Кухонна сталь
-
- Новичок
- Сообщения: 85
- Зарегистрирован: 17 сен 2013, 11:31
- Откуда: Київ
Кухонна сталь
Є якийсь рейтинг сталі для кухонних ножів? Цікавлять сталі для ножів вартістю десь до $50.
Іменитих ножів вдома нема.
Є кілька овочевих ножів (Willinger) із сталі x3Cr13. Не подобається: швидко тупиться і погано заточується.
Для порівняння, також є Tramontina Cronos (AISI 420) - довше тримають заточку, дуже легко точаться. Така сама на Athus, але ще не точив.
Зараз основним став шеф Tescoma Sonic (сталь невідома, ще не точив).
Серед демократичних варіантів ще бачу Tramontina Century - DIN 1.4110.
На що ще варто звертати увагу?
Іменитих ножів вдома нема.
Є кілька овочевих ножів (Willinger) із сталі x3Cr13. Не подобається: швидко тупиться і погано заточується.
Для порівняння, також є Tramontina Cronos (AISI 420) - довше тримають заточку, дуже легко точаться. Така сама на Athus, але ще не точив.
Зараз основним став шеф Tescoma Sonic (сталь невідома, ще не точив).
Серед демократичних варіантів ще бачу Tramontina Century - DIN 1.4110.
На що ще варто звертати увагу?
- himeraha
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 3980
- Зарегистрирован: 21 мар 2012, 16:41
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 11 раз
- Поблагодарили: 7 раз
Re: Кухонна сталь
я на кухні в основному користуюсь кухонниками від вікторінокс. невеличкі і зручні -клинок 11-12см, сведено в 0,2мм, . точити і правити зручно, ціна теж приємна - 40-45грн
Нож был настолько хорош, что его было совсем не жалко... (с)
Re: Кухонна сталь
У того же Willingerа есть сталь Х4Cr13Мо, она в разы лучше x3Cr13 Даже визуально отличается.
Но Willinger я бы не советовал. У них сведение топорное и эргономика явно не для людей
Но Willinger я бы не советовал. У них сведение топорное и эргономика явно не для людей
Никогда не преувеличивайте глупость врагов и верность друзей. (с)ММ
- baga
- Найфоман
- Сообщения: 426
- Зарегистрирован: 18 окт 2007, 08:22
- Откуда: Кропивницький, Україна
- Поблагодарили: 2 раза
Re: Кухонна сталь
Є кілька дешевеньких Трамонтин (сталь невідома) непогані бюджетні кухонники. Є ще набір Бергофа - купив колись дуже давно, спокусився типу що бренд. Бергофи на кухні залишаються тому, що шкода викинути
Кожній тварі - по харі!
Re: Кухонна сталь
Трамонтина, Тескома, Викторинокс из заруб. бюджетных кухонников. Из отечественных лишь "Спутник"(Константиновский мех. завод), за который могу сказать, что ножи из 40х13 пятилетней давности были с приличной ТМО, а накладки деревлянные они обрабатывают на 3 с "-".
-
- Начинающий найфоман
- Сообщения: 268
- Зарегистрирован: 01 мар 2013, 09:23
- Откуда: Николаев
- Поблагодарили: 3 раза
Re: Кухонна сталь
На всех кухонниках сталь мягковата. Исключение - хендмейд и японцы. Мне кажется, так делают специально для того, чтобы ножи не нужно было точить, а достаточно подправить мусатом. Обратите внимание, что в стандартном наборе кухонников включен мусат.
Весьма неплохи ножи Arcos и их клон Amefa (отличаются друг от друга только шильдиком )
Весьма неплохи ножи Arcos и их клон Amefa (отличаются друг от друга только шильдиком )
-
- Начинающий найфоман
- Сообщения: 306
- Зарегистрирован: 07 янв 2014, 17:00
- Откуда: Київ
- Поблагодарили: 1 раз
Re: Кухонна сталь
До 50,0 дол. щось краще 1.4110/X55CrMo14, 1.4116/X50CrMoV15 або їх аналогів не знайти ( особиста думка). Хороші та робочі кухонні сталі. Щодо AISI 420 і всього, що нижче, то це не найкращі варіанти.
-
- Новичок
- Сообщения: 85
- Зарегистрирован: 17 сен 2013, 11:31
- Откуда: Київ
Re: Кухонна сталь
Сергій
Чим погана AISI 420 у порівнянні з наведеними 1.4110/X55CrMo14 та 1.4116/X50CrMoV15?
Чим погана AISI 420 у порівнянні з наведеними 1.4110/X55CrMo14 та 1.4116/X50CrMoV15?
-
- Начинающий найфоман
- Сообщения: 306
- Зарегистрирован: 07 янв 2014, 17:00
- Откуда: Київ
- Поблагодарили: 1 раз
Re: Кухонна сталь
Grossmeister
Звертайте увагу на хімічний склад сталі. Так, AISI 420 — низьковуглецева нержавіюча сталь. Приблизний хімічний склад: 02-04% вуглецю, 12-14% хрому та домішки марганцю і кременю.
1.4110/1.4116 мають кращий склад порівняно з 420. Приблизно: 0,5-0,55% вуглецю, близько 14% хрому, 0,2% молібдену, 0,5% ванадію, марганець та кремній.
Коротко: вуглець дає міцність і твердість, але знижує пластичність і в'язкість сталі ( понад 2% - це чугун); хром - це основний елемент нержавіючої сталі, але він знижує міцність сталі.
В теорії ніж із сталі 1.4110/1.4116 довше буде гострішим, але завжди залишається питання термічного оброблення. Особисто не користувався AISI 420 від іменитого виробника, лише нашим аналогом 40Х13.
Звертайте увагу на хімічний склад сталі. Так, AISI 420 — низьковуглецева нержавіюча сталь. Приблизний хімічний склад: 02-04% вуглецю, 12-14% хрому та домішки марганцю і кременю.
1.4110/1.4116 мають кращий склад порівняно з 420. Приблизно: 0,5-0,55% вуглецю, близько 14% хрому, 0,2% молібдену, 0,5% ванадію, марганець та кремній.
Коротко: вуглець дає міцність і твердість, але знижує пластичність і в'язкість сталі ( понад 2% - це чугун); хром - це основний елемент нержавіючої сталі, але він знижує міцність сталі.
В теорії ніж із сталі 1.4110/1.4116 довше буде гострішим, але завжди залишається питання термічного оброблення. Особисто не користувався AISI 420 від іменитого виробника, лише нашим аналогом 40Х13.
Re: Кухонна сталь
Мягковата? зато не сыпется и хозяйка вполне мусатом заправит ежли что(у меня есть несколько знакомых семей,где мужья так и не научились точить/править, а жёны вполне справляются). Я тёще в 2005 годе подарил несколько ножей "Спутника" - замины бывают, но крошева нет.Yurec77 писал(а):На всех кухонниках сталь мягковата. Исключение - хендмейд и японцы. Мне кажется, так делают специально для того, чтобы ножи не нужно было точить, а достаточно подправить мусатом. Обратите внимание, что в стандартном наборе кухонников включен мусат.
Весьма неплохи ножи Arcos и их клон Amefa (отличаются друг от друга только шильдиком )
Re: Кухонна сталь
...понад 2 відсотки - чавун...
а як же Х12 ? На кухні працюватеме (краще чи гірше) будь яка сталь придатна для виготовлення ножа. Дуже важлива термообробка бо як що 40Х13 калити на 60 роквелі, то буде скло. А ДИ90 на ті самі 60 - то шо доктор приписав.
а як же Х12 ? На кухні працюватеме (краще чи гірше) будь яка сталь придатна для виготовлення ножа. Дуже важлива термообробка бо як що 40Х13 калити на 60 роквелі, то буде скло. А ДИ90 на ті самі 60 - то шо доктор приписав.
-
- Начинающий найфоман
- Сообщения: 306
- Зарегистрирован: 07 янв 2014, 17:00
- Откуда: Київ
- Поблагодарили: 1 раз
Re: Кухонна сталь
Олег25
Х12....ну є біль показовий приклад - ZDP189. Вміст понад 2.14% ( спасибі Google) - це межа співідношення заліза та вуглецю без значних домішок.
Х12....ну є біль показовий приклад - ZDP189. Вміст понад 2.14% ( спасибі Google) - це межа співідношення заліза та вуглецю без значних домішок.
- Aleksandr Afonchenko
- Afonchenko Knives
- Сообщения: 9630
- Зарегистрирован: 18 сен 2007, 00:39
- Откуда: Lozova
- Поблагодарили: 25 раз
Re: Кухонна сталь
Такеда более 20 лет использует Аогами супер
[youtube]http://youtube.com/watch?v=VKwlsdI33io[/youtube]
[youtube]http://youtube.com/watch?v=VKwlsdI33io[/youtube]
- космос
- МАСТЕР
- Сообщения: 2977
- Зарегистрирован: 12 сен 2009, 20:00
- Откуда: Украина, Донецкая обл.
- Благодарил (а): 3 раза
Re: Кухонна сталь
Почитал, скажу из чего ножи у меня на кухне -шведская это Aeb-L в 58 ед. и полет отличный
это нечто среднее между 65х13 и 95х18,как мне кажется,только чище
и главное- сталь прекрасно ложиться на мусат,кто сам готовит- тот поймет,что перетачивать нож в процессе приготовления казана плова- влом, а аеб-лка,держит сведение в 0.2 и прекрасно правится.,и довольна злая в резе по продуктам
все только мое мнение,далеко не проф. повара ,но плов,харчо или сациви изобразить по праздникам могу
и главное- это нержа.
это нечто среднее между 65х13 и 95х18,как мне кажется,только чище
и главное- сталь прекрасно ложиться на мусат,кто сам готовит- тот поймет,что перетачивать нож в процессе приготовления казана плова- влом, а аеб-лка,держит сведение в 0.2 и прекрасно правится.,и довольна злая в резе по продуктам
все только мое мнение,далеко не проф. повара ,но плов,харчо или сациви изобразить по праздникам могу
и главное- это нержа.
альбом моих работ на ФБ
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 990&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 990&type=3
-
- Начинающий найфоман
- Сообщения: 268
- Зарегистрирован: 01 мар 2013, 09:23
- Откуда: Николаев
- Поблагодарили: 3 раза
Re: Кухонна сталь
Ну так а я о чем?Владимир писал(а):Мягковата? зато не сыпется и хозяйка вполне мусатом заправит ежли что(у меня есть несколько знакомых семей,где мужья так и не научились точить/править, а жёны вполне справляются). Я тёще в 2005 годе подарил несколько ножей "Спутника" - замины бывают, но крошева нет.
У меня самого дома Amefa 10 см самый часто используемый нож уже лет 5. Точится легко, тупится достаточно быстро, но терпимо за счет того, что точится легко
Но шеф от KAI режет лучше
- Gott
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 2443
- Зарегистрирован: 20 май 2008, 00:27
- Откуда: Kiev
- Благодарил (а): 146 раз
- Поблагодарили: 92 раза
Re: Кухонна сталь
Недавно взял ХВГ стали и наделал простеньких кухонников, для грубой работы по мясу. Сталь очень понравилась. Только тяжело её обрабатывать, по сравнению с мягкими стальками китайских кухонников, на которых доводилось менять рукоятки на деревянные.
17 сообщений
• Страница 1 из 1