, а далі - тільки правлю. Головне - не доводити ножа до повного затуплення, бо тоді звісно - тільки заточка.
З порошками таке не проходить.
А якщо порівняти час та об‘єм роботи разом із правками у руках для наприклад Мори Компаньон із 12С27 та дорогущого кастому із Елмакса у 62 одиниці разом із наступною заточкою ельборами на Апексі, я невпевнений на чію користь буде результат...

Якось так.
Все що виклав вище, це мої особисті думки без претензій на істину у останній інстанції...
Аватара пользователя
tarkus
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 2991
Зарегистрирован: 11 апр 2015, 20:20
Откуда: Полтава
Поблагодарили: 1184 раза

Ножевые стали.

Сообщение tarkus »

corsar_s писал(а): 05 сен 2020, 14:21
tarkus писал(а): 05 сен 2020, 12:35 на патину и намёка нет.
может питтинг?
Нет. У меня он только на TOPS-ах был (и есть).
Особенно хорош питтинг на неокрашенном сведже у TOPS Sgt. Scorpion.
Последний раз редактировалось tarkus 05 сен 2020, 14:51, всего редактировалось 1 раз.
Alex_LV
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 3893
Зарегистрирован: 08 апр 2018, 18:29
Откуда: Львів
Благодарил (а): 5738 раз
Поблагодарили: 1901 раз

Ножевые стали.

Сообщение Alex_LV »

Подобаються всі сталі, що приготовлені належним чином. Якоїсь однієї улюбленої не маю. А вибирати якусь конкретно необхідно під задачі.
Аватара пользователя
Kart
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 5650
Зарегистрирован: 17 сен 2007, 17:43
Откуда: Киев
Благодарил (а): 713 раз
Поблагодарили: 1714 раз
Контактная информация:

Ножевые стали.

Сообщение Kart »

После того как начал читать ножевые форумы, купил Опинель №12 (углеродка) и первый клипит Эндуру 3 (ВГ-10). Сейчас бы сказал себе тогдашнему: Все правильно сделал!
(Ну, как ножеман, а не пользователь, поступил бы чуть по другому, тогда соблазнился новинкой - (ВГ-10), сейчас бы выбрал в ATS-55, но кто её сегодня помнит...)
Насилье точит сталь
Но сталь его не вечна
А ты душою крепче стали стань
Когда чиста душа,
А цели человечны
Рука крошит отточенную сталь
Аватара пользователя
tarkus
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 2991
Зарегистрирован: 11 апр 2015, 20:20
Откуда: Полтава
Поблагодарили: 1184 раза

Ножевые стали.

Сообщение tarkus »

Kart писал(а): 05 сен 2020, 15:16 сейчас бы выбрал в ATS-55, но кто её сегодня помнит...
Ножики из неё ещё попадаются в продаже: https://knife-depot.com/products/knife-15110
Дюк
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Сообщения: 11577
Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
Откуда: Харьков
Благодарил (а): 1797 раз
Поблагодарили: 3281 раз

Ножевые стали.

Сообщение Дюк »

bulat22,

Камрад, но Вы ведь не будете отрицать того факта, что рез у d2 будет всегда агрессивнее и «вкуснее», чем у 12с27/14с27?
И удержание рк, будет лучше?
ВiльнI люди мають зброю
il coltello
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 5598
Зарегистрирован: 02 фев 2010, 16:57
Откуда: Київ
Благодарил (а): 409 раз
Поблагодарили: 1255 раз

Ножевые стали.

Сообщение il coltello »

А різ ZDP189, Cowry, CPM-4V, HAP-40 та деяких інших ще смачніший :).
Дюк
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Сообщения: 11577
Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
Откуда: Харьков
Благодарил (а): 1797 раз
Поблагодарили: 3281 раз

Ножевые стали.

Сообщение Дюк »

il coltello писал(а): 05 сен 2020, 15:41 А різ ZDP189, Cowry, CPM-4V, HAP-40 та деяких інших ще смачніший .
Полностью согласен :)
А ещё Вы забыли elmax и М390 :smile:
ВiльнI люди мають зброю
Аватара пользователя
Bulat22
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1527
Зарегистрирован: 25 июн 2015, 08:47
Откуда: Kyiv
Благодарил (а): 282 раза
Поблагодарили: 607 раз

Ножевые стали.

Сообщение Bulat22 »

Дюк писал(а): 05 сен 2020, 15:36 bulat22,

Камрад, но Вы ведь не будете отрицать того факта, что рез у d2 будет всегда агрессивнее и «вкуснее», чем у 12с27/14с27?
И удержание рк, будет лучше?
Щодо агресивності - безсумнівною
Щодо «смачності» - це дійсно справа смаку. :D
Мені часто більше до вподоби гострий, але делікатний і контрольований різ, а не пиляння із хрустом :)(:?
Щодо утримання РК - то, як я писав вище, якщо рахувати не просто час роботи до зниження гостроти, а ще й час на правку/заточку, то може вийти шо й не факт. ::hi:::
Аватара пользователя
Зольдатен
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 7477
Зарегистрирован: 28 дек 2011, 11:13
Откуда: Київ
Благодарил (а): 1998 раз
Поблагодарили: 4551 раз

Ножевые стали.

Сообщение Зольдатен »

Про ШО ви балакаєте)) я як ножеман купляю очима і мені до лампочки що там за залізо))) так іноді співпадає що воно якесь модне))
Дюк
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Сообщения: 11577
Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
Откуда: Харьков
Благодарил (а): 1797 раз
Поблагодарили: 3281 раз

Ножевые стали.

Сообщение Дюк »

bulat22 писал(а): 05 сен 2020, 15:49 Щодо утримання РК - то, як я писав вище, якщо рахувати не просто час роботи до зниження гостроти, а ще й час на правку/заточку, то може вийти шо й не факт.
Не замечал, что d2 точится/правится намного сложнее чем вышеоБозначенные сандвики
М390, да. А d2, таки нет. Мне хватает пары минут, чтобы поправить свой ПАТРИОТ из d2 :grin:
bulat22 писал(а): 05 сен 2020, 15:49 Мені часто більше до вподоби гострий, але делікатний і контрольований різ, а не пиляння із хрустом
«Финишируйте» d2, так же как сандвики, и получите деликатный рез, как у сандвиков, тока лучше :-D
ВiльнI люди мають зброю
Аватара пользователя
Зольдатен
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 7477
Зарегистрирован: 28 дек 2011, 11:13
Откуда: Київ
Благодарил (а): 1998 раз
Поблагодарили: 4551 раз

Ножевые стали.

Сообщение Зольдатен »

На опінелі гімно а не сталь, на віксі і то краще
Дюк
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Сообщения: 11577
Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
Откуда: Харьков
Благодарил (а): 1797 раз
Поблагодарили: 3281 раз

Ножевые стали.

Сообщение Дюк »

Зольдатен писал(а): 05 сен 2020, 15:55 Про ШО ви балакаєте)) я як ножеман купляю очима і мені до лампочки що там за залізо))) так іноді співпадає що воно якесь модне))
Я говорю про реально рабочие ножи :)
ВiльнI люди мають зброю
Аватара пользователя
Зольдатен
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 7477
Зарегистрирован: 28 дек 2011, 11:13
Откуда: Київ
Благодарил (а): 1998 раз
Поблагодарили: 4551 раз

Ножевые стали.

Сообщение Зольдатен »

Д2 в мене був на двох бенчах і піттингував страшно, може від фінішу залежить хз
Аватара пользователя
Bulat22
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1527
Зарегистрирован: 25 июн 2015, 08:47
Откуда: Kyiv
Благодарил (а): 282 раза
Поблагодарили: 607 раз

Ножевые стали.

Сообщение Bulat22 »

Дюк писал(а): 05 сен 2020, 15:55 «Финишируйте» d2, так же как сандвики, и получите деликатный рез, как у сандвиков, тока лучше
Камрад, Ви вважаєте шо я теоретик?
Спробуйте, бо я вже пробував. ()(!
Дюк
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Сообщения: 11577
Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
Откуда: Харьков
Благодарил (а): 1797 раз
Поблагодарили: 3281 раз

Ножевые стали.

Сообщение Дюк »

bulat22 писал(а): 05 сен 2020, 15:58 Камрад, Ви вважаєте шо я теоретик?
Спробуйте, бо я вже пробував.
Я заканчиваю заточку/правку, на камне 1500 :)
Мельче у меня просто нет. Все супер-пупер!

Вот нож из сандвика, заточенный профессионально, подводы в «зеркало», мылит... ()(!

ИзображениеИзображение

Это я к чему, как ты не «финишируй» сандвики, ну не дадут они такого классного реза, как d2...
Никогда. Это априори невозможно.
ВiльнI люди мають зброю
Аватара пользователя
AleksR
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 680
Зарегистрирован: 22 апр 2015, 19:34
Откуда: Kyiv, Ukraine
Благодарил (а): 327 раз
Поблагодарили: 413 раз

Ножевые стали.

Сообщение AleksR »

Дюк писал(а): 05 сен 2020, 12:00 AleksR,

Почему- то уверен, что если попробуете Бак, из d2, то он вам понравится на порядок больше :)(:?
Вряд ли. Так как я "часто" пользуюсь ножиком, особенно дома, то хоть S90, хоть Сендвик или D2 серьёзной разницы не почувствую. У меня есть ножи из D2. Два из них сейчас часто на кармане. Основную функцию карманного фолдера выполняют на отлично! Как и ножи с М390 или Сендвиком :D
Аватара пользователя
Bulat22
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1527
Зарегистрирован: 25 июн 2015, 08:47
Откуда: Kyiv
Благодарил (а): 282 раза
Поблагодарили: 607 раз

Ножевые стали.

Сообщение Bulat22 »

Я багато експериментував із заточкою, кутами, геометрією, камінцями, з контролем під мікроскопом і т.ін.
Вважаю що щось почав розуміти, але чим більше ти знаєш, тим ясніше розумієш як мало ти знаєш.
Тому ніколи не кидатимусь такими словами як «апріорі неможливо». :D
У Дюка милить. А я тільки що ножем із 12С27 (не сканді) розрізав севетку на вазі.
Ні, таки ріже. :D
Врешті решт, як я вже зазначив, все що я пишу - це лише моя власна думка, а не істина у останній інстанції.
І хтось із нею погодиться, а хтось ні.
Є речі, до яких потрібно прийти через руки, а не через дискутування на форумі. ::hi:::
Дюк
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Сообщения: 11577
Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
Откуда: Харьков
Благодарил (а): 1797 раз
Поблагодарили: 3281 раз

Ножевые стали.

Сообщение Дюк »

bulat22 писал(а): 05 сен 2020, 16:20 Тому ніколи не кидатимусь такими словами як «апріорі неможливо».
Так чудес не бывает :)
И если отбросить субъективизм, то 0,6 углерода, это в 2,5 раз меньше, чем 1,5 углерода.
bulat22 писал(а): 05 сен 2020, 16:20 У Дюка милить. А я тільки що ножем із 12С27 (не сканді) розрізав севетку на вазі.
Ні, таки ріже.
Возможно, у нас с Вами, просто разные представления, о резе, и разные требования к резу.

Ни коим образом не хочу Вас обидеть. Это просто я, чекнутый ()(! ()(! ()(! И всегда требую возможный максимум ()(! Во всем.. ()(!
ВiльнI люди мають зброю
Аватара пользователя
Kart
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 5650
Зарегистрирован: 17 сен 2007, 17:43
Откуда: Киев
Благодарил (а): 713 раз
Поблагодарили: 1714 раз
Контактная информация:

Ножевые стали.

Сообщение Kart »

Зольдатен писал(а): 05 сен 2020, 15:56 На опінелі гімно а не сталь, на віксі і то краще
Уровень дискуссии, задаваемый модератором... ()(! ()(! ()(!
Насилье точит сталь
Но сталь его не вечна
А ты душою крепче стали стань
Когда чиста душа,
А цели человечны
Рука крошит отточенную сталь
Ответить

Вернуться в «Сталі, геометрія, теорія та практика різання»