Ножові сталі.
- tarkus
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 2991
- Зарегистрирован: 11 апр 2015, 20:20
- Откуда: Полтава
- Поблагодарили: 1184 раза
Ножевые стали.
Вот где действительно питтинг вылазил, так это на неокрашеных подводах у TOPS-ов из 1095.
-
- Крутой Обзорщик
- Сообщения: 11577
- Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
- Откуда: Харьков
- Благодарил (а): 1797 раз
- Поблагодарили: 3281 раз
Ножевые стали.
А мне, наоборот, нравится патина.
Даже думаю, как ее «навести» на своём стриже из м390
Она превращает нож из игрушки, в рабочий инструмент, ну, как на мой взгляд
Я ним режу-режу, и лимоны, и помидоры, а он скотина, не патинируется
Даже думаю, как ее «навести» на своём стриже из м390
Она превращает нож из игрушки, в рабочий инструмент, ну, как на мой взгляд
Я ним режу-режу, и лимоны, и помидоры, а он скотина, не патинируется
ВiльнI люди мають зброю
-
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 5598
- Зарегистрирован: 02 фев 2010, 16:57
- Откуда: Київ
- Благодарил (а): 409 раз
- Поблагодарили: 1255 раз
Ножевые стали.
Дюк, хіба проблема? Намазати лимонним соком і пару днів не витирати. А щоб зовсім вигляд став «робочим» можна ще зубилом з напилком по клину та руків‘ю пройтися .
- Мутний
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 8602
- Зарегистрирован: 09 дек 2010, 23:47
- Откуда: Переяслав
- Благодарил (а): 2541 раз
- Поблагодарили: 1603 раза
Ножевые стали.
Д2 в Бенча в мене теж не іржавіла ніколи, але від них же зустрічав з раковинами й іржею 154см, багато від поюзу і власника ноже залежить
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
- corsar_s
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 16970
- Зарегистрирован: 18 сен 2007, 01:22
- Откуда: Харків
- Благодарил (а): 1855 раз
- Поблагодарили: 525 раз
- Bulat22
- Найфоман
- Сообщения: 1527
- Зарегистрирован: 25 июн 2015, 08:47
- Откуда: Kyiv
- Благодарил (а): 282 раза
- Поблагодарили: 607 раз
Ножевые стали.
Щодо сталей взагалі та їх вибору для новачків зокрема.
На мою думку потенційному покупцеві перш за все слід сприйняти той факт, що НЕ ІСНУЄ СТАЛЕЙ ЯКІ НЕ ТУПЛЯТЬСЯ ВЗАГАЛІ.
Будь який ніж із будь якої сталі, з будь якою геометрією рано чи пізно перестає різати, якщо звісно ним користуватись.
Розповіді продаванів на ринках про «самозатачівающююся стіль» - це нісенітниця.
До того ж будь який ніж затупиться дуже швидко якщо ним різати на керамічній тарілці, вскривати консерви, рубати цвяхи, кидати у дерево, тощо. А деякі ще й зламаються.
Але не будемо про сумне.
Ось тут на перший план виходить те, чи вміє власник самостійно правити/точити ножі та чи планує цьому навчитися.
Якщо так - прості та недорогі сталі, починаючи із 8Cr13, 440 та ін. подарують йому безцінний досвід, якого не замінить багаторічне перечитування форумів.
Якщо ні - слід дивитись у бік дорогих та зносостійких порошків, але все рівно підшукувати собі гарного заточника бажано десь у своєму регіоні.
Теж саме стосується і догляду за ножами.
Щодо D2/Х12МФ.
Колись мені дуже подобалися і зараз часто користую і D2 і Х12МФ, але коли прийшло розуміння і відчуття різу, побачив що не все так просто. Агресивний різ ці стальки мають не за рахунок гостроти, а за рахунок карбідів, які виходять на РК, тому у принципі вони не ріжуть, а пиляють.
До того ж зараз у моді калити до високих роквелів, якраз із розрахунку вразити цифрами потенційних покупців та без урахування експлуатаційних властивостей. А перекаленою ця сталька стає крихкою і не правиться по-людськи.
Про пітінг вже писали.
Зате завдяки карбідам, цю сталь можна правити на шкірі та на пастах практично без втрати агресивності та без появи замилювання.
Нормальні однородні ножові сталі такого не пробачать.
Щодо Сендвіків.
Дуже поважаю ці сталі, особливо після того як зрозумів їхній різ та заточку.
Якщо коротко про заточку - ці стали більш однорідні і не мають у своєму складі такої кількості карбідів, а тому різ сильно залежить від фінішу.
Зараз фінішую їх на хард арканзасі або на транслюценті та тільки вручну, а не на апексі. Також більш-менш пристойного результату вдавалося досягти з алюмокерамікою.
Шкіра та пасти на цих сталях геть вбивають різ.
При роботі сталь зберігає гостроту не дуже довго, зате правка на тому ж трансі або кераміці займає лічені секунди і відновлює гостроту повністю.
В принципі, якщо без хардюзу та серйозних ушкоджень, як правило, я точу ножа один раз перед початком експлуатації, а далі - тільки правлю. Головне - не доводити ножа до повного затуплення, бо тоді звісно - тільки заточка.
З порошками таке не проходить.
А якщо порівняти час та об‘єм роботи разом із правками у руках для наприклад Мори Компаньон із 12С27 та дорогущого кастому із Елмакса у 62 одиниці разом із наступною заточкою ельборами на Апексі, я невпевнений на чію користь буде результат...
Якось так.
Все що виклав вище, це мої особисті думки без претензій на істину у останній інстанції...
На мою думку потенційному покупцеві перш за все слід сприйняти той факт, що НЕ ІСНУЄ СТАЛЕЙ ЯКІ НЕ ТУПЛЯТЬСЯ ВЗАГАЛІ.
Будь який ніж із будь якої сталі, з будь якою геометрією рано чи пізно перестає різати, якщо звісно ним користуватись.
Розповіді продаванів на ринках про «самозатачівающююся стіль» - це нісенітниця.
До того ж будь який ніж затупиться дуже швидко якщо ним різати на керамічній тарілці, вскривати консерви, рубати цвяхи, кидати у дерево, тощо. А деякі ще й зламаються.
Але не будемо про сумне.
Ось тут на перший план виходить те, чи вміє власник самостійно правити/точити ножі та чи планує цьому навчитися.
Якщо так - прості та недорогі сталі, починаючи із 8Cr13, 440 та ін. подарують йому безцінний досвід, якого не замінить багаторічне перечитування форумів.
Якщо ні - слід дивитись у бік дорогих та зносостійких порошків, але все рівно підшукувати собі гарного заточника бажано десь у своєму регіоні.
Теж саме стосується і догляду за ножами.
Щодо D2/Х12МФ.
Колись мені дуже подобалися і зараз часто користую і D2 і Х12МФ, але коли прийшло розуміння і відчуття різу, побачив що не все так просто. Агресивний різ ці стальки мають не за рахунок гостроти, а за рахунок карбідів, які виходять на РК, тому у принципі вони не ріжуть, а пиляють.
До того ж зараз у моді калити до високих роквелів, якраз із розрахунку вразити цифрами потенційних покупців та без урахування експлуатаційних властивостей. А перекаленою ця сталька стає крихкою і не правиться по-людськи.
Про пітінг вже писали.
Зате завдяки карбідам, цю сталь можна правити на шкірі та на пастах практично без втрати агресивності та без появи замилювання.
Нормальні однородні ножові сталі такого не пробачать.
Щодо Сендвіків.
Дуже поважаю ці сталі, особливо після того як зрозумів їхній різ та заточку.
Якщо коротко про заточку - ці стали більш однорідні і не мають у своєму складі такої кількості карбідів, а тому різ сильно залежить від фінішу.
Зараз фінішую їх на хард арканзасі або на транслюценті та тільки вручну, а не на апексі. Також більш-менш пристойного результату вдавалося досягти з алюмокерамікою.
Шкіра та пасти на цих сталях геть вбивають різ.
При роботі сталь зберігає гостроту не дуже довго, зате правка на тому ж трансі або кераміці займає лічені секунди і відновлює гостроту повністю.
В принципі, якщо без хардюзу та серйозних ушкоджень, як правило, я точу ножа один раз перед початком експлуатації, а далі - тільки правлю. Головне - не доводити ножа до повного затуплення, бо тоді звісно - тільки заточка.
З порошками таке не проходить.
А якщо порівняти час та об‘єм роботи разом із правками у руках для наприклад Мори Компаньон із 12С27 та дорогущого кастому із Елмакса у 62 одиниці разом із наступною заточкою ельборами на Апексі, я невпевнений на чію користь буде результат...
Якось так.
Все що виклав вище, це мої особисті думки без претензій на істину у останній інстанції...
- tarkus
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 2991
- Зарегистрирован: 11 апр 2015, 20:20
- Откуда: Полтава
- Поблагодарили: 1184 раза
Ножевые стали.
Нет. У меня он только на TOPS-ах был (и есть).
Особенно хорош питтинг на неокрашенном сведже у TOPS Sgt. Scorpion.
Последний раз редактировалось tarkus 05 сен 2020, 14:51, всего редактировалось 1 раз.
-
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 3893
- Зарегистрирован: 08 апр 2018, 18:29
- Откуда: Львів
- Благодарил (а): 5738 раз
- Поблагодарили: 1901 раз
Ножевые стали.
Подобаються всі сталі, що приготовлені належним чином. Якоїсь однієї улюбленої не маю. А вибирати якусь конкретно необхідно під задачі.
- Kart
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 5650
- Зарегистрирован: 17 сен 2007, 17:43
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 713 раз
- Поблагодарили: 1714 раз
- Контактная информация:
Ножевые стали.
После того как начал читать ножевые форумы, купил Опинель №12 (углеродка) и первый клипит Эндуру 3 (ВГ-10). Сейчас бы сказал себе тогдашнему: Все правильно сделал!
(Ну, как ножеман, а не пользователь, поступил бы чуть по другому, тогда соблазнился новинкой - (ВГ-10), сейчас бы выбрал в ATS-55, но кто её сегодня помнит...)
(Ну, как ножеман, а не пользователь, поступил бы чуть по другому, тогда соблазнился новинкой - (ВГ-10), сейчас бы выбрал в ATS-55, но кто её сегодня помнит...)
Насилье точит сталь
Но сталь его не вечна
А ты душою крепче стали стань
Когда чиста душа,
А цели человечны
Рука крошит отточенную сталь
Но сталь его не вечна
А ты душою крепче стали стань
Когда чиста душа,
А цели человечны
Рука крошит отточенную сталь
- tarkus
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 2991
- Зарегистрирован: 11 апр 2015, 20:20
- Откуда: Полтава
- Поблагодарили: 1184 раза
-
- Крутой Обзорщик
- Сообщения: 11577
- Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
- Откуда: Харьков
- Благодарил (а): 1797 раз
- Поблагодарили: 3281 раз
Ножевые стали.
bulat22,
Камрад, но Вы ведь не будете отрицать того факта, что рез у d2 будет всегда агрессивнее и «вкуснее», чем у 12с27/14с27?
И удержание рк, будет лучше?
Камрад, но Вы ведь не будете отрицать того факта, что рез у d2 будет всегда агрессивнее и «вкуснее», чем у 12с27/14с27?
И удержание рк, будет лучше?
ВiльнI люди мають зброю
-
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 5598
- Зарегистрирован: 02 фев 2010, 16:57
- Откуда: Київ
- Благодарил (а): 409 раз
- Поблагодарили: 1255 раз
-
- Крутой Обзорщик
- Сообщения: 11577
- Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
- Откуда: Харьков
- Благодарил (а): 1797 раз
- Поблагодарили: 3281 раз
Ножевые стали.
Полностью согласенil coltello писал(а): ↑05 сен 2020, 15:41 А різ ZDP189, Cowry, CPM-4V, HAP-40 та деяких інших ще смачніший .
А ещё Вы забыли elmax и М390
ВiльнI люди мають зброю
- Bulat22
- Найфоман
- Сообщения: 1527
- Зарегистрирован: 25 июн 2015, 08:47
- Откуда: Kyiv
- Благодарил (а): 282 раза
- Поблагодарили: 607 раз
Ножевые стали.
Щодо агресивності - безсумнівною
Щодо «смачності» - це дійсно справа смаку.
Мені часто більше до вподоби гострий, але делікатний і контрольований різ, а не пиляння із хрустом
Щодо утримання РК - то, як я писав вище, якщо рахувати не просто час роботи до зниження гостроти, а ще й час на правку/заточку, то може вийти шо й не факт.
- Зольдатен
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 7477
- Зарегистрирован: 28 дек 2011, 11:13
- Откуда: Київ
- Благодарил (а): 1998 раз
- Поблагодарили: 4551 раз
Ножевые стали.
Про ШО ви балакаєте)) я як ножеман купляю очима і мені до лампочки що там за залізо))) так іноді співпадає що воно якесь модне))
-
- Крутой Обзорщик
- Сообщения: 11577
- Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
- Откуда: Харьков
- Благодарил (а): 1797 раз
- Поблагодарили: 3281 раз
Ножевые стали.
Не замечал, что d2 точится/правится намного сложнее чем вышеоБозначенные сандвики
М390, да. А d2, таки нет. Мне хватает пары минут, чтобы поправить свой ПАТРИОТ из d2
«Финишируйте» d2, так же как сандвики, и получите деликатный рез, как у сандвиков, тока лучше
ВiльнI люди мають зброю
-
- Крутой Обзорщик
- Сообщения: 11577
- Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
- Откуда: Харьков
- Благодарил (а): 1797 раз
- Поблагодарили: 3281 раз
- Bulat22
- Найфоман
- Сообщения: 1527
- Зарегистрирован: 25 июн 2015, 08:47
- Откуда: Kyiv
- Благодарил (а): 282 раза
- Поблагодарили: 607 раз
-
- Крутой Обзорщик
- Сообщения: 11577
- Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
- Откуда: Харьков
- Благодарил (а): 1797 раз
- Поблагодарили: 3281 раз
Ножевые стали.
Я заканчиваю заточку/правку, на камне 1500
Мельче у меня просто нет. Все супер-пупер!
Вот нож из сандвика, заточенный профессионально, подводы в «зеркало», мылит...
Это я к чему, как ты не «финишируй» сандвики, ну не дадут они такого классного реза, как d2...
Никогда. Это априори невозможно.
ВiльнI люди мають зброю
- AleksR
- Найфоман
- Сообщения: 680
- Зарегистрирован: 22 апр 2015, 19:34
- Откуда: Kyiv, Ukraine
- Благодарил (а): 327 раз
- Поблагодарили: 413 раз
Ножевые стали.
Вряд ли. Так как я "часто" пользуюсь ножиком, особенно дома, то хоть S90, хоть Сендвик или D2 серьёзной разницы не почувствую. У меня есть ножи из D2. Два из них сейчас часто на кармане. Основную функцию карманного фолдера выполняют на отлично! Как и ножи с М390 или Сендвиком
- Bulat22
- Найфоман
- Сообщения: 1527
- Зарегистрирован: 25 июн 2015, 08:47
- Откуда: Kyiv
- Благодарил (а): 282 раза
- Поблагодарили: 607 раз
Ножевые стали.
Я багато експериментував із заточкою, кутами, геометрією, камінцями, з контролем під мікроскопом і т.ін.
Вважаю що щось почав розуміти, але чим більше ти знаєш, тим ясніше розумієш як мало ти знаєш.
Тому ніколи не кидатимусь такими словами як «апріорі неможливо».
У Дюка милить. А я тільки що ножем із 12С27 (не сканді) розрізав севетку на вазі.
Ні, таки ріже.
Врешті решт, як я вже зазначив, все що я пишу - це лише моя власна думка, а не істина у останній інстанції.
І хтось із нею погодиться, а хтось ні.
Є речі, до яких потрібно прийти через руки, а не через дискутування на форумі.
Вважаю що щось почав розуміти, але чим більше ти знаєш, тим ясніше розумієш як мало ти знаєш.
Тому ніколи не кидатимусь такими словами як «апріорі неможливо».
У Дюка милить. А я тільки що ножем із 12С27 (не сканді) розрізав севетку на вазі.
Ні, таки ріже.
Врешті решт, як я вже зазначив, все що я пишу - це лише моя власна думка, а не істина у останній інстанції.
І хтось із нею погодиться, а хтось ні.
Є речі, до яких потрібно прийти через руки, а не через дискутування на форумі.
-
- Крутой Обзорщик
- Сообщения: 11577
- Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
- Откуда: Харьков
- Благодарил (а): 1797 раз
- Поблагодарили: 3281 раз
Ножевые стали.
Так чудес не бывает
И если отбросить субъективизм, то 0,6 углерода, это в 2,5 раз меньше, чем 1,5 углерода.
Возможно, у нас с Вами, просто разные представления, о резе, и разные требования к резу.
Ни коим образом не хочу Вас обидеть. Это просто я, чекнутый И всегда требую возможный максимум Во всем..
ВiльнI люди мають зброю
- Kart
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 5650
- Зарегистрирован: 17 сен 2007, 17:43
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 713 раз
- Поблагодарили: 1714 раз
- Контактная информация:
Ножевые стали.
Уровень дискуссии, задаваемый модератором...
Насилье точит сталь
Но сталь его не вечна
А ты душою крепче стали стань
Когда чиста душа,
А цели человечны
Рука крошит отточенную сталь
Но сталь его не вечна
А ты душою крепче стали стань
Когда чиста душа,
А цели человечны
Рука крошит отточенную сталь