Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Свій погляд на ніж, тести та робочі якості ножів
Ответить
Аватара пользователя
inki
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1757
Зарегистрирован: 27 янв 2013, 11:19
Откуда: Малин Житомирская обл.
Благодарил (а): 9 раз
Поблагодарили: 76 раз
Контактная информация:

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение inki »

Автор фотографувати не вміє. Всі фото зроблені на електровафельницю. Будьте уважні!!!

Давненько нічого не писав, тому вибачайте.

В огляді спробую розповісти про виріб двох неймовірних українських майстрів:

Антона Шостака (Anton Shostak)

Изображение

Олександра Порошина (Alexander Poroshyn)

Изображение

Історія створення, не побоюсь цього слова, шикарного кухонного шефа почалась ще минулого літа.
Захотілось мені в роботу серйозний і головне великий шеф-ніж.
В голові давно сиділа моделька від Антона, яку я побачив коли відвідував його майстерню.
Прикладу тур з його майстерні:



Текстовая ссылка на видео - https://youtu.be/ncjmC1RkfnE


Але хотілось спробувати відслєсарити то самому + намічалась поїздка в гості до Ярослава Грибінця, де і планувалось то все провернути.
Було куплено залізо марки 95х18ш розмірами 725*59*3,6 мм. Залізо бралось з запасом і недороге на випадок кривих рук з моєї сторони.

Изображение

Изображение

Залізо поїхало на шліфовку, рихтовку і тд, щоб бути хоч якось схожим на заготовку під ножик.
В результаті було отримано отакі дві заготовки, які і поїхали до Антона на термічну обробку з бубном, танцями і азотом.

Изображение

Изображение

Планувалось то все (контуровку, слєсарку і тд) робити "по кальоному", але я, так як не дуже розуміюсь в процесі виготовлення кухонних і взагалі ножів, був неправий і швидко поправлений Антоном.
Виявилось, що дерти то всьо по кальоному буде дуже довго і затратно, тому пан Шостак люб'язно запропонував вирізати форму ножа, щоб даремно не витрачати час і лєнти.
Я зразу згадав, того шефа, якого бачив ще в далекому 2017 році і попросив вирізати саме його, тільки з поправкою на довжину заготовки, а саме пропорційно збільшити розміри клинка і ручки.
В результаті старань майтра було вирізано, просвердлено, затермічено (з всякими термо-кріо циклюванням) і викупано в рідкому азоті два бланки клинків.

Изображение

Изображение



Текстовая ссылка на видео - https://youtu.be/CmNuaaFixPQ


Поки то все купалось-нагрівалось був закуплений матеріал ручок. Вибір пав на мікарту Іспанського виробництва в кольорі Ocean Wave.
Мені дуже сподобався цей матеріал на роботах Василя Гошовського (Vasyl Goshovskyy), тому довго не думаючи замовив саме її.

Изображение

Також було куплено пару лєнт для гріндера:

Изображение

Після чого клинки поїхали до мене, щоб бути перетвореними на ножики, але, як кажуть "нє тут то била".
Поїздка до Ярика здвинулась не невизначений термін через купу роботи + деякі проблеми зі здоров'ям, потім новий рік, потім знову робота, потім знову здоров'я і тд. Коротше бланки та мікарта пролежали у мене з кінця листопада до початку травня. За цей час я неодноразово крутив те діло в руках і думав пробувати "дерти" то самому, але боявся зіпсувати ці прекрасні шматки металу, тому відкладав в сторону.

Изображение

Изображение

Изображение

Так от, одного травневого вечора мене набрав Саша. Вийшло як завжди: "Привіт, маєш 2 хвилинки?" і ми проговорили години три :-D
В цій розмові я сказав Саші, що маю два клинка під кухонники з серйозними ТТХ (350*52*3 та 3,2 мм).

Изображение

На що Саша відповів (як виявилось потім, він просто недочув :smile: ): "Тю, та шо там слєсарить, відправляй забєцаю".
По гарячим слідам майбутня кухня була запакована в коробку і поїхала до славного міста Васильків.
Пан Порошин отримавши посилку приофігів чуть від розмірів, але "пацан сказал, пацан сдєлал".
Досить слів перейдемо до фото.

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ТТХ:

Загальна довжина - 350 мм
Довжина клинка - 225 мм
Довжина руків'я - 125 мм
Ширина клинка (в самому широкому місці) - 52 мм
Ширина ручки (в самому широкому місці) - 25 мм
Матеріал руків'я - мікарата + нержавійка на больстері
Товщина клинка - 2,99 мм, поступово зтоншується до кінчика
Товщина ручки - 14,08 мм
Сталь - 95х18ш
Спуски - прямі
Фініш клинка - ручний сатин
Зведення - 0,18 мм (кінчик 0,25)
Вага - 217 грам
Хвостовик зтоншено

Отримавши ножик і сказати, що я забалдєв, то нічого не сказати.
Дивишся на розміри і думаєш, що тяжкий. Береш в руки - легенький.

Изображение

Виконання бездоганне. Все підігнано, фасочки зняті акуратно і де треба.
Особливо порадував сатин

Изображение

Коротше БІМБА! rt24

Ножик прийшов незаточений. Промірявши зведення, ширинку клинка і геометрію було прийнято рішення точити на 28 повних.

Изображение

Так, як я не знав, яке "на смак" там залізо, то вирішив точити єльбором.
В заточці брало участь 4 єльбори (100,50,20,7 мікрон) та 2 притири з пастами (3 та 1 мікрон)

Изображение

Враховуючи довжину закріпив його на три зажими в точилці і повалив.
Залізо виявилось досить тверде (не йде в порівняння з всяким потоковим залізом), але враховуючи зведення довго точити не довелось.
Близько години (з яких хвилин 25 то була робота на притирах) і ножик впевнено проходить мій стандартний тест на гостроту. Гудд rt24



Текстовая ссылка на видео - https://youtu.be/tmCfKAwmtaA


Після чого було порізано трохи мняска з цибулею.
Ножик ріже чотко, продукти особливо не липнуть до клинка, підкалування мінімальне.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


В руці сидить гарно, фініш мікарти оптимальний (досить тонкий, щоб виглядало гарно, але не надто, щоб бути слизьким у руках).

Изображение

Изображение

Изображение

Підсумовуючи все вище написане - я задоволений ::jchurrah::
Буду прощатись. Дякую за увагу.
З повагою Костя ::hi:::
Последний раз редактировалось inki 12 июн 2020, 16:18, всего редактировалось 1 раз.
i've been working for a Devil too long
Аватара пользователя
Nataliia
Admin
Admin
Сообщения: 15757
Зарегистрирован: 17 сен 2007, 23:45
Откуда: World
Благодарил (а): 2073 раза
Поблагодарили: 4775 раз

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение Nataliia »

Костя, дякую rt24
il coltello
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 5598
Зарегистрирован: 02 фев 2010, 16:57
Откуда: Київ
Благодарил (а): 409 раз
Поблагодарили: 1255 раз

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение il coltello »

І ніж, і огляд rt24 . Робота викликає повагу. Такий меч і лише трохи більше 200 грамів. У ножі сподобалося все. Тільки собі такого б не брав cvb34 , не комфортно мені різати великими шефами і лінію рк на кухонниках вибираю переважно рівну.
Дюк
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Сообщения: 11577
Зарегистрирован: 05 дек 2009, 20:51
Откуда: Харьков
Благодарил (а): 1797 раз
Поблагодарили: 3281 раз

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение Дюк »

Цікава історія створення ножів rt24 Дякую ::hi:::
Ножі гарні rt24 але, якісь вони, дуже здоровенні :smile:
ВiльнI люди мають зброю
Аватара пользователя
Cish
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Сообщения: 950
Зарегистрирован: 11 июн 2009, 23:13
Откуда: Кременчуг
Благодарил (а): 689 раз
Поблагодарили: 178 раз

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение Cish »

Костя, нож - огонь. Искренне поздравляю с желанной обновкой ::jchurrah::
Грехи других судить Вы так усердно рвётесь – начните со своих и до чужих не доберётесь.
Аватара пользователя
Explorer
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 2566
Зарегистрирован: 12 авг 2010, 23:09
Откуда: Нетішин
Благодарил (а): 764 раза
Поблагодарили: 320 раз

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение Explorer »

Шикарний ніж. Для такого і дощечку треба відповідних розмірів, щоб було де розігнатись)
Аватара пользователя
Himera
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 2305
Зарегистрирован: 10 фев 2012, 23:22
Откуда: Київ
Благодарил (а): 299 раз
Поблагодарили: 443 раза

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение Himera »

Друже, дякую за огляд. Шикарний шеф. Якось треба буде ним спробувати порізати )
Аватара пользователя
stilet
Крутой Обзорщик
Крутой Обзорщик
Сообщения: 4917
Зарегистрирован: 23 авг 2008, 00:28
Откуда: Lvov
Благодарил (а): 485 раз
Поблагодарили: 984 раза
Контактная информация:

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение stilet »

Офігеть шаблюка , гарно зроблена rt24 . За огляд дякую !
Аватара пользователя
Kart
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 5650
Зарегистрирован: 17 сен 2007, 17:43
Откуда: Киев
Благодарил (а): 713 раз
Поблагодарили: 1714 раз
Контактная информация:

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение Kart »

Ай, красиво! rt24
Насилье точит сталь
Но сталь его не вечна
А ты душою крепче стали стань
Когда чиста душа,
А цели человечны
Рука крошит отточенную сталь
Alex_LV
Модератор-найфоман
Модератор-найфоман
Сообщения: 3891
Зарегистрирован: 08 апр 2018, 18:29
Откуда: Львів
Благодарил (а): 5724 раза
Поблагодарили: 1899 раз

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение Alex_LV »

Дуже гарний ніж! rt24
На яку твердість термічили?
Аватара пользователя
norther
Експерт по фінкам
Експерт по фінкам
Сообщения: 6382
Зарегистрирован: 23 дек 2011, 18:48
Откуда: Kiev
Благодарил (а): 2122 раза
Поблагодарили: 4071 раз

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение norther »

«Средний» шеф - то около 17 см, большой - 21 см. А 22,5 - это не намного больше 21.
Но да, правильно заметили: и правильного размера досточки и рабочей поверхности (стола) должно хватать под маневры.
Благодарю за историю создания, нож по другому воспринимается, как-то богаче...
хорошо знать, что приложили руки хорошие мастера. Здорово..,
rt24
Аватара пользователя
inki
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1757
Зарегистрирован: 27 янв 2013, 11:19
Откуда: Малин Житомирская обл.
Благодарил (а): 9 раз
Поблагодарили: 76 раз
Контактная информация:

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение inki »

Гребенщикова Наталия, немає за що, пані Наталія =)

Cish, Валерій, дякую.

Explorer, це точно. Вже думаю яку хотіти.

Himera, ти знаєш, я тебе завжди чекаю в гості

stilet, :)(:?

Alex_LV, орієнтовно 60-61

norther, Вадим, :)(:?
i've been working for a Devil too long
Аватара пользователя
Мутний
Гуру-найфоман
Гуру-найфоман
Сообщения: 8602
Зарегистрирован: 09 дек 2010, 23:47
Откуда: Переяслав
Благодарил (а): 2541 раз
Поблагодарили: 1603 раза

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение Мутний »

огляд і труди в ньому порадували, результат шикарний, розмір цілком гуд, прям Робін Гуд :-D
Задоволення від користування хорошою річчю, триває значно довше, чім задоволення від зекономлених грошей.
7cross7
Найфоман-эксперт
Найфоман-эксперт
Сообщения: 2410
Зарегистрирован: 17 сен 2015, 16:01
Откуда: Ukraine
Благодарил (а): 722 раза
Поблагодарили: 640 раз

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение 7cross7 »

Очень красивый нож, красивый сатин rt24 . А рукоять не затонка?
Аватара пользователя
inki
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1757
Зарегистрирован: 27 янв 2013, 11:19
Откуда: Малин Житомирская обл.
Благодарил (а): 9 раз
Поблагодарили: 76 раз
Контактная информация:

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение inki »

7cross7, ні, як на мене
i've been working for a Devil too long
Аватара пользователя
Khold
Найфоман
Найфоман
Сообщения: 1357
Зарегистрирован: 13 мар 2018, 19:58
Откуда: Kharkiv
Благодарил (а): 2695 раз
Поблагодарили: 1185 раз

Poroshyn/Shostak wharncliffe kitchen knife. Огляд, таксказатб

Сообщение Khold »

Зачетные сабли
Спасибо за труды
Ответить

Вернуться в «Огляди та відгуки про ножі»