Якутський ніж
- Ramok
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 7279
- Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
- Откуда: Чернігів
- Благодарил (а): 4611 раз
- Поблагодарили: 5449 раз
Якутский нож
Камрады, а есть среди нас те, кто постоянно пользуется якутами? Надо оно или нет?
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
-
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 3893
- Зарегистрирован: 08 апр 2018, 18:29
- Откуда: Львів
- Благодарил (а): 5738 раз
- Поблагодарили: 1901 раз
Якутский нож
Ramok,
час від часу користую свого на рибалці, вдома (для фоточок ) сала з морозілки порізати і т.д..
Функціонал як і в звичайного скандинава.
час від часу користую свого на рибалці, вдома (для фоточок ) сала з морозілки порізати і т.д..
Функціонал як і в звичайного скандинава.
- Ramok
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 7279
- Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
- Откуда: Чернігів
- Благодарил (а): 4611 раз
- Поблагодарили: 5449 раз
Якутский нож
Alex_LV, зрозумів. Не вундервафля, отже.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
- Фішер Мен
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 1436
- Зарегистрирован: 07 апр 2021, 15:52
- Откуда: Полісся
- Благодарил (а): 689 раз
- Поблагодарили: 2178 раз
Якутский нож
З того що я зібрав, у трьох працюють на кухні (жінки), у двох на полюванні. При тому, що один знімає їм шкуру
Так не завжди буде
- Ramok
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 7279
- Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
- Откуда: Чернігів
- Благодарил (а): 4611 раз
- Поблагодарили: 5449 раз
Якутский нож
Alex_LV, це я на сусідньому дівлюсь. У продажі є і з пласким спуском, і з випуклим. Який правильніше?
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
- norther
- Експерт по фінкам
- Сообщения: 6384
- Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
- Откуда: Kiev
- Благодарил (а): 2124 раза
- Поблагодарили: 4081 раз
Якутский нож
має значення під яку роботу буде переважно використовуватись,
та в яких руках. І як зібраний. Клинок може бути правильним за геометрією,
але не правильно в руків"я посаджений. Я не про чопики.
Майстер має розуміти геометрію клинка і правильно його розташовувати в руків"ї.
Бо потім при роботі може "вивертати" долоню. І працювати буде не зручно.
Також треба враховувати, що поступово з часом клинок буде зточуватись
(треба розуміти в який бік) і це впливає також на розташування (всад) клинка в руків"ї.
Має значення ще розміри клинка, товщина обуха та величина дола.
Воно все впливає на зручність використання. І кінцеве задоволення від ножа.
Якщо взяти не якісного якута - зіпсує всі враження.
А плаский чи випуклий клин - ще тре дивитись...
Наскільки плаский - плаский, а випуклий яку має линзу.
Космос робив якути спочатку з клинками Ясинецького, а потім все частіше - Сашка Апостола
Вони наче однакові ... але якщо знати що дивитись - не зовсім. А ці дрібниці - впливають.
та в яких руках. І як зібраний. Клинок може бути правильним за геометрією,
але не правильно в руків"я посаджений. Я не про чопики.
Майстер має розуміти геометрію клинка і правильно його розташовувати в руків"ї.
Бо потім при роботі може "вивертати" долоню. І працювати буде не зручно.
Також треба враховувати, що поступово з часом клинок буде зточуватись
(треба розуміти в який бік) і це впливає також на розташування (всад) клинка в руків"ї.
Має значення ще розміри клинка, товщина обуха та величина дола.
Воно все впливає на зручність використання. І кінцеве задоволення від ножа.
Якщо взяти не якісного якута - зіпсує всі враження.
А плаский чи випуклий клин - ще тре дивитись...
Наскільки плаский - плаский, а випуклий яку має линзу.
Космос робив якути спочатку з клинками Ясинецького, а потім все частіше - Сашка Апостола
Вони наче однакові ... але якщо знати що дивитись - не зовсім. А ці дрібниці - впливають.
Последний раз редактировалось norther 26 дек 2021, 20:05, всего редактировалось 1 раз.
-
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 3893
- Зарегистрирован: 08 апр 2018, 18:29
- Откуда: Львів
- Благодарил (а): 5738 раз
- Поблагодарили: 1901 раз
Якутский нож
Ramok,
Має бути легка лінза в нуль.Тоді від нього є толк.
Всі, що зробив -роздарив. Лишив собі тільки перший, з клином 95х18 від Волі з легкою лінзою і підводом (той, що на фото вище біля пательні). Якути, що я слюсарив з поковок - робив також легку лінзу в нуль.
P.S. Рік чи більше тому брав клиночки якутів з ЕА-115 Леоніда Ясинецького. Лазер!
Має бути легка лінза в нуль.Тоді від нього є толк.
Всі, що зробив -роздарив. Лишив собі тільки перший, з клином 95х18 від Волі з легкою лінзою і підводом (той, що на фото вище біля пательні). Якути, що я слюсарив з поковок - робив також легку лінзу в нуль.
P.S. Рік чи більше тому брав клиночки якутів з ЕА-115 Леоніда Ясинецького. Лазер!
- Ramok
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 7279
- Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
- Откуда: Чернігів
- Благодарил (а): 4611 раз
- Поблагодарили: 5449 раз
Якутский нож
norther, та ну їх нафіг тоді
Тоді краще дочекаюся свою "фінку" віж Натті з легкою лінзою в нуль від обуха і не буду поспішати з якутами.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
- Ramok
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 7279
- Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
- Откуда: Чернігів
- Благодарил (а): 4611 раз
- Поблагодарили: 5449 раз
Якутский нож
norther, можливо, але мені і так вистачає, що перевіряти на власному досвіді. Повірю Вашому.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
- Nerv
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 9058
- Зарегистрирован: 09 окт 2009, 09:44
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 2931 раз
- Поблагодарили: 1358 раз
Якутский нож
norther, угу. а когда я спросил по геометрии лет 5 назад - был дикий холивар с теми же персонажами и весь смысл: купи, сам разберись и другим расскажи. и те же персонажи не смогли пояснить почему профль клинка разный и на что это влияет.
а потом посмотрел видео Архангельсгоко и закрыл для себя эту чисто маркетинговую нишу. тот же Бельков интересно про якутов писал. да и чисто кацапские ролики про эвенкийский нож
короч. чистый хайп
а потом посмотрел видео Архангельсгоко и закрыл для себя эту чисто маркетинговую нишу. тот же Бельков интересно про якутов писал. да и чисто кацапские ролики про эвенкийский нож
короч. чистый хайп
Carpe diem
- norther
- Експерт по фінкам
- Сообщения: 6384
- Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
- Откуда: Kiev
- Благодарил (а): 2124 раза
- Поблагодарили: 4081 раз
Якутский нож
Я помню. Но 5 лет у некоторых что-то изменило. Но есть некие вещи,
не подвластные времени. Понять нож по чужим описаниям - это не просто.
не подвластные времени. Понять нож по чужим описаниям - это не просто.
- Nerv
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 9058
- Зарегистрирован: 09 окт 2009, 09:44
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 2931 раз
- Поблагодарили: 1358 раз
-
- Новичок
- Сообщения: 66
- Зарегистрирован: 22 фев 2021, 20:16
- Откуда: Донбасс
- Благодарил (а): 8 раз
- Поблагодарили: 7 раз
Якутский нож
Не понимаю, почему люди восхищаются этим Карузо? Голоса нет, фальшивит, картавит, шепелявит!
- Вы слышали, как он поет?
- Нет, но кое-что из его репертуара мне напел Цеперович.
- toyboxx86
- Найфоман
- Сообщения: 1650
- Зарегистрирован: 01 апр 2018, 14:47
- Откуда: Одесса
- Благодарил (а): 221 раз
- Поблагодарили: 1717 раз
Якутский нож
Ramok, я користуюсь. Риба зручно, м'ясо якщо не розмерзлось можна настругати, дерев'яні колики теж ок тесати.
У мене зазвичай з клинками близько 10см
У мене зазвичай з клинками близько 10см
- O.Phesun
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 6415
- Зарегистрирован: 27 сен 2017, 10:04
- Откуда: Буча
- Благодарил (а): 174 раза
- Поблагодарили: 353 раза
Якутский нож
Як я зрозумів....чим більш рівна кома в поперечному розрізі клинка, тим краще..але сядно кома має буть..а чим більше кома скруглена - тим меньше функціонала у ножика. Якщо подивитись на перші ножі і останні наших майстрів, видно, що лінза зменьшується суттєво ...це скоріш за все тому, що випуклою крім скобління і стругання мало що можна комфортно робить.
О. О. Phesun
-
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 7731
- Зарегистрирован: 27 янв 2017, 17:31
- Откуда: UA Бахмут
- Благодарил (а): 692 раза
- Поблагодарили: 1303 раза
- Контактная информация:
Якутский нож
Тот, кому впервые в руки попал настоящий якутский нож, сразу обратит внимание на необычную форму лезвия. Многие утверждают, что она похожа на половину крупной кости животного, которую разделили пополам.
Именно поэтому некоторые ученые считают: в древности их изготавливали из кости, а также камня. Визуально клинок якутского ножа с одной стороны слегка округлый, а с другой – плоский. Он отлично подходит для строгания мерзлой рыбы или мяса, им можно мездрить шкуры и разделывать добычу.
Что касается достаточно глубокого желобка (спуска, дола), располагающегося на внутренней стороне выпуклой части, многие считали ее кровостоком. Но опытные охотники и специалисты-ножевики доказали, что он не имеет никакого отношения к спуску крови с убитого животного.
Они считают, что его появление было вызвано чисто прагматическими целями: улучшить балансировку и сэкономить металл, который был достаточно дорогим.
Другой особенностью является односторонняя (стамесочная) заточка якутского ножа, которая характерна для японских кухонных и шкуросъемных. Затачиваются с выпуклой стороны, в то время как другая остается плоской, не подлежащей обработке. При этом клинок оказывается необычайно острым и тонким и долго таким остается, легко затачивается.
Однако такой способ подготовки режущей кромки не лишен недостатка. Он не является универсальным, а это значит, что необходимо специально изготавливать и затачивать ножи, с учетом «рабочей» руки: отдельно для правой или левой.
Именно поэтому некоторые ученые считают: в древности их изготавливали из кости, а также камня. Визуально клинок якутского ножа с одной стороны слегка округлый, а с другой – плоский. Он отлично подходит для строгания мерзлой рыбы или мяса, им можно мездрить шкуры и разделывать добычу.
Что касается достаточно глубокого желобка (спуска, дола), располагающегося на внутренней стороне выпуклой части, многие считали ее кровостоком. Но опытные охотники и специалисты-ножевики доказали, что он не имеет никакого отношения к спуску крови с убитого животного.
Они считают, что его появление было вызвано чисто прагматическими целями: улучшить балансировку и сэкономить металл, который был достаточно дорогим.
Другой особенностью является односторонняя (стамесочная) заточка якутского ножа, которая характерна для японских кухонных и шкуросъемных. Затачиваются с выпуклой стороны, в то время как другая остается плоской, не подлежащей обработке. При этом клинок оказывается необычайно острым и тонким и долго таким остается, легко затачивается.
Однако такой способ подготовки режущей кромки не лишен недостатка. Он не является универсальным, а это значит, что необходимо специально изготавливать и затачивать ножи, с учетом «рабочей» руки: отдельно для правой или левой.
СМЕРТЬ РАШИСТСКИМ ОККУПАНТАМ!
- Фішер Мен
- МАЙСТЕР
- Сообщения: 1436
- Зарегистрирован: 07 апр 2021, 15:52
- Откуда: Полісся
- Благодарил (а): 689 раз
- Поблагодарили: 2178 раз
Якутский нож
Те, що ножі були костяні, це факт. Але саме така геометрія клинка виходить коли пробиваєш дол з одного боку. Все інше - просто домисли. Це я Вам кажу, як той хто їх кував.
Так не завжди буде
- Ramok
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 7279
- Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
- Откуда: Чернігів
- Благодарил (а): 4611 раз
- Поблагодарили: 5449 раз
Якутский нож
Покористувався нормально вже якутом. Можна сказати, що сподобався. Зморожені м'ясо-риба, морозиво - просто бомба. По дереву - нормально. Довелося обрізати всяке неподобство зі свинячої шкіри - мездрувати повинен відмінно. Можна зробити висновок, що гарний лісовий ніж. Не згоден, що маркетинговий хід. Це своєрідний ніж і ним треба покористуватися. Свій переточив по пласкому спуску у нуль. Ніяких підводів. Закалка, доречі, чудова.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)
-
- Новичок
- Сообщения: 66
- Зарегистрирован: 22 фев 2021, 20:16
- Откуда: Донбасс
- Благодарил (а): 8 раз
- Поблагодарили: 7 раз
Якутский нож
оно дело хозяйское, но часть якутов точит вот так
взято с якутского форума, чертеж одного из тамошних кузнецов
если поразмыслить над чертежом, появляется понимание почему так- гораздо выгодней.
взято с якутского форума, чертеж одного из тамошних кузнецов
если поразмыслить над чертежом, появляется понимание почему так- гораздо выгодней.
- Ramok
- Модератор-найфоман
- Сообщения: 7279
- Зарегистрирован: 18 апр 2013, 11:19
- Откуда: Чернігів
- Благодарил (а): 4611 раз
- Поблагодарили: 5449 раз
Якутский нож
Дон Хуан, воно так і виходить, коли на руках гострити.
Для себе зрозумів, що дол все ж таки повинен бути якомога довшим, бо гострити там, де нема долу та ще морока.
Для себе зрозумів, що дол все ж таки повинен бути якомога довшим, бо гострити там, де нема долу та ще морока.
Traditional knives... I have time to open my knife, I don't need to kill anybody with it. (Tony Bose)