Як точити опінель?
- chv
- Найфоман
- Сообщения: 553
- Зарегистрирован: 08 янв 2011, 18:01
- Откуда: Дніпропетровськ
- Поблагодарили: 1 раз
Як точити опінель?
Доброго дня.
Принесли опінель на правку - перестав різать після "заводської" заточки (перевірив на папері - практично не ріже - переважно рве листочок). Маю камінця абразивного, на якому гострю все що є на хазяйстві (брусочок М63). Глянув на опінеля (нержавейка, №10) і зрозуміть не можу які там спуски і чи є там підвод взагалі. Неначе є - мабуть той самий мікропідвод (це в принципі перше питання).
Ну а друге питання виходить з першого - як його гострити. Глянув відео в неті - одні правлять в ноль - тобто без підводів (ну ще іноді пропонують мікропідводи робить), інші на приспособах формують невеличкі підводи з гострим кутом. Тож прошу поради як, виходячи з описаної ситуації (брусочок М63, ніж в користуванні НЕ ножемана) поправити ножика, щоб наступна заява "він знов перестав різать" прозвучала не скоро.
П.С. розяснювальну роботу стосовно того, що для шурупів є викрутка, для консервів ніж, для дерева - стамеска я провів. Але ніж використовується періодично поза межами кухні - часом аутдор, часом по господарству в дворі, всяке буває, тож...
Чекаю авторитетних заяв і теоретичних сентенцій (а більш за все реальних порад) в межах тематики
Принесли опінель на правку - перестав різать після "заводської" заточки (перевірив на папері - практично не ріже - переважно рве листочок). Маю камінця абразивного, на якому гострю все що є на хазяйстві (брусочок М63). Глянув на опінеля (нержавейка, №10) і зрозуміть не можу які там спуски і чи є там підвод взагалі. Неначе є - мабуть той самий мікропідвод (це в принципі перше питання).
Ну а друге питання виходить з першого - як його гострити. Глянув відео в неті - одні правлять в ноль - тобто без підводів (ну ще іноді пропонують мікропідводи робить), інші на приспособах формують невеличкі підводи з гострим кутом. Тож прошу поради як, виходячи з описаної ситуації (брусочок М63, ніж в користуванні НЕ ножемана) поправити ножика, щоб наступна заява "він знов перестав різать" прозвучала не скоро.
П.С. розяснювальну роботу стосовно того, що для шурупів є викрутка, для консервів ніж, для дерева - стамеска я провів. Але ніж використовується періодично поза межами кухні - часом аутдор, часом по господарству в дворі, всяке буває, тож...
Чекаю авторитетних заяв і теоретичних сентенцій (а більш за все реальних порад) в межах тематики
- Martine
- Найфоман
- Сообщения: 1345
- Зарегистрирован: 27 июл 2013, 14:58
- Откуда: Запорожье
- Благодарил (а): 182 раза
- Поблагодарили: 228 раз
Re: Як точити опінель?
На обычных Опинелях подводов нет с завода, кстати с завода они бумажку режут не очень. Тут два выхода: или освоить заточку конвекс или не заморачиваться и сделать подвод. Лично я выбрал второй, свою 10-ку затачиваю в 20-ть градусов на сторону.
ВНИМАНИЕ! Заточка ножей и другого режущего инструмента это работа, требующая внимания и аккуратности. Можете считать, что нож во время заточки вас ненавидит и не упустит своего шанса поквитаться.
Re: Як точити опінель?
Согласен с Martine. Точу 20 на сторону и не парюсь,только абразив не такой суровый.
- chv
- Найфоман
- Сообщения: 553
- Зарегистрирован: 08 янв 2011, 18:01
- Откуда: Дніпропетровськ
- Поблагодарили: 1 раз
Re: Як точити опінель?
Якщо не складно - заміряйте хтось ширину підводів на 20 градусах (орієнтуватимусь на ширину). Складно уявляю як на такому тонкому лезі виглядатимуть підводи в 20 градусів, мабуть тонюсьнькі...
- Мутний
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 8602
- Зарегистрирован: 09 дек 2010, 23:47
- Откуда: Переяслав
- Благодарил (а): 2541 раз
- Поблагодарили: 1603 раза
Re: Як точити опінель?
про 20* не зрозумів- загальний, чи на бік?
точив на 30 з копійками, норм підвод, не тонесенький, але в мене 9 вуглецева.
Але більш нрав наждачкою в лінзу, потім лиш пастою правлю, хоча й різ менш агресивний, та дуракостійкість + 200
точив на 30 з копійками, норм підвод, не тонесенький, але в мене 9 вуглецева.
Але більш нрав наждачкою в лінзу, потім лиш пастою правлю, хоча й різ менш агресивний, та дуракостійкість + 200
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
- lytvin87
- Найфоман
- Сообщения: 681
- Зарегистрирован: 21 дек 2012, 13:16
- Откуда: Чернівці
- Благодарил (а): 21 раз
- Поблагодарили: 85 раз
Re: Як точити опінель?
2 свої Опенька 8 і 10 заточив на чиАпексі (кут не скажу - не пам'ятаю просто).Як варіант навчіть людину також користуватись керамічним мусатом (чи кишеньковою "кісточкою") для регулярної правки ножика.
Коли гра закінчується, король і пішак падають в одну коробку...
Re: Як точити опінель?
Не морочусь. На триангле в 30 проточил опинели 8-10-12. Проблем нет никаких.
Режут как лазер. И править легко.
Режут как лазер. И править легко.
Демократия - это пространство договорённости свободных, вооружённых мужчин (c) Бенджамин Франклин
- Elpasohot
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 10140
- Зарегистрирован: 14 июн 2010, 15:37
- Откуда: Червоноград
- Благодарил (а): 1195 раз
- Поблагодарили: 828 раз
Re: Як точити опінель?
На точилке типа триангла,раньше Олег делал(по типу лански)несколько раз провёл и снова огонь.Правда я не допускаю до убитого состояния.
У зброї тільки два ворога — іржа та політики.
- Martine
- Найфоман
- Сообщения: 1345
- Зарегистрирован: 27 июл 2013, 14:58
- Откуда: Запорожье
- Благодарил (а): 182 раза
- Поблагодарили: 228 раз
Re: Як точити опінель?
Обычно смотрится.chv писал(а):Якщо не складно - заміряйте хтось ширину підводів на 20 градусах (орієнтуватимусь на ширину). Складно уявляю як на такому тонкому лезі виглядатимуть підводи в 20 градусів, мабуть тонюсьнькі...
ВНИМАНИЕ! Заточка ножей и другого режущего инструмента это работа, требующая внимания и аккуратности. Можете считать, что нож во время заточки вас ненавидит и не упустит своего шанса поквитаться.
- Martine
- Найфоман
- Сообщения: 1345
- Зарегистрирован: 27 июл 2013, 14:58
- Откуда: Запорожье
- Благодарил (а): 182 раза
- Поблагодарили: 228 раз
Re: Як точити опінель?
Конечно же на сторону, общая естественно 40.Мутний писал(а):про 20* не зрозумів- загальний, чи на бік?
ВНИМАНИЕ! Заточка ножей и другого режущего инструмента это работа, требующая внимания и аккуратности. Можете считать, что нож во время заточки вас ненавидит и не упустит своего шанса поквитаться.
- Elpasohot
- Гуру-найфоман
- Сообщения: 10140
- Зарегистрирован: 14 июн 2010, 15:37
- Откуда: Червоноград
- Благодарил (а): 1195 раз
- Поблагодарили: 828 раз
Re: Як точити опінель?
Ну,я считаю по умолчанию, Опинель нож-брЫтва по продуктам.И перетачивать его на большой угол.. незачем.Просто подправлять тем же мусатом,трианглом,за глаза хватает.Может ним кто то деревяшки режет,тогда звыняйте.
У зброї тільки два ворога — іржа та політики.
- chv
- Найфоман
- Сообщения: 553
- Зарегистрирован: 08 янв 2011, 18:01
- Откуда: Дніпропетровськ
- Поблагодарили: 1 раз
Re: Як точити опінель?
Дякую, панове! Думав уже на боковую, а нє, піду пошоркаю ножиком по камінчику... Відпишусь за результатами.
- chv
- Найфоман
- Сообщения: 553
- Зарегистрирован: 08 янв 2011, 18:01
- Откуда: Дніпропетровськ
- Поблагодарили: 1 раз
Re: Як точити опінель?
Ну що ж, чудово проведений час. Всім дякую - я результатом задоволений. Фото зробив але будуть тільки завтра - чаклувати з розміром зображення з планшету якось не з руки. Коротко скажу так. Кромка зформувалась напрочуд легко і невимушено, я навіть переживаю тепер чи на занадто мяка ця нержавка. Але це ми побачиимо. Зате різ! Порвнюючи зі своім баком 110, я б ніколи не отримав такий різ за такий короткий час, витратив приблизно 40 хвилин на все. Ріже ніж просто чудово як на мене. Папір січе влегку. Виглядає це все теж досить акуратно, враховуючи подряпини що лишились на клинкі від поюза. Завтра викладу фото може кому цікаво. Коротко кажучи, тепер можна спокійно відпочивати а завтра порадувати хазяіна француза. Його довічна гарантія (подарунок комплектувався довічним сервісом правки від даруючого, тобто від мене) працює!
всім ще раз подяка! Я довольний.
всім ще раз подяка! Я довольний.
- Gott
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 2443
- Зарегистрирован: 20 май 2008, 00:27
- Откуда: Kiev
- Благодарил (а): 146 раз
- Поблагодарили: 92 раза
Re: Як точити опінель?
Тоже точу "на глаз". Тем-более, что там клин такой формы, что ошибиться с углом трудно.
Кромку не полирую, оставляю грубые риски. Рез агрессивный. Бумагу шинкует отлично. Всё остальное тоже. У меня Опинель из нержавейки.
Кромку не полирую, оставляю грубые риски. Рез агрессивный. Бумагу шинкует отлично. Всё остальное тоже. У меня Опинель из нержавейки.
- himeraha
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 3980
- Зарегистрирован: 21 мар 2012, 16:41
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 11 раз
- Поблагодарили: 7 раз
Re: Як точити опінель?
chv
40мин на опинель - треба тренуватись вам ще варто)
40мин на опинель - треба тренуватись вам ще варто)
Нож был настолько хорош, что его было совсем не жалко... (с)
- chv
- Найфоман
- Сообщения: 553
- Зарегистрирован: 08 янв 2011, 18:01
- Откуда: Дніпропетровськ
- Поблагодарили: 1 раз
Re: Як точити опінель?
В плані довго? Ну так поки підводи акуратно зформував. Подім довів трохи, потім на ремені шліфонув. Вдумчиво так, як при першому знайомстві. Та і не поспішав уже нікуди. Але надалі тренуватимусь, авжеж.
- himeraha
- Найфоман-эксперт
- Сообщения: 3980
- Зарегистрирован: 21 мар 2012, 16:41
- Откуда: Киев
- Благодарил (а): 11 раз
- Поблагодарили: 7 раз
Re: Як точити опінель?
В принципі опінель з такого початкового стану за 15-20хв спокійно точится, це так - що є куди розвиватися. Бак 420нс - за 30-40хв. І це дійсно не проблема аккуратно і якісно заточити за цей час)chv писал(а):В плані довго? Ну так поки підводи акуратно зформував. Подім довів трохи, потім на ремені шліфонув. Вдумчиво так, як при першому знайомстві. Та і не поспішав уже нікуди. Але надалі тренуватимусь, авжеж.
Подумайте яку зайву роботу зробили, щоб наступний раз не робити)
Нож был настолько хорош, что его было совсем не жалко... (с)
- Martine
- Найфоман
- Сообщения: 1345
- Зарегистрирован: 27 июл 2013, 14:58
- Откуда: Запорожье
- Благодарил (а): 182 раза
- Поблагодарили: 228 раз
Re: Як точити опінель?
Ну смотря что мы хотим получить от заточки. Процесс заточки- это медитация. Не всегда хочется чтобы это быстро закончилось. Хотя если цель быстро, то тогда согласен.himeraha писал(а):chv
40мин на опинель - треба тренуватись вам ще варто)
ВНИМАНИЕ! Заточка ножей и другого режущего инструмента это работа, требующая внимания и аккуратности. Можете считать, что нож во время заточки вас ненавидит и не упустит своего шанса поквитаться.